Friday, July 5, 2013

Enchanted

Reminder: Salamullahialaikum readers, this ain't a cool story. It's just a speech with a simple song.



There I was again tonight
Forcing laughter faking smile
Same all tired lonely place

Nafas ditarik dalam-dalam memandang buku-buku rujukan untuk coarse Bussiness Admissions. Fu…masak.Otak tak boleh nak terima lagi semua benda ni. Selama dia belajar, tak pernah bersungguh macam ni… tapi bila dah kena paksa rela masuk Bussiness oleh ibu ayah dia…buat juga la… Dia pun bukan katogeri bijaksana mana… Yang termampu, dia buat la… cuma kalau nama dah paksa…hm… semua benda buat rasa palsu belaka. Fake!

Walls of insincerity
Shifting eyes and vacancy
Vanished when I saw your face

Kaki melangkah perlahan melewati bangunan-bangunan besar di dalam university tu. Hala tujunya satu, Fakulti Bussiness Admission And Accountancy. Dalam perjalanan tu perasan juga la ada beberapa mata wanita yang memandang dia. Fu…bangga kejap. Heh, muka dia not bad la kata orang, cuma masuk bab academic, bagi dia, dia memang failed. Tapi zaman sekarang, kalau kerja tak bagus, nak makan apa der? Hidup nak senang, bersusah-susah dulu la jawabnya.
Kini anak mata terpandangkan seorang gadis. Eh…Jantung berdegup laju, macam yang dia pernah alami waktu sekolah rendah dulu. The one and only girl yang buat jantung rasa nak meletup. Sabrina. Gadis tu pun mengunci matanya pada dia. Perlahan gadis tu mengukir senyum. Sabrina…kenal aku ke? Hati main soal-soal dengan minda.

“Hey… student sini ke?” Gadis tu menyoal dengan senyum yang masih tak berubah dari dulu. Lesung pipit kanan tu la yang buat dia gila bayang sejak darjah tiga dulu… Haha, puppy love sungguh. Dia mengangguk awkward. “Ambil coarse apa?”
“Bussiness…awak student sini juga?”
Gadis tu pula yang mengangguk.
“Coarse apa?”
“Ha…Medicine.”
“As expected from Sabrina Jeffri la kan?” Dia balas bersahaja. Gadis ni dari dulu memang macam ni. Bijaksana, aktif…I just can’t find any weakness in her.
“Eh…tak ada la… I do have my ups and downs in life you know…Anyway, I got class to attend. See you around.”
“Er…Sabrina?”
“Jyeah?” Gadis tu menoleh dengan kening terangkat tinggi.
“I just wanna ask if you know my name…coz I’m just the bad ass back in school…and not popular at all… so?”
“Heh, I was the prefect. I do wrote your name a few times in my discipline book. Ja, later, Haniff”
Jiwa rasa terbang ke langit. Sedap betul dia sebut nama aku tu. Ha… I’m still in love with her huh? Not puppy love huh? 

All I can say is it was enchanting to meet you.

Memori berputar pada waktu zaman sekolah rendah dulu. Kalau nak ikutkan dia dengan Sabrina kenal dah lama, dari waktu tadika lagi. Cuma waktu tu, kecil lagi, hidup tadika pun main je kerjanya. Mana ada feeling meleweh-leweh ni…Tapi entah bila dia pun tak pasti…Tak pasti bila hati ni mula nak main suka-suka orang ni. Yang dia tahu masa tu darjah tiga… kat library. And the worst part is…dia tak tahu pun kalau Sabrina sedar dia orang satu tadika sama-sama. Haisyh…

Your eyes whispered “Have we met?”
Across the room your silhouette
Starts to make its way to me

People know him as the gangster. The bad ass. Yang malunya, bila kawan-kawan rapat dia tahu dalam hati ada taman untuk si pengawas musuh tradisi budak-budak macam dia orang. Tapi…Sabrina, pengawas macho. Dia layan semua orang sama, layan dia orang macam kawan je. Sebab tu dia orang respect pada gadis nan satu ni.

Anak mata melirik pada pintu masuk perpustakaan, menggamit setiap langkah gadis tu. Buku tatabahasa yang terbuka depan mata tak dipandang langsung dah. Heh, tu la agaknya…tempat dia di kelas paling belakang sementara gadis tu top 5 student sekolah.

Gulp. Saliva yang ditelan rasa tersekat dikerongkong. Gadis tu menuju ke arah dia. Nak senyum ke buat dono? Gadis tu ambil tempat di meja hadapan dia. Sabrina…rajin, dia? Hm…kalau cikgu tak suruh masuk library, jangan harap nak jejak kaki!

Mata bertentang mata. Gadis tu menelengkan kepala ke kiri. Comelnya! Hm…stay composed, Haniff. Stay composed. Mana gangster tunjuk gaya macam tu pula… Anak mata gadis tu ditentang balik. Nampak tanda soal dalam anak mata gadis tu. “Kita kenal ke?” Gadis tu seolah-olah bertanya dengan telepati. Ceh…gaya aku faham! Tatabahasa pun tak lepas tau nak main body language konon. Tak dapat la…

The playful conversation starts
Counter all your quick remarks
Like passing notes in secrecy

Darjah lima. Spot check. Peluh dingin menitik di dahi. Habis la…mati la… Rata-rata student berdiri di tapak perhimpunan sementara para pengawas bekerjasama dengan guru-guru buat spot check satu sekolah. Dia salah satu pelajar tu dah rasa macam cacing kena bakar. Tak senang duduk, tak senang berdiri. Diari dalam beg tu…apalah nasib dia?

Shoot.Me.Now. Semua orang dah tahu. Gosip liar fasal dia sukakan Sabrina dah tersebar satu sekolah. Malunya! Tak tahu dah macam mana nak berdepan dengan gadis tu. Tiap-tiap kali nak bertembung je, dia tukar hala tuju. Tak sanggup nak berdepan dengan gadis tu. Dan bila dah nak akhir darjah enam baru sedar. Dia buat macam tu, lagi la Sabrina sure yang dia sukakan gadis tu. Pergh…otak tak centre langsung, padanlah pun UPSR 4B 1C je…

And it was enchanting to meet you
All I can say is I was enchanted to meet you.

Dan kini, kat university ni… bertembung balik dengan first love…Senyum tertarik di pinggir bibir. Dah sepuluh tahun berlalu huh? Tak sedar pun… Nafas ditarik dalam-dalam. Kiranya dah dekat sepuluh tahun la dia pendam perasaan kan? Sebab lepas Sabrina rasanya dia tak pernah suka sesiapa lagi. Walaupun sekolah menangah tak sama, tapi dia orang ada juga bertembung kat tempat tusyen sama-sama. Habis sekolah menengah tu la yang tak tahu apa benda.
            Tapi, jumpa kat sini…heh, memang tak rugi masuk university walaupun ambil Bussiness je…

Tapi, Haniff…Sabrina tu…tak ada sesiapa ke dalam hidup dia? Bijak pandai cantik awesome macam tu…tak ada siapa ke yang berkenan dengan dia selain dari kau? Duh! Terlupa sekejap dunia ni bukan dia dengan Sabrina je yang duduk.

Speak of the devil. Sabrina muncul dalam library tu dengan seorang lagi temannya. Lelaki. Damn it. Baru mention, dah muncul? Seriously? Sabrina nampak happy. Senyum tu nampak ikhlas sangat. Lelaki tu pun… nampak padan je dengan dia. Dua-dua doctor huh?
Untunglah awak…

Please don’t be in love with someone else
Please don’t have somebody waiting on you.

Perut berkeroncong. Sedar sedar dah berdiri depan kaunter McDonald. Spicy Chicken Mc Duluxe menjadi santapan dia jam 1 pagi ni.    Heh, no offense… siapa kata budak Bussiness tak stay up? Account yang macam Die hard 4 punya style tu siapa nak buat kalau dia tak berjaga malam. Assignments bertimbun pula, due date minggu depan pula. Adoi…

Dia duduk menikmati makanannya sebelum ada yang mengambil tempat di meja yang sama.
“Mind if I sit here? Tak ada orang kan?” Sabrina?
Dia menggeleng. Mempersilakan gadis tu duduk.
“Watcha doing here?”
“Makan, obviously.Takkan nak buat surgery?” Dia ketawa lepas. Ada pula perempuan ni.
“Stay up?” Dia menyoal gadis tu.
“Hm. Tiba-tiba lapar. Drive je la pergi sini. Paling dekat pun kan?”
“Selalu girls buat drive thru je…”
“Tak boleh la duduk bilik tu lama-lama. Semak otak…Lagi tengok roommate dah berlayar dengan mimpi indah dia.”
“Kes cemburu la ni?”
“Mesti.”

This night is sparkling don’t you let it go
I’m wonderstruck blushing all the way home
I’ll spend forever wondering if you knew
I was enchanted to meet you

“Er…Sabrina, boyfriend you tak marah ke you duduk dengan I ni? Nanti kalau dia tahu kang…”
“Huh? I thought you are my boyfriend.”
“Huh?”
“I thought you like me…Hm…things changed huh? Haisyh…I should find another man la jawabnya…”
“Sabrina…”
“Ten years passed. Too fast, right?”
“Eh…yang dekat…”
“Duh!” Gadis tu mendengus perlahan bila anak matanya melirik pada handphone di atas meja.
“Sorry dude, gotta go now. My friend nak ambil dia punya notes balik.” Gadis tu bangkit meninggalkan dia sendiri.
Tanpa sedar, kepala mengangguk membenarkan pemergian gadis itu. Setiap langkah gadis itu diperhati. Bibir menguntum senyum. Memang tak sangka akan jumpa kat sini, waktu macam ni. Tapi… yang fasal ‘I thought you like me’ dengan ‘I thought you are my boyfriend’ tu apahal?

The lingering question kept me up
2 A.M who do you love?
I wondered ‘til I’m wide awake
Now I’m pacing back and forth wishing you were at my door
I’d opened up and you would say
“Hey, it was enchanting to meet you,
All I know is I was enchanted to meet you”

Jam 2 pagi. Mata tak boleh nak lelap memikirkan perihal dan kata-kata gadis tu. Tak pasti Sabrina cuma main-main atau pun serius. Nada dia macam joking, tapi air muka dia nampak serius. Haisyh! Tubuh dibangkitkan dari katil. Tak boleh jadi…
Langkah di atur ke almari, kotak yang menyimpan segala khazanah tu ditarik keluar, digodek sini sana sampai dia jumpa apa yang dicari. Diari yang langsung tak pernah disentuh lepas kejadian darjah 5 tu. Berhