Tuesday, December 11, 2012

Dear Diary




Bismillahirrahmanirrahim~…

Nafas di tarik dalam-dalam. Kaki melangkah perlahan ke luar rumah yang kini sunyi tak berorang. Semua tetamu dah pulang dengan tangisan. Dan dia juga tak terkecuali. Lately, banyak benda sangat yang jadi. Otak pun dah serabut nak fikir segala. Rasa macam nak give up pun ada. Tapi Islam ke namanya kalau main putus asa segala?

Pemergian kawan yang tak berapa nak rapat tu rupanya membawa juga kepada kedukaan tahap extreme. Selamanya dia orang Cuma bertegur, angkat tangan, senyum, berbual dua tiga patah perkataan je. Tapi tak sangka yang gadis tu akan pergi begitu cepat. Yeah, reality hidup. Siapa pun tak boleh nak halang kematian tu, right?

Kaki terus berjalan dengan bermacam perkara dalam kepala. Sedar-sedar, kaki dah membawa dia ke sini. Kepala menoleh ke kiri ke kanan. Mengenal pasti kedudukan dan posisi dia berada sekarang. Belakang rumah gadis tu. Dan tak jauh dari tempat dia berdiri ada sebuah store kecil. Entah menempatkan apa tapi hati tergerak nak masuk. Macam ada satu daya tarikan yang kuat antara dia dengan tempat tu. Maka, tak bertangguh, dia terus melangkah masuk.

Kotak merah sederhana besar tu benda pertama yang dia pandang. Kotak kertas A4 yang terletak elok je di situ. Macam tak pernah bersentuh pun. Dia berlutut membuka kotak yang penuh dengan rasa ingin tahu, dengan minda yang sarat dengan question marks.
Satu diari yang agak lusuh muncul di pandangan mata. Tebal pun boleh tahan. Dia duduk, menyandarkan tubuh pada dinding store. Perlahan sehelai demi sehelai kertas itu dibuka lihat.




Pemandangan yang indah ni tertera pada muka surat pertama sekali. Caption di bawah gambar dibaca.
“Life: Of course, it’s a journey that full of pain and problems. But there’s something beautiful inside life that we can’t even feel without them. I’m just wishing that my life will end up beautifully just like this scenery.”

Kening berkerut menuntut kefahaman. Apakah? Helaian seterusnya dibuka.


“There’s a lot of things happened these days. I’ve just figured out that my friends are actually stabbing my back. They don’t even want to be friend with me since the first place. I don’t know why. I keep on asking myself where I get it wrong. And now I’m feeling lonely. This feeling keeps on hunting me through and through. And I do feel that the world is against me right now.”



“Today, my lovely cat just died. And then what, I’ve figured out that she was eating some sort of poison. My neighbor just cleaned up his lawn and put that up so that the grass will wilt faster. My cat probably ate something on their ground and came home in a real weak body. Then, after several hours she was dead on my lap. Yeah, I know…pathetic, right?”



“ I don’t know why, but these days I just watching my picture’s album. Well, it was everything that I and my friends have gone through in our life before I knew what they actually up to. Am I crying? Yes, of course. Looking back at those days it really makes me want to cry and thinking about how it will be if I never grow up?”



 “The loneliness that I feel inside keeps on eating me day by day. And now, whenever I’m alone, I’ll cry. Even though if it’s just a little thing. My friends left me already. And I got nobody to talk to. But, instead of that, I’ve becoming an actress. At day, I’ll just pretend to look happy, but when the nights come, I can’t force it any more. My tears nowadays have become so cheap. People do actually ask me why, but I just keep quiet. Heh, even if I tell them, will it make any change?



“My heart has become so fragile. Am I like an emo now? And the most sad thing is that I felt like everyone around is hating me. I don’t know why, but it seems like they don’t like me. Where ever I go, I will get to be made at, hated at. Their vacant stare scared me off. What should I do now?”


“I’ve made up my mind today, I’ll not regret at what had happened to me all this time but thanks Allah instead. Thanks Him because I’m still alive today. Thanks Him because I still get the chance to change, to improve myself, to apologize and forgive. And Thanks Him because I still got families. I know my parents love me so much that I don’t need anybody else. Their love will not last after all. But my family does. It will last forever, I know”



“This is my friend now. This friend will never cheat on me, will never stab my back, will never make me cry. But this friend will help me later on the judgment day, In Sha Allah. And this friend will never make me feel lonely and break my heart. J


Bibir mengukir senyum. Gadis ni seolah-olah tahu yang dia bakal meninggalkan dunia dengan meletakkan gambar ni pada muka surat ni. Tragis. Itu je yang dia dapat katakan. Yeah, memang hidup takkan selalunya indah. Tapi ia akan jadi indah kalau kita berada betul di jalan yang lurus itu. Siratolmustaqqim itu.
Dia bangkit berdiri, keluar dari bilik store itu dengan seribu satu azam. Gadis yang tak berapa nak dikenali tu membawa sebuah inspirasi. Dan inspirasi itu yang akan dia akan bawa pegang sampai bila-bila. Betul Al-Quran tu memang satu accompany yang takkan tiggalkan kita no matter what by hell or high water, by storm or by the darkest hour. It will remain the same. Nama pun pemberi syafaat kan?

Think it wise.

Ikhlas By JF.
P/s: Kalau rasa hati tengah tak best, tengah kosong perbanyakkanlah baca surah Dhuha dengan Al-Insyirah sebab surah-surah tu la yang menghiburkan Nabi Muhammad s.a.w waktu beliau sedang berduka. J

Wednesday, November 21, 2012

Emo Kid Next To Be Ska Boy



Salam inspirasi dari New Jersey terus ke Malaysia. Thanks, Louisse C.


Bismillahirrahmanirrahim~

Dia hot. Aku tak. Dia main sukan. Aku tak. Dia happening. Aku tak. Dia popular. Aku tak.
Terlalu banyak perbezaan antara aku dengan dia. Persoalannya kenapa dia beria-ia nak berkawan dengan aku. Sedangkan sebelum ni hidup aku aman tenteram je tak ada sesiapa ganggu. Tapi sejak dia muncul dalam hidup aku, dia buat aku rasa diri aku bukan lagi macam diri aku. Bak kata Enrique Iglesias, I’ve drown in her spell. Dan aku, aku tak boleh buat apa pun tentang tu.    –Shan-
***

          Shan, seorang remaja lelaki yang dilahirkan dalam keluarga yang broken. Broken langsung sampai tak ada harapan pun nak sembuh. Bapa dia berkahwin lain, ibu dia terlalu sibuk bekerja, abang dia lari rumah, kakak dia memberontak. Dalam hidup dia , semuanya serba tak kena. Sampai satu tahap, dia rasa nak tinggalkan je semua ni. Dah penat sangat. Kalau kat sekolah pun, dia tak ada kawan, gara-gara dia tak nak berkongsi kisah hidup dia dengan orang lain. Heh, kalau cerita pun dia orang tak kan faham. Dia orang tahu nasihat je, bukannya dia orang penah berada kat tempat dia. Berada dalam situasi hidup dia.
            Dan itu adalah sebab utama dia malas sangat nak pergi sekolah. Tak ada kawan. Kena panggil ‘emo’ oleh semua orang. Heh, kalau tengok style pun memang ya…

            “Shan! Mama nak keluar ni…” Kepala menoleh ke arah jam dinding. Pukul 10.30 malam. Heh, pergilah, macam tak biasa pula, nak beritahu segala. Jantung tersentap sekejap bila pintu biliknya diketuk bertalu-talu dari luar. “Shan, I’m talking to you!”
Dia bangkit mendekati radio. Dipasang kuat muziknya menghentak speaker, tak nak dengar apa-apa dah. Terdengar mamanya mendengus kuat lalu terus berlalu. Selang beberapa minit, hon kereta entah apa dah bising di luar rumah. Mata dipejam kuat. Mama keluar dengan lelaki tu lagi. Air mata keluar lagi. Heh, sejak akhir-akhir air mata memang senang keluar. Dah tak kisah jantina dia lelaki ke apa. Rasa nak nangis je memanjang.
           
            Mata terbuka perlahan-lahan. Bunyi bising deruman enjin kuat tu mengganggu tidurnya. Apekehal? Dia menggosok mata perlahan terus menuju ke tingkap bilik, menjengah sepenuh hati memandang ruang depan rumah. Dia tersentak kejap bila bunyi tingkap rumah sebelah terbuka. Rumah yang kosong baru siap dibina tu. Seorang gadis muncul juga agak terkejut melihatnya. Dua saat mereka begitu sebelum gadis tu tersenyum gembira. Gadis tu melambai kepadanya.
“Duh!” Dia memalingkan wajah. Terus menutup tingkap biliknya. Jiran sebelah yang entah kenapa terlalu optimistic. Heh, allergic betul!
            Gadis itu terkedu sendiri. Kenapakah? Dia angkat bahu sendiri. Kalau ya tak suka, tak payah la over-reacted sangat. Touching kot aku!

***
            Kaki melangkah turun perlahan. Malas longlai je gayanya. Sebaik sahaja kaki menjejak tingkat bawah dia melirik ke arah ruang tamu. Kakak dia tengah best je berdondang sayang dengan televisyen. Heh… tak nak pergi sekolah lagi la tu.
            Tapi…kalau ikut hati dia sendiri pun, tak nak pergi. Kat sekolah bukan ada apa. Tapi, dia pun tak tahan nak duduk rumah ni. Nak menghadap manusia-manusia dalam rumah ni.
“Kau nak pergi sekolah?” Kakak dia menyoal sinis.
“Ye la…duduk rumah bukan ada apa pun…”
“Macam la kat sekolah tu ada apa-apa.”
“At least tak semak sesak macam kat rumah ni...”
Kakak dia angkat kening. “I’m not going to stay anyway.” Shan angkat kening memandang kakak dia. “You’re going out again? Sister, you’re just come home…”
“So, what? Even mom does not care about it…”
“Shesh!!” Dia mendengus sendiri lalu terus keluar. Pintu dihentam kuat. Langkah penuh amarah menapak satu per satu.

            “Wait!” Dia tak berhenti. Malah semakin dilajukan langkahnya. Tersentak juga dia melihat gadis itu slumber berjalan di sisinya. Macam mana? Kepala menoleh ke belakang kejap. Rasanya dah jauh dia berjalan dari rumah, macam mana gadis ni boleh catch up dengan dia pula… Urgh!!
            Gadis tu melirik padanya. “So…awak nak pergi sekolah?”
Diam,langkah lelaki itu semakin laju.
Heh, gadis itu menggeleng sendiri. Untuk pemain bola baling macam dia. Setakat nak kejar budak lelaki ni tak ada hal la…
“Dude, I’m talking to you…” Gadis itu memandang dia.
Dia buat tak ambil peduli.
Beberapa saat kemudian, gadis tu buat muka terkejut. Over-reacted la pula…
“I’m sorry…” Dia kerut kening memandang gadis itu. Pahal?
“I don’t know if you’re mute… but I do understand body languages…By the way the name is Shafira. What’s yours?”
“Duh! Just leave me alone!” Dia mula berlari meninggalkan gadis itu.
Gadis itu tersenyum kecil. Sekurang-kurangnya dia bercakap.

***
            Tak sampai berapa hari gadis tu dah famous kat sekolah. Heh, atlet bola baling la katakan. Dengan pakej yang dia ada, memangla…kejap je nama dia naik. Kejap je jadi fenomena kat sekolah tu. Tapi, uniknya, gadis tu buat biasa je. Mungkin, dia dah biasa jadi tumpuan macam tu. Dia sandarkan tubuh pada kerusi. Sekolah ni penat la…Siapa cakap ‘school is cool’ tu memang la… sah dia orang menipu.
            Dia tersentak bila mana ada sandwich diletakkan depan dia. Shafira muncul dengan senyum, menarik kerusi dihadapannya, lalu terus duduk.
“Kenapa tak makan… kan ke waktu rehat? Diet eh?”
“Boleh tak kalau sehari je kau jangan kacau aku?”
“Why are you so hardcore?”
Soalan cepumas gadis tu buat dia terdiam. Dan itu, itu yang dia pantang sungguh!
Dia bangkit, kasar, kerusinya terjatuh. “Jangan nak masuk campur urusan hidup aku!” Terus dia melangkah keluar dari kelas. Semak!

***
            Dia merenung bintang malam melalui tingkap bilik tidurnya. Rumah sunyi sangat, dia seorang je yang ada kat rumah sekarang ni.
“Hey…I’m sorry” Dia tersentak lagi. Duh! Sejak perempuan ni ada, dia asyik terkejut je. Mahu kena heart-attack hari-hari macam ni.
Gadis itu tersenyum memandangnya dari tingkap rumah sebelah. Bilik gadis tu.
“Dude, I still don’t know your name…” Shafira bicara. Dia nampak comel dengan selendang yang diselempang di bahunya. Menutup rambut yang haram ditunjukkan kepada lelaki rumah sebelah ni.
“Don’t even bother…” Seraya itu tingkap ditutup.
“What’s wrong with him?”
            2 A.M. Shafira memandang figura rumah sebelah. Bising sangat. Sangat-sangat. Dengar orang berbalas tengkingan,herdikan segala. Telinga dipicingkan.
“You yang curang dengan I dulu!”
“Tapi you tak ada hak untuk curang dengan I. I masih suami you!”
            Suara orang sebelah. Dia angkat kening tak nak ambil peduli sampailah…
“Mama dengan ayah sama je! Jadi tak payah nak cari salah siapa. Kita orang yang terseksa kat sini tahu? Kenapa ayah dengan mama punya masalah, kita orang yang kena jadi mangsa?!” Air mata tak dapat nak tahan lagi dah. Pang!
Diri sendiri terkejut dengan tindakan ayahnya. Bibirnya dipegang. Darah.
            “Now you start to hit me. What’s next,dad? Memang patut pun Abang Sham lari!” Pantas dia berlari keluar dari rumah entah menuju ke mana. Air mata turun semakin deras. Kenapa hidup aku macam ni? Apahal ruins sangat?
            Dia berhenti di taman permainan dekat-dekat dengan rumah. Terus dia duduk di buaian menangisi semua yang berlaku. Hampir tergolek dia bila melihat beberapa helai tisu dihulur padanya. Shafira, coming out of nowhere. Tiba-tiba terconggok je depan dia macam tu.
Dia berdiri menghadap gadis itu. Matanya merah sebab marah, malu, menangis. Heh, semua perasaan bercampur-baur.
“Aku dah cakap jangan masuk campur urusan hidup aku. Kau tak faham ke?!” Dia menjerit semahu-mahunya pada gadis itu. Melampiaskan segala amarah.
“Aduh!” Dia bersiut menahan sakit bila Shafira tiba-tiba menonyoh bibirnya yang luka dengan tisu tadi. “Tak payah!” Tisu dirampas. “Pergilah balik! I need to be alone…”
            Shafira melangkah ke buaian sebelah. Sengaja diayun laju-laju. Tangisan lelaki itu semakin kuat. Now I know why he’s so hardcore.
“Puas hati kau sekarang kan? Kau dah tahu siapa aku kan?” Shan tiba-tiba bicara. Eh, salahkan kita pula…
Shan, air mata dikesat dengan belakang tangan. “Kau jangan masuk campur urusan hidup aku lagi. Aku dah cukup sesak dengan semua masalah yang aku ada.”
Langkah diatur meninggalkan gadis itu.
“Where’re you going?”
“Don’t even care!”
“I just wanna be your friend. That’s all.”
“Why on earth you wanna be my friend? I’m nobody!”
“Me too…”
“Shut that up! You don’t even know how much I suffered and you surely will not understand.”
“Then share it with me…”
            Shan geleng kepala. Melayan perempuan ni sampai raya tahun depan pun takkan habis. Langkah diatur semula meninggalkan tempat itu. Hala tujunya tiada, kaki sekadar melangkah. At least dia bukan berada kat rumah atau dekat dengan sesiapa. Dia cuma nak bersendirian sekarang. Heh, now I’m more like emo. Duh!
***

            Shafira, langkah di atur ke tengah padang. Ramai dah orang turun berlatih petang ni. Bola di tangan sekadar dilambung-lambung. Dia tak masuk dalam gelanggang pun, sekadar duduk di tepi padang, memandang pemain lain. He’s emo. Konklusinya.
“Hey, Shafy. Let’s play!” Fiza di tengah padang melaung kuat. Adoi, gaya dia kat benua Afrika je jerit macam tu. Okay, that’s sounds hyper.
            “Comin’!” Dibalas dengan jeritan sepelaung juga. Heh, macam ni la nak hidup kat tempat baru. Layan je…
“Kau macam dah ready je nak main untuk tournament kali ni?” Shasha, entah dari mana datang menyoal.
“Tak ada lah ready pun. Malas nak ambil pusing sangat. Aku main nak enjoy je.” Dia balas bersahaja. Heh, itu cakap dia. Kalaulah dia orang tengok profile dia. Gadis dari Cyberjaya ni dah monopoli entah berapa pertandingan. Siap pernah bawa nama negara pergi main kat Australia. Memanglah, gaya tak risau. She’s an ace after all.
            “Shafira…” Suara lelaki tu memang annoying. Tak payah tengok pun dah tahu. Lukman, Kapten Bola Keranjang yang suka menggoda. Mana-mana perempuan pun dia nak sapu.
“Dude..” Dia sekadar angkat tangan membalas.
“Wanna grab some drinks after? “
“Na…I’ll just go home.”
“Hey, kau tak pernah lepak dengan kita orang pun kan?”
“Aku banyak kerja dude.” Nak fikir fasal budak emo tu lagi. Eh, apahal pula?
Tapi kalau tu boleh jadi alasan nak lari dari buaya darat ni, okay, challenge accepted.
“Kerja boleh settle nanti-nanti…”
“Lepak tak payah pun tak apa…”
“Tak payah la sombong sangat…”
“Tak pandai la nak menyombong segala…”
Langkah diatur terus, step by step nak menggolkan satu jaringan. Heh, bola berjaya ditepis oleh tiang gol. Duh…Sttresss!!
***
           
            Tingkap dibuka perlahan-lahan. Guli-guli kecil yang berada ditangan ditimbang-timbang kecil. Let’s have a heart to heart conversation.
Satu demi satu guli-guli kecil tu dibaling ke tingkap rumah sebelah. Berdenting juga bila terkena cerminnya. Tak terbuka juga. Dia tak putus asa, sampai guli yang terakhir. Dibaling straight terus, dan waktu tu juga la…tingkap tu nak terbuka pun. Maka, selamatlah guli itu mendarat di dahi jiran sebelah yang emo tu.
Shan, dahi dipegang penuh kesakitan. “Oi! Dah tak ada kerja lain ke?!”
Shafira, tak tahu nak gelak ke nak diam je. Dan akhirnya diri sendiri buat keputusan nak gelak je.
“Tak kelakar la!”
“Kenapa tak pergi sekolah hari ni?”
“Jangan sibuk la! Kau ni…adoi, asal tak faham bahasa sangat ni, nak aku repeat guna bahasa apa? Tamil? Mandarin?”
“How about French then?”
Shan tunjuk lagi muka singa dia. “Tolong la… tak payah la nak sibuk. Aku penat la…”
Lelaki tu kini bersandar di dinding. Terus melurut duduk di atas lantai. Dan Shafira hanya dapat melihat rambutnya kini.
“You know, if you start finding friends, your life wouldn’t be that sad…”
“I don’t need friends…I just need a family.”Perlahan dia mengucapkan kata-kata itu.
“Then come to mine…you’re always welcome though, since I have no siblings. My parents will be glad too…My father especially, he always want a son.”
Shan, tak tahu nak gelak ke nak terharu. Perempuan ni la, manalah nak sama family sendiri dengan family lain.
“Aku tak tahu la yang kau ni bodoh ke atau pun saja nak tunjuk baik ke…”
“Oh, that’s harsh!” Shafira memegang jantungnya. Seolah-olah tertusuk dengan kata-kata lelaki itu. “Kau tak payah nak ambil peduli…Kalau bapa kau nak sangat anak lelaki suruh je mak kau mengandung lagi, tak pun kahwinkan kau je…”
“Hmm, I wish my father will let me marry…”
“Apahal, kau tak sanggup nak ada siblings?” Nada Shan bunyi sinis.
“Tak la… saja nak kahwin, umur dah macam ni…tak salah kan?”
“Duh, kau tak payah cerita angan-angan kau nak kahwin dengan aku la…”
Shafira tersenyum. “Dude, we’re going well, don’t you think?”
Shan bangkit dari duduk. Memandang dia. “What do you mean?”
“I see, you can get along well too. Why don’t you give it a try? I mean with those guys in school.”
“Kau nak paksa aku pula sekarang. Aku bercakap dengan kau tak bermakna kau boleh masuk dalam hidup aku. It’s just an acknowledgement, since you’re my neighbor and you keep on talking to me. Don’t you get tired?”
“I do…”

***
            Dah beberapa hari dia buat bicara dari hati ke hati dengan orang rumah sebelah. Well, rasa ringan juga sebenarnya. Tak ada terbeban sangat dengan semua benda yang jadi. Mungkin betul la, beban tu akan rasa ringan sikit bila kita share. Tapi, tu tak bermakna yang hidup dia dah bertukar berwarna-warni. Masih sama macam dulu, cuma the dark side tu dah menunjukkan tanda-tanda nak terang sikit.
            Dan kini dia hanya duduk di bleachers, memandang gadis itu sedang bertarung dengan pasukan sekolah lain untuk acara bola balingnya. Entah macam mana boleh terjebak sekali ni pun. Cap di kepala dibetulkan, sekadar memandang tak bercakap apa. Tapi, telinga dapat juga tangkap beberapa perbualan orang sekeliling. Rata-ratanya terkejut kenapa dia ada kat sini, tengok bola baling pula tu. Dia sekadar membiarkan. Senyum karang, dia orang tergolek pula.
            Wisel penamat akhirnya ditiup. Sekolah dia menang dengan mata 12-3. Heh, siapa je boleh lawan si Shafira Ace tu? Bola dia macam berapi-api je tengok. Penjaga gol team lawan pun asyik mengelak je. Tapi yang boleh dibanggakan dengan team lawan tu sebab attack dia not bad. At least dapat la tiga mata. Duh! Oi Shan, semenjak bila kau jadi penganalisa sukan ni?
Kepala menggeleng sendiri.
            Rata-rata manusia dah meninggalkan kawasan bleachers, cuma dia yang masih duduk penuh setia di bangku tu. Heh, kalau boleh tak nak tinggalkan sini. Inilah first time dia duduk dengan ramai-ramai orang macam ni. Rasa social sikit. Tapi ini pun gara-gara Shafira si jiran penyibuk tu la. Ditariknya dia kat sini, dipaksa duduk sampai habis pertandingan pula tu. Over-reacted betul.
            “Shan!” Dia menoleh memandang gadis yang berada di belakangnya. Dah siap bertukar baju. “Jom…”   “Kau nak tarik aku pergi mana pula ni?” Macam selalu, nadanya sentiasa sinis. Shafira tersenyum. “Café jap. Aku haus la…”
“Lepas tu kita terus balik…”
“Alright,emo…come on!”
“Shut up,miss B” Miss B, Miss Busybody.
            Langkah yang diatur ke café memanglah pelik je rasa. Semua orang kini dah memandang dia dengan Shafira macam dia orang tu cyborg.
Tempat diambil bersebelahan tingkap. Agak terlindung dari orang ramai. Shafira datang balik dengan Iced lemon Tea dan Milo di tangan. Iced Lemon Tea diserah pada Shan, sementara dia menggantikan tenaga yang dah dikerah dengan Milo.
“Hey, Shafira, kita orang nak celebrate dekat Dunkin Donuts. Jom la…jom la…” Fiza datang dengan pemain lain. “Eh?” Dia angkat kening sebaik shaja melihat lelaki bertopi yang duduk dihadapan Ace team bola baling tu. Siapa je dapat duduk satu meja dengan Shafira ni?
“Girls, you’re all ready?Eh?” Lukman pun…beri reaksi yang sama. Shan yang tadi sekadar memandang ke luar tingkap kini mengangkat tangan.
“Guys…ni Shan, Shan ni…”
“I know them more than you do…” Dia bangun, nak meninggalkan scene. Heh, manalah mungkin dia nak melepak sekali dengan budak-budak hot sekolah. Siapalah dia. Langkah terus diatur,keluar dari pagar sekolah.
“Oi,asal tak tunggu aku?” Shafira muncul berlari dibelakangnya. Dia terkejut juga.
“Aku ingat kau ikut dia orang…”
“Dude, aku penat la… aku main bagai nak skema, sekarang bukan masa aku celebrates segala. Aku nak rehat, aku nak bersantai-santai sampailah kau blah, paksa aku kejar kau. Kau ingat kau tu apa? Celebrity ke?”
“Sorry…”
“Eh?” Now, he’s saying sorry? I thought he will reply it with cynical sentences or at least a smirk. But sorry?
“I thought you’re like, I mean, you know girl like you should be with them…”
“Girl.Like.Me? What are trying to say?”
“Yo..You’re famous… you’re hot…I mean… Duh! Just forget it!”
“You’re calling me hot?” Shafira berhenti melangkah. “Tak payah nak perasan lebih-lebih la. Aku terlepas cakap je. Aku tak fikir pun apa aku cakap…” Gadis itu ditinggalkan di belakang. Malu si~.
“Maksud kau, kau betul la maksudkan benda tu, sebab it’s just pop outta your mind,right?”
“Eh?”
Shafira sengih. Kecil, tawar. “I prefer you call me beautiful instead of hot though…”
“You’re not beautiful.”
“Tak payah straight sangat boleh kan?”
***

            3 A.M. Rumah sebelah bising lagi. Tiap-tiap minggu macam tu. Dan ia hanya akan berlaku bila ayah Shan balik. But it gets worse. Kali ni… dengar bunyi barang pecah. Dia pula yang takut. Shan, macam manalah perasaan dia. Dia tersentak bila loceng rumah ditekan berkali-kali. Cepat-cepat dia turun. Sebaik kaki menjejak lantai, dia dah nampak Shan tengah menangis dalam pelukan papa. Mama cuma memandang, faham perasaan lelaki yang tengah menginjak dewasa tu. Dan dia pun turut menangis. Kat tangga tu sendirian.
            Hot chocolate bertukar tangan. Lelaki tu dah nampak tenang sikit dari mula-mula dia datang. Mama datang mendekati dengan kain di tangan. Dituam lebam di wajah lelaki itu. Entah kena apa sampai biru macam tu.
“Saya minta maaf, kacau keluarga pak cik malam-malam. Tapi, saya dah tak ada tempat lagi nak pergi.”
“Tak apa, Shan. Kamu sentiasa dialu-alukan ke rumah ni.”
“Kamu tidur sini je malam ni,Shan.”
“tak apalah , mak cik. Kejap lagi dia orang okay la tu. Saya tak nak susahkan sesiapa.”
“Tak susah pun. Daripada tengok kamu macam ni.”
“Saya okay. Saya dah biasa dah. Cuma saya harap semuanya akan berakhir cepat. Tak pun, mungkin saya akan pindah rumah abang saya.”
Shafira yang sekadar memandang lantai, memandang terus ke wajahnya. Bengkak-bengkak tu makin jelas.
“Kau boleh je tinggal sini, kot…” Shafira bicara, memandang kedua ibu bapanya.
“Tak, tak ada beza pun. Nanti tak fasal-fasal, keluarga ni pula dapat masalah.” Shan bicara.
“Macam lah kau tu penjenayah.”
“You don’t know my father.”
“Shan…I’m just wondering, why didn’t your parents just break-up if they can’t get along anymore?” Mama bersuara tenang. Shan menggeleng. Saya tak tahu, saya betul-betul tak tahu.
“I should go home…” Shan tiba-tiba bangun. “Tapi… tak reda lagi…” Seboleh-bolehnya Shafira cuba menghalang.
“It’s okay. It won’t last forever after all…”
            “Hey emo… where’re you going, packing all those stuff?” Shafira menegur lelaki itu. Memandang melalui tingkap sudah cukup untuk dia melihat yang Shan bersungguh-sungguh masukkan semua barang dia dalam satu beg.
“Run away…”
“Shan…you really wanna leave me?”
“Heh, why do you care?”
Saliva yang ditelan terasa berpasir. “ I thought we’re friends.”
“I never say it…”
“Well, friendship doesn’t require any statement.”
“I’m off to my brother’s place. I’m gonna exchange school too. So, maybe we’ll never see each other again. That’s all I can tell.”
“You really wanna leave me?” Air mata rasa nak jatuh bila-bila masa je.
“I’m sorry, I’ll never forget you. You will stay in here.” Shan memegang dadanya, menunjukkan hatinya. “And here..” Beralih ke kepala, ke mindanya.
“You’re bad, emo…”
“Yeah, call me what ever, Miss B. It won’t last longer.”
Barang-barang siap dikemas. Jam di dinding di tenung. 10.30 pagi. Masa yang sangat sesuai nak pergi. Mak dia mesti tengah sibuk bekerja, dan tak kan sedar apa-apa,well, mungkin dalam dua tiga hari…
            “Gotta go now,Shafira. I’m glad that I know you. I wish you a very good luck. Till then, next time. Take care of yourself,okay?”
“Why do you care?”
“Because you’re my friend. My best friend.”
“I never say it…”
“Well, friendship doesn’t require any statement.”
“Bad emo…”
“Thanks for everything.” Sudah tu Shan. Dah masanya nak pergi. Karang tertinggal train, payah pula. Beg ditarik kemas dalam genggaman. Terus dia melangkah pergi, tak menoleh lagi dah. Dan, Shafira sekadar menangis memandang keliling bilik lelaki itu.
Bad emo.


***

            It’s been a while now. Everything changes. Her, not excluded. Him? I don’t know.
Tingkap dibuka luas-luas. Membenarkan cahaya bulan masuk. Well, it’s been forever she hasn’t sleep at this room since she’s studying oversea now. And in this summer, she just wanna come back. Bilik orang sebelah dipandang. Dah ada orang lain tinggal sana. Family Shan? Entah. Tak tahu apa cerita, rasa macam baru semalam semua benda tu berlaku. Walaupun perkenalan dia orang singkat tapi dia tetap happy. Macam lelaki tu cakap, I’m glad that I know you.
            Jam di dinding di pandang. 10.30 malam. Dan kalau dulu waktu-waktu macam ni, memang akan berborak dengan Shan sampai pukul 2 pagi. Siapkan kerja sekolah sama-sama. Okay, banyak berbual daripada buat kerja sebenarnya. Bibir mengukir sengih sendiri bila teringat kes guli yang terhentak kepala Shan.
            Kenangan mati bila tingkap bilik sebelah terbuka. Seorang lelaki muncul mengahdap dia. “Eh?Ada orang kat bilik ni rupanya?” Lelaki tu menyoal dengan senyum di bibir nipisnya. Gadis tu nampak agak terkejut. “Kau duduk sini ke selama ni?” Angguk.
“Kau?Kenapa ada kat sini?”
“Hmm…let’s say aku stalk kau?”
“Tak kelakar…”
“Kau masih sombong macam dulu kan?”
“Tak pandai la nak menyombong segala.” Tingkap ditutup cepat-cepat. Kecewa juga, ingatkan Shan. Rupanya Lukman. Shesh! Sttresss!

            “Kau buat apa kat bilik aku ni? Pergilah sana, aku nak tidur ni…” Seorang lelaki melangkah masuk.
“Adoi…lepak sekejap tak boleh, macam ni lah kau dengan aku kan?”
Lelaki yang sudah sedia berbaring di atas katil tu melangit. “Shan… Shafira dah balik.”
“Aku tahu, aku dengar kau orang borak tadi…”
“Aku tak ada maksud nak kacau…”
“So, apahal kau tak blah lagi?” Air muka Lukman berubah terus. Masam mencuka.
“Kau memang kan? Frust aku!”Lukman melangkah keluar dari bilik tu terus ke tingkat bawah.
Shan terjengket-jengket menjengah Lukman yang berlalu, terus dikunci biliknya. Let’s have a heart to heart conversation.
Tingkap dibuka luas-luas.
“Aduh!” Dahi yang sakit dipegang. Adoi, perempuan ni…Elok je guli biru tu meleret jatuh terus ke tanah.
“Oi, kau tak ada kerja lain ke?!” Gadis itu dipandang. Tangkap leleh la pula… ni yang malas ni…
“Bad emo!”
“Sorry? Who’s that? You’re calling the other dude. I’m sorry; he can’t be connected right now.”
“Shut that up! You don’t even know how much I suffered and you surely will not understand!”
“Then share it with me…by the way, I’m a ska now. You see?”
Senyum terukir di bibir keduanya. Yeah, I can see that. He really moves on.
“What happened to you actually?”
“Trust me, you don’t wanna know.”
“Just tell me,ska!”
“Sejak bila Shafira jadi demand sangat ni?”
“Hey, people change by time.”
“Ew…I hate that statement…”
Yeah. Dia memang berubah. Dulu dia tak pandai senyum pun, sekarang dah boleh gelak-gelak.
“You know what Miss B… you’re still looking hot!”
“I prefer you call me beautiful instead of hot, though…”
“You’re not beautiful.”
“Tak payah straight sangat boleh kan?”
“You actually are…and …”
“And?”
“And I’m lying…”
“Shan!” Like the old times.



By Juann Fitri With Love.
-Story Of The Night-
-Thanks neighbor,of coarse, like the old times-


Saturday, October 13, 2012

Ich Liebe Dich


Ich Liebe Dich:
Dari fail peribadi sulit Tengku Muhammad Azul Iskandar Bin Tengku Syahran. Kisah cinta paling urban dan romantik.

Bismillahirrahmanirrahim~

Malaysia, 5 years back:

            Kaki melangkah turun ke bawah. Memang sunyi la kalau hari bekerja macam ni. Papa kerja, mama spa, Ifa, adik perempuan dia, sekolah. Mak Yah sibuk buat kerja. Aku ni la, memang forever alone.
Kunci kereta dicapai, keluar lagi best.
Pavillion, agak lengang la… tak semena-mena kening kiri terangkat tinggi. Figura berdua tu memang dia kenal betul. Azil dengan Syiffa. Nge… jelesnya!
Kaki melangkah keluar balik. Tak mahu la terserempak, karang kacau je…
Aku ni, macam mana sekarang?
            Sedar tak sedar kereta dah dipandu sampai ke Sepang. KLIA tersergam megah dihadapan mata. Dia keluar dari kereta. Hala tuju? Entah…jalan je la…
Cermin kaca yang mempamerkan lapangan terbang didekati. Anak mata sekadar memerhati kapal terbang berlepas dan mendarat. Aku tak kira, aku nak fly pergi France juga.
“Germany…”
Suara perlahan itu menarik perhatian. Dia menoleh ke arah punca suara.
Gadis itu memandang jauh ke langit biru. Anak matanya kelihatan bercahaya dengan harapan.
“Kenapa dengan German?” Concern juga ni…
Heh? Gadis bersweater biru gedabak itu memandangnya pelik.
“Sorry~ Azul. Azul Iskandar.”
“Tak ada apa dengan German, saje je mention.” Gadis tu tersenyum. Kemudian dia berlalu pergi, macam tu je… Azul sekadar menghantar gadis tu dengan pandangan. Tiba-tiba tangan buat palmface. Semenjak bila kau jadi peramah sangat nak menegur orang tak kenal? Perempuan pula tu.
Entah… perempuan tu… macam ada aura… very rare…punya aura. Tapi… siapakah gerangan?

France, April 27.

            Telefon yang berdering lagu Faber Drive_Tongue Tied tu membuatkan dia terjaga serta merta. Kertas-kertas yang sarat tertulis angka-angka tu dah bersepah-sepah di atas meja terus terbang ke lantai. Mata terus pasang mood skimming and scanning, mencari handphone nan satu yang rasanya dah berkubur dek timbunan kertas-kertas references, assignments segala. Aku ni la…Ya Allah~
“Hello?” Suara serak-serak basah, masih mamai.
“Happy Birthday!”Suara Azil bergema di belah sana talian.
Senyum terukir tiba-tiba. “Aku dah wish kau dulu la semalam…Aku menang…Thanks ‘neway”
“Eleh, siapa suruh duduk France. Duduk sini dengan aku dah best je…” Sebab beza 8 jam antara Sydney dengan France, tak fasal-fasal kena sambut waktu lain-lain.  
“Aku tak nak kacau kau dengan bakal kakak ipar…”
“ Apa kacaunya… kau duduk sana aku risau tahu?”
“Kan aku dari dulu dah kata, aku tak nak pergi Sydney…”
“Ye la… siapalah Sydney compare dengan France…”
“Shut up…” Mata yang kelat digosok dengan belakang tangan.
“Haha… apa cer pasal practical tu?”
“Aku kena pergi German…”
“Eh?”
“Hmm… Ada few students kena hantar sana…Russia…Scotland.”
“U collab ke?” Collaboration antara universiti.
“Biasa…”
“Ok… Good luck anyway?”
“Hmm… Take care…”
“Kau take care…”
“Kau jangan nakal-nakal…”
“Eh?” Ketawa Azul lepas. Melayan Azil sampai tahun depan pun tak habis. Baik la diguna waktu tu nak menyiapkan assignment yang bertingkat ni. Talian dimatikan.

Germany, July 14.

            Langkah diatur terus keluar dari balai pelepasan Frankfurt International Airport (FRA) ke lobi bersama tiga orang pelajar yang bakal menjalani practical di sini. Namun tiba-tiba dia berhenti, di tengah-tengah orang ramai yang sedang lalu-lalang. Jantung berdegup lain dari biasa. Macam… dulu tu… perasaan satu ketika dulu tu…

macam ada aura… very rare…punya aura. Tapi… siapakah gerangan?

            Kepala menoleh kiri kanan. Mencari aura yang dirasainya tatkala ini.
“Azul, are you alright?” Suara Smartie menghentak gegendang telinga.
“Huh? I’m okay… yeah…” I think so…
“Let’s go, dude! Come on!” Benjy, lelaki dari United States itu sudah berlari dulu ke depan.
Aduh… Ribena sungguh~
Beg pakaian yang terletak di atas lantai lobi dicapai. Saat itu, mata bertembung dengan ‘beliau’. Gadis itu berjalan tergesa-gesa terus ke dalam lautan manusia entah menghilang ke mana. Dia…ke?


Now, Malaysia:

ONE:

            Kereta Mercedes-Benz F400 itu memecut laju membelah lebuh raya terus ke Sepang dari KL. Tugasan baru telah diterima dari suara besar, Tengku Syahran (bapa sendiri) untuk dia menggantikan tempat En. Hadziq yang telah dihantar ke Dubai sebagai pengarah urusan. Tak fasal-fasal dia pula nak kena menguruskan penghantaran import dan eksport barang-barang syarikat. E.Shine, syarikat barang kemas dan batu permata yang telah lama diusahakan oleh bapanya sejak beberapa tahun yang dulu.
            Dia berjalan terus masuk ke pejabat Pengarah Urusan MAS. Rata-rata perempuan memang bulat mata bila memandang dia. Dia? Buat dono je. Sekadar membalas senyum kalau ada yang senyum.
Alai, sahabat lama yang menjadi pengarah urusan di MAS itu bangkit bersalaman dengannya.
“Long time no see,bro…”
“Biasalah… pengarah urusan kan sekarang…”
“Azul…” Alai buat muka pathetic. Konon terasa dengan kata-kata Azul.
Azul ketawa lepas. “So?”
“Jom…” Azul dibawa ke tempat pemunggahan cargo. Di situ kotak-kotak E.Shine yang terisi sarat dengan batu permata dan barang kemas sedang diangkut masuk ke dalam kapal terbang cargo yang disewa khas oleh E.Shine.
“Nah…” Fail merah bertukar tangan. Dari Alai kepada Azul. Laporan mengenai penghantaran yang lepas dan borang pelepasan untuk penghantaran kali ini. 
Laporan dibaca teliti, sampai berkerut-kerut kening.
            Jantung tiba-tiba berdegup lain macam. Again. After 5 years? And this feelings? Bacaan terhenti. No way…

            “Oi,Lai... bila kau nak order X-1R ha? Dah nak habis tahu tak?” Satu suara memecah eardrum masing-masing. Pantas keduanya menoleh ke arah punca suara.
Gadis itu terhenti apabila langkahnya tinggal beberapa tapak sahaja kepada mereka.
“Kau busy... okay. See you later.”180 darjah langkahnya berubah. Menghala semula ke Maintenance Department.
           
            Matanya membulat besar.
“Siapa?” Soalan cepumas dari Azul kepada Alai.
“Er… Nina nama dia… flight engineer…” Menggelabah Alai menjawab bila disoal dengan serta-merta macam tu. Terkejut mak!

Nina… dah tahu siapakah gerangan yang ada aura lain macam tu. Gotcha!


TWO:

           
            Dia menggeliat ala kadar dengan baju mekanik blue black yang selamat diikat dipinggang, menyerlahkan versi original t-shirt grafi-tee debut yang tertulis ‘I’m not racist, just color preferences’ dengan mainan rona warna yang pelbagai. Namun aksi gaya bebas tu terhenti tengah jalan bila mana dia terasa seolah-olah ada yang memandang. Mata pasang mode skimming and scanning. Baru je nak menoleh ke kiri, figura lelaki itu muncul di ruang mata. Lengkap dengan blazer dan neck tie yang kemas tersemat di badan lelaki itu.
            Lelaki itu tersenyum tanda acknowledgement. Dia mengangkat wajah, menyoal ‘apekehal’ tanpa suara.  “Busy? I bet it’s lunch time right now?” Mata lelaki itu melirik pada jam tangan Rollex Silver Gold yang tersarung di tangan kiri. Refleks dia turut mencari jam di tangan kiri. Tapi dia end-up dengan tapak tangan kiri menepuk dahi. Lelaki itu buat muka pelik. Macam mana boleh lupa, semenjak bila kau pakai jam time kerja?
“Eh, tak payah la drastic sangat…” Lelaki itu bicara dengan senyuman. Heh… lelaki ni memang murah dengan senyuman.
“I’m gonna wait you at the lobby?”
“I…” Langkah lelaki itu terhenti, dia menoleh semula ke arah gadis itu.
“Saya…”  “I’ll wait you there…” Pantas dia memotong kata-kata gadis itu. Tak nak kena reject in the first base. C’monla… tak kenal maka tak cinta, kalau dah kenal tapi tak cinta juga tu lain ceritanya.

to be continued:
By Juann Fitri~

Thursday, September 6, 2012

December Movie


Bismillahirrahmanirrahim~

Back To December_Sofie

            Salji turun dengan galaknya pada waktu dan ketika itu. Dan tanah Aberdeen menjadi saksi patahnya sekeping hati manusia bernama lelaki. Yang pasti dia telah dikecewakan oleh gadis ini. Gadis yang bernama Sofie ini. Sofie, sejambak bunga ros merah yang dihulur sekadar diletakkan di atas tembok King’s Hall. Pantas dia berlalu meninggalkan lelaki itu sendiri. Memang, sebenarnya, ada juga sedikit perasaan untuk lelaki itiu memandangkan mereka sudah kenal lama, sejak di Malaysia lagi. Bahkan keluarga Irfan juga kenal dengan dirinya. Tapi, ego dirinya sendiri, yang konon ‘jual mahal’.  Hakikatnya, dia agak berbangga Irfan mencurahkan perasaan padanya. Almaklumlah, lelaki kacak bergaya seperti Irfan melamar untuk bercinta dengannya. Siapa tak bangga? Dan dia mengharap lelaki itu akan memujuk untuk bercinta dengannya lagi.
            Tapi harapan tinggal harapan. Kini dia sekadar menyimpan perasaan terhadap lelaki itu dari jauh.
And I think about summer, all the beautiful times,
I watched you laughing from the passenger side.
Realized that I loved you in the fall.

Cuti musim panas telah tiba. Dan teman sekelasnya mengadakan satu program percutian musim panas. Irfan dilihatnya sedang gembira tertawa dengan rakan lain sedang dia masih mengharap.

3 tahun kemudian:
           
            Anak matanya membulat apabila berhadapan dengan lelaki itu di dalam bilik mesyuarat. Irfan sekadar melarikan pandangan apabila mata mereka bertembung. Konon mendengar dengan teliti presentation yang disampaikan oleh wakil dari syarikat lain untuk projek kolaborasi kali ini. Namun dalam hatinya Tuhan saja yang tahu betapa dia terpaksa menahan sakit hati apabila berdepan dengan gadis itu.
            Tamat sahaja presentation itu, dia terus bangkit keluar dari bilik mesyuarat namun dirinya ditahan oleh Sofie.
“Hai…” Gadis itu bicara dengan senyuman hambar.
“Hai…” Dia sekadar membalas tanpa emosi.
“Boleh kita bercakap sekejap?”
“Aku busy…”Dia sudah berkira-kira untuk melangkah pulang.
“Maybe next time?” Gadis itu menahannya lagi.
“Yeah, maybe next time.”
“Sabtu ni boleh?”
Dia diam tidak membalas apa-apa. “Irfan?”
“Ya. Okay~”


            Restoren Blue And Bright terasa dingin saja ketika itu. Mungkin aura dari Irfan yang menyelinap ke seluruh kawasan, atau penghawa dingin yang memonopoli satu restoren itu. Entah~.
“Thanks for coming…” Sofie bicara dengan senyuman ikhlas.
“What do you want?”Irfan besuara dingin.
“I want to apologize bout…”
“Forgiven” Kata-kata gadis itu dipotong. Seboleh-bolehnya dia ingin keluar dari restoren itu sekarang juga. Luka lamanya berdarah kembali.

I'm so glad you made time to see me.
How's life? Tell me how's your family.
I haven't seen them in a while.
You've been good, busier than ever,
We small talk, work and the weather,
Your guard is up and I know why.
Because the last time you saw me
Is still burned in the back of your mind.
You gave me roses and I left them there to die.


“So…how’s your life right now? And your family? Dah lama tak jumpa dia orang…”
“They’re fine…”
Sofie, saliva yang terasa berpasir ditelan. He’s acting really cold. Tak pernah rasanya dilihat Irfan begini. Mungkin peristiwa dulu masih terbakar dalam mindanya. Heh, mungkin? Tak… memang.
“I gotta go now.” Irfan bangun dari duduknya, terus keluar dari restaurant itu meninggalkan dirinya terpinga-pinga sendiri. Sedarlah dia, Irfan masih belum memaafkan dirinya.

These days I haven't been sleeping,
Staying up, playing back myself leavin'.
When your birthday passed and I didn't call.
           
Badannya dipusingkan ke kanan. Semenjak tadi matanya tak mahu lelap. Puas sudah dia bergolek, mengereng, menonggeng semuanya tak berhasil untuk dia melelapkan mata. Peristiwa tiga tahun dulu pada hari krismas di King’s Hall bermain semula di layar matanya. Terasa seolah-olah baru semalam peristiwa itu berlaku. Dan kini dia terasa sangat-sangat merindui lelaki itu. Senyumnya, cara lelaki itu memandangnya, cara lelaki itu bicara, semuanya nampak sempurna di matanya kini. Dan cara lelaki itu memujuknya sewaktu dia putus bercinta dengan lelaki mat saleh di tanah Aberdeen itu dulu. Memang, Irfan kenal benar dengan dirinya, persoalannya, kenapa dia tak sedar dari dulu? Kenapa dia jual mahal?

I miss your tanned skin, your sweet smile,
So good to me, so right
And how you held me in your arms that September night --
The first time you ever saw me cry.

Maybe this is wishful thinking,
Probably mindless dreaming,
But if we loved again, I swear I'd love you right.

            Jarum jam dilirik dengan ekor mata. 2 pagi. Dia tahu itu namanya pagi buta. Dan dia juga tahu orang tengah tidur waktu macam ni, namun kunci kereta dicapai. Harrier hitam itu dipandu laju membelah lebuh raya Cyberjaya terus ke Petaling. Mencari Irfan untuk sebuah kemaafan dan harapan.
            Pagar chrome silver tinggi itu dipandang sambil bibir bawahnya digigit perlahan. Takut juga nak buat benda-benda macam ni pagi-pagi buta macam ni. Karang kena hambur je bukan dapat maaf pun. Namun jemarinya bergerak dibawah pengaruh sedar. Langsung tak sama dengan apa yang dia fikir. Loceng ditekan. Dan Irfan muncul berhadapan dengannya kali ini. Pintu pagar langsung tak dibuka. Sekadar berbicara di balik pagar. Tak mengapa baginya, itu sudah memadai.

So this is me swallowing my pride,
Standing in front of you saying, "I'm sorry for that night,"
And I go back to December all the time.
It turns out freedom ain't nothing but missing you.
Wishing I'd realized what I had when you were mine.
I'd go back to December, turn around and make it all right.
I go back to December all the time.

“Kau nak apa pagi-pagi ni?” Suara garau lelaki itu bicara serak-serak basah.
“I’m seriously wanna apologize about that night.”
“I told you, you’re forgiven”
“I know you’re not forgiving me yet!”
“I forgive you. Please, leave now.”
“I hope that we can still be friends…”
“I may forgive you. But I can’t forget that.”
“Please…”
Gerimis mulai turun sekali dengan air matanya.
“Balik la…”
“Irfan~”
“Lantak kau la!” Kaki mula melangkah masuk. Hujan semakin lebat. Gadis itu ditinggalkan sendiri diluar dengan hujan yang semakin galak turun mengahambat dirinya.
3.30 pagi. Hujan masih lebat, Irfan bangkit meninjau ke luar tingkap bilik. Gadis itu masih berdiri di situ. Hatinya terasa belas namun masih terasa pedihnya. Punyalah dia mengharap gadis itu akan menerimanya namun dia ditinggalkan tanpa sebab. Bertegur pun tak waktu tu. Sekarang nak suruh dia terima gadis tu balik?
Sofie, penat sudah dia menangis, hujan pun dah berhenti. Dalam keadaan basah kuyup itu dia memecut laju dengan Harriernya kembali pulang. Dia tahu Irfan takkan kembali padanya.




