Wednesday, April 11, 2012

Bailamos

Bismillah~
This ain't a cool story yang anda cari, jujur~


This is just a short story for the remedy that beats my soul.
This is about stigma, belief and feelings .More to passion actually. Enjoy reading, ey?

Esta noche, Bailamos.
           
        Dia tersenyum memandang lelaki itu yang sedang mengatur langkah ke arahnya. Dalam diam hatinya mengakui yang lelaki ini memang baik dari semua sudut. Dari segi kematangannya, dari segi pemakaiannya dan dari segi sosialnya. Lelaki ini memang memiliki latar belakang yang menarik. Dan kerana itu, dia memilih untuk membuat keputusan ini. Itu tekadnya.
Beryll tersenyum memandang gadis itu. Gadis yang berada di hadapannya kini menunduk memandang gelas yang masih terisi penuh dengan Nescafe Ais.
“Kenapa kau nak jumpa aku ni? Semacam je, selalu aku je yang ajak kau keluar?”
“Saje, tak ada reason.”
“Mesti ada reason…”
Amanina, gadis itu tersenyum hambar membalas kata-katanya.
“What’s up? Dimelo…(Tell me)”
Gadis itu menarik nafas dalam-dalam. Dapat dia lihat bahu gadis itu naik turun mengikut gerak ribcage, menandakan oksigen mula memasuki ruang kantung-kantung alveolus.
“First of all, I would like to apologize for everything. Untuk semua perkara yang pernah aku buat yang buat kau sakit hati, terguris perasaan ke, touching segala.”
Beryll angkat kening sebelah. Okay, ini pelik.
“Secondly, aku nak ucapkan terima kasih, untuk semua perkara yang pernah kau buat untuk aku. For this 2 years kita ber’kawan’, everything, segala kebaikan kau, semua hadiah yang pernah kau bagi kat aku. Everything. And especially cause you willing to accept me the way I am.”
“Sis, kenapa ni? Nak minta maaf terima kasih segala.”
“Aku just nak berterima kasih sebab kau treat aku baik sangat…”
“What’s with that, huh?”

“Let’s go to the main point ey?”
“Pleasure…” Dia menyedut Limau Ais dihadapannya perlahan. Sementara mata tetap memandang pada buah hati nan satu tu.
“Bro, dua minggu lepas aku dapat offer… pergi Jepun for Medical Study. JPA support for all and for good. Esok aku fly, bro.”
Limau Ais yang dah selamat menuruni kerongkong rasa nak terkeluar balik. Napkin yang terletak elok di atas meja dirembat kasar, menutup mulutnya.
Tajam matanya menembak anak mata coklat gadis itu.
“And reason aku nak jumpa kau hari ni bukan sebab nak bagi tahu kau benda ni je. Tapi ada benda lain yang aku nak minta.”
Beryll mengalihkan pandangan kepada gelas Limau Ais. Air di dalam gelas dikacau perlahan dengan straw hitam itu, membentuk pusaran yang seolah-olah mencerminkan perasaannya sekarang ini.
“I think, we should move on.”
“I don’t understand you…”
“You do. Aku yakin kat luar sana ada ramai lagi perempuan yang suit dengan kau in all way. Sepuluh kali ganda lebih baik daripada aku pun ada bro. And she’s waiting for you somewhere outside there.”
Beryll menyandarkan tubuh pada kerusi sementara tangan kirinya menyebak rambut ke belakang. Rimas!
“Aku tak nak kau rasa terikat dengan aku. One day, kau pun akan fly to see the future, to see the different side of the world. Perhaps, you gonna find someone better than me. Aku tak nak kau rasa terikat dengan aku sedangkan you’re deserved to be together. Bro, I just  wanna see you happy…”
Beryll melepas nafas perlahan, tetapi cukup berat kedengaran di telinga gadis itu.
“What else I can say? Itu yang kau nak. Kau nak blah pun tak bagi tahu aku. Sedangkan aku rasa benda ni boleh bawa discuss. Yeah, siapa aku kan? Bukan kita ada apa ikatan pun kan? Okay, fine… aku pun nak minta maaf for everything and thanks for everything including this disappointment. By the way, esok aku tak dapat hantar kau, aku ada presentation. See you someday?”
Amanina, gadis itu mengetap gigi menahan sebak yang beraja. This is for you bro. For us. I just wanna see you happy.
            ***
            Barang-barang di dalam almari dipunggah masuk ke dalam luggage yang terbuka di atas katil. Mana yang dirasakan tak perlu tu diletak tepi. Dalam semak suasana tu, sekeping foto melayang turun dari lipatan baju yang dipegang. Gambar yang sekeping itu ditenung dalam-dalam. Heh, dua tahun dah berlalu since Amanina fly. Menyesalnya dia sebab tak pergi tengok gadis tu berlepas ke tanah penjajah tu dulu. Tapi, benda dah berlalu, move on, dude. Dia melihat contengan di belakang foto dia dan Amanina. Masih jelas tulisan Amanina di situ. “Bailamos” Tulisan yang sempat diukir masa malam graduation habis SPM dulu. Bibir mengukir sengih sendiri. Teringat macam mana Aman gila sangat dengan Enrique Iglesias sampai diri sendiri ni sanggup belajar bahasa Spanish semata-mata nak tunjuk macho gentleman dengan gadis tu dulu. Kerja gila.
            Beryll meraup wajah dengan tangan kanan. Forget it, Beryll. Enough is enough! Tangan dipanjangkan, menekan suis radio di sisi katil. Dia menyandarkan kepala di kepala katil sementara mata dipejam mengahayati muzik permulaan lagu yang diputar oleh DJ radio entah apa. Terasa terbuai sekejap tapi tak semena-mena mata terbuka luas. Ya, Allah, lagu ni.

Esta Noche Bailamos 
De Noite - da mi vida 
Quedate conmigo 


Tonight we dance
 I leave my life in your hands 
We take the floor 
Nothing is forbidden anymore 


Don't let the world in outside 
Don't let a moment go by 
Nothing can stop us tonight 


(Chorus)
 Bailamos -
 let the rhythm take you over, Bailamos 
Te quiero amor mio, Bailamos 
Wanna live this night forever - bailamos 
Te quiero amor mio - Te quiero 


Tonight I'm yours
 We can make it happen I'm so sure
 I won't let it go 
There is something I think you should know 


I won't be leaving your side 
We're going to dance through the night 
I want to reach for the stars. 


(Chorus)
 Bailamos  
Let the rhythm take you over ,Bailamos
 Te quiero amor mio ,Bailamos 
Wanna live this night forever, Bailamos
 Te quiero amor mio - Te quiero 


Tonight we dance
 Like no tomorrow 
If you will stay with me 


Te quiero mi amor 
Quidate conmigo 
Esta noche , Bailamos 


Bailamos, 
Let the rhythm take you over ,Bailamos
 Te quiero amor mio,Bailamos 
Wanna live this night forever, Bailamos
 Te quiero amor mio ,Bailamos 


Como te quiero 
Como te quiero 
Como te quiero 


        ***
            Dia tersenyum sendiri melihat kelibat ahli keluarga yang sudah menunggu di hadapan balai ketibaan. Oh, rindunya. Sempat matanya berlari mencari figura seseorang yang benar-benar dirindui. Tetapi hampa. C’mon la, Aman. He’s moved on. Kau pun harus move on juga, kau yang bagi cadangan tu pada dia 8 tahun lepas kan?
“Welcome back…” Dia tersenyum menyambut kata-kata adiknya, Arfan yang dah besar panjang sekarang. Macho bergaya lagi.
Hilang semua ingatan pada lelaki itu. Entah, sebenarnya, dia pun tak berapa nak ingat wajah lelaki itu. 8 tahun,beb. Jarak tu bukan pendek. Lagi pun tugas dia memerlukan dia untuk ingat benda yang beribu-ribu kali lebih penting daripada ingat fasal lelaki yang dah moved on tu.
Famili yang berada di hadapan mata dipeluk erat.
“So you’re coming back for good ey, sis?”
“Si~”
“So , kau ke mana lepas ni?”
“HKL”
“Nice~”
            ***
            Kenapa kau, kenapa? Perlahan dia turun dari Vios yang diparkir di tepi highway tu. Kau buat hal kat sini? Ini tak kelakar. Jam tangan yang dipakai di tangan kiri ditengok sekali imbas. Macam dah lewat je nak lapor diri ni? Trunk kereta dibuka seluasnya hanya untuk menyaksikan asap hitam yang berkepul-kepul. Nak membetulkan ni, memang tak la aku. Aku ambik medical bukan engineering. Now, let’s see… what’s wrong?
            Amanina mendekatkan diri pada enjin kereta. Namun dia gagal mengesan punca kereta itu rosak. And now…what? Oh, patheticnya aku ni.
Dia bersandar pada bumper kereta sementara mengeluarkan telefon bimbit dari poket seluar.
            “Miss? What’s up?”
Suara lelaki itu membuatkan dia menoleh serta-merta. Gulp. Saliva rasa tersekat di kerongkong. Dia kenal lelaki tu.
“Boleh saya tengok?”
Dia berdiri memberi laluan pada lelaki itu untuk memeriksa keretanya.
“Miss… air kering ni. Ada air?”
Geleng. Lelaki itu berjalan ke belakang; ke arah keretanya. Mengambil sebotol kecil air.
“Air ni memang tak cukup, tapi rasanya, enough la untuk sampai bengkel depan sana tu. Terus pergi sana ey?”
Dia menangguk perlahan. Dia sekadar melihat sehingga lelaki itu menutup trunk kereta dan menoleh ke arahnya.

            ***
            Gadis yang berdiri di hadapannya ditenung dalam-dalam. Dalam hati dah main lagu apa entah, dia pun tak dapat nak detect. Rasa macam familiar… tapi…
“Saya tak dapat nak follow awak, saya ada meeting. So, till next time.”
“Thanks?”
Beryll menangguk lambat-lambat. Masih cuba mengingati gadis itu dan lagu yang sedang bermain dalam hati. Lyric tak dapat nak tangkap, macam mana nak detect lagu. Ah, stress aku.

            Dia melangkah ke dalam bangunan Proton. Tempat dia berkhidmat sebagai engineer sekarang. Sempat dia melirik pada customer-customer yang singgah melihat-lihat kereta di kawasan pameran.
“Bro, kau pergi mana huh? Tu, Mr Rodriguez dengan Mr Hermano dah tunggu dah…”
“Ada hal sikit tadi. Dah sampai ey?”
Pantas kaki diatur ke dalam pejabatnya, sementara tangan membetulkan tali leher yang senget-benget.Blazernya diperkemas.

            Rasa lega dalam hati bila meeting berjalan dengan lancar, proposalnya diterima dan akan diproceed dengan segera. Lagi satu projek pembuatan kereta yang akan dikendalikan oleh dia dan crew Proton berkolaborasi dengan syarikat-syarikat kenderaan gergasi dari Sepanyol dan Mexico.
Dia melangkah keluar dari bilik mesyuarat dengan senyum meleret, juga masih lagi humming lagu yang tak berhenti dari tadi sejak dia bertemu gadis Vios tu.
 “Hm…Hm…Hm… Let the rhythm take you over,Baila…” Serentak bibir mengucap perkataan itu, bayang gadis itu muncul dalam memorinya. Aman. “Bailamos…Aman”
            ***
            Dia melangkah perlahan ke arah doktor berpakaian lengkap berwarna putih itu.
“Sis,yo te conozco…(Sis, I know you)
            ***
Dia tersentak apabila suara itu tiba-tiba menganggu gugat aksi menggeliat kuak lentangnya. Serta-merta dia menoleh kepada lelaki itu. Bro. Mana lelaki ni tahu aku kat sini?
Senyum terukir tanpa paksa.
“What’s up bro.”
“Te echo de menos (I miss you)”
“Lo se’, yo tambien. (I know, me too)”
            ***
            Dia tersenyum memandang gadis yang berada di hadapannya kini. Selamat dah akad nikah siang tadi. Amanina, gadis itu nampak cantik tanpa tudungnya.
“Bro, kau tengok apa?”
“Apa bro, kau ni…Mana boleh macam tu…”
“Habis?”
“Panggil la abang ke, sayang ke, hubby ke?”
“Euww…Hubby?”
“Tu boleh je mention…”
“Detenerlo…(Stop it)
“Okay…” Beryll bangkit berdiri mengahala ke arah radio yang terletak di sudut bilik. Lagu yang berputar tu rasanya dah tak asing lagi. Tangan dihulur kepada gadis itu. Gadis itu tersenyum simpul sebelum menyambut hulurannya.

“Esta noche, bailamos…Quedate conmigo…Te quiero, Amanina.(Tonight, we dance…stay with me…I love you, Amanina.)”
“That’s sweet, te amo demasiado.(I love you too)”

P/S: Ahora mismo estoy escuchando al español-now I’m listening to Spanish.
Y ahora no puedo parar de caer en amor con él-And now I can’t stop falling in love with it.
Si no te gusta, lo siento. Si te encanta, es mi placer.-If you don’t like it, I’m sorry. If you love it, it’s my pleasure.
Disfrute de la lectura.-Enjoy reading ^_^!!