If This Was A Movie_Irfan:

            Mata digosok perlahan. Perlahan dia bangun dari katil terus menuju ke tingkap. Hatinya agak kecewa apabila melihat gadis itu tiada lagi di situ. Mengharap ke dia? Mengharap gadis itu akan berada di situ untuk merayu kepadanya? Heh, bukan aku yang salah kalau tak dapat lupakan peristiwa tu. Tapi… dia datang sini untuk berbaik semula kan, Irfan?
Rambut yang serabut diserabutkan lagi dengan tangan kanan. Malas la nak fikir benda ni.

Last night I heard my own heart beating
Sounded like footsteps on my stairs
Six months gone and I'm still reaching
Even though I know you're not there
I was playing back a thousand memories, baby
Thinking 'bout everything we've been through
Maybe I've been going back too much lately
When time stood still and I had you

          Langkahnya terhenti sebaik sahaja kelibat gadis itu lalu dihadapannya. Gadis itu tampak lebih bersemangat daripada sebelumnya. Heh, dia memang terpaksa berhadapan dengan gadis ini agak lama kali ini untuk kolaborasi antara syarikat untuk projek baru ni. Tapi, dia tak ada lah expect yang gadis itu akan jadi konfiden macam tu dalam waktu yang singkat…sangat~.
                Perbincangan projek hari itu berjalan lancer seperti selalunya. Namun dia pula yang terasa terganggu dengan tahap keyakinan gadis itu. Pulang sahaja dari kerja, diaa hanya melayangkan diri di atas katil Penat sangat rasanya, padahal tak ada buat apa pun. Berbincang je. Mata dilelapkan barang seketika. Kenangan lalu terimbau di minda.
            Memang, memang dia orang rapat sangat dulu. Lagi bertambah rapat bila sama-sama dapat further study ke Aberdeen dalam coarse Business Admission. Sampai orang-orang Malaysia kat sana pun cakap dia orang macam belangkas. Memang padan kalau bercinta pun.
Tapi malam yang satu tu. Malam di King’s Hall Aberdeen itu memusnahkan segala. Rasanya buang masa je dia mencurahkan apa yang terpendam dalam hati. Jawapannya, mereka hanya teman tak lebih dan tak kurang dari tu. Bertambah pathetic lagi ros yang dipetik sendiri dari ladang dibiar mati kering di tembok batu King’s Hall.
           
I know people change and these things happen
But I remember how it was back then
Wrapped up in your arms and our friends were laughing
'Cause nothing like this ever happened to them,
Now I'm pacing down the hall, chasing down your street
Flashback to the night when you said to me,
"Nothing's gonna change, not for me and you
Not before I knew how much I had to lose"

            Mata terbuka luas. Memang peristiwa tu menjadi mimpi ngeri dalam hidupnya sejak beberapa hari ini. Sejak Sofie muncul semula memohon maaf dan menagih harapan. Entah, dalam hatinya ada juga terasa-rasa namun kekerasan hati dan kepalanya menongkah segala kemungkinan. Kalaulah… kalaulah… dia tunggu je kat luar waktu hujan turun tu, mungkin hatinya akan simpati dan… mereka akan bersama kembali? Dan kalaulah… kalaulah dia minta maaf dari dulu lagi, mungkin hati dia takkan keras macam ni?
            Pintu bilik mesyuarat dibuka luas. Membenarkan segala isinya kelihatan. Matanya dilarikan ke kiri kanan, mencari figura gadis itu. Hampa. Tiada.
“Ladies and gentlemen , I would like to introduce to our new member, replacing Sofie… here Miss Dina.”
Jiwa tersentak, kepala diangkat serta-merta. Replace what?
“Miss Dina…” Dia menghalang gadis itu apabila tamat sahaja mesyuarat.
“Where’s Sofie?” “Dia dah letak jawatan. Dia dapat offer kerja kat oversea.”
“Mana?”  “I’m sorry~ I don’t know.”
“Thanks…”
If you're out there
If you're somewhere
If you're moving on
I've been waiting for you
Wary since you've been gone
I just want it back the way it was before
And I just wanna see you back at my front door

Come back, come back, come back to me like
You would, you would if this was a movie
Stand in the rain outside 'til I came out
Come back, come back, come back to me like
You could, you could if you just said you're sorry
I know that we could work it out somehow
But if this was a movie you'd be here by now

                        Kepala ditundukkan ke bawah. Pemandangan keliling rumah yang menarik tu langsung tak menggembirakan hati. Anak mata hanya tertumpu di pintu pagar. Rasa menyesal… heh, salah sendiri, main tarik tali siapa suruh?
           
            Kalaulah masa tu boleh diputar balik… Hon diluar pagar menyentak jantungnya. Adus… orang tengah best je berangan, boleh pula main hon-hon. Siapakah? Kepala ditegakkan, meninjau kereta yang terletak elok je dihadapan rumah. Langkah diayun menuju ke bawah.

Let’s pretend baby, like you’ve just met me
And I’ve never seen you before
I’ll tell all my friends
That I think you’re staring
And you’ll say the same to yours

Sofie tersenyum mesra memandang dia.
“Hai…maaflah… saya baru pindah sebelah rumah ni… kejap lagi lori sampai… kalau boleh nak minta tolong awak angkatkan barang? Please?”
Mata dia membulat besar. Refleks rumah sebelah yang sudah dicat hijau itu dipandang. Pindah?
“Sofie…” Sofie tersenyum memperkenalkan diri. “Awak encik…”
“Sofie… kenapa?”

And oh, we’ll dancing ‘round it all night
And then I’ll follow you outside
And try to open up my mouth and nothing comes out right

And I wanna fall in love with you again
I don’t have to try
It’s so easy who needs to pretend?
But because it’s so funny
Let’s just think about it, honey
Let’s just fall in love again.

“Terima kasih…sebab tolong angkat barang…Encik Irfan”
“Tak perlulah berencik-encik dengan saya…” Irfan masuk mood Sofie. Perkenalan semula namanya.
“Nanti apa-apahal boleh minta tolong awak lagi kan?”
Dia diam, memandang Sofie yang macam reborn.
“Irfan?” “Sure…”


I’ll call you in three days
Not too soon not too late
And I’ll ask your roommate if you’re home
You call me on Thursday
And we’ll hang out all day
And fall asleep on the phone

Tangan kanan menongkat kepala sementara dia berbaring di atas katil, memandang tepat pada isteri nan satu yang tengah sibuk dengan komputernya.
Sofie, perlahan anak mata dilarikan dari skrin computer memandang dia.
“What?”Irfan.
“What?”Sofie bicara menyoalnya semula dengan nada yang sama.
“Copycat~”
“You la kenapa… pandang I macam tu?”
“Kalau tak pandang you, I nak pandang siapa?”
Sofie mengecilkan matanya, “Don’t naughty-naughty Irfan…”
“Let’s just fall in love again…”

And I wanna fall in love with you again
I don’t have to try, it’ s so easy who needs to pretend?
But because it’s so funny
Let’s just think about it, honey
Let’s just fall in love again.

Juann Fitri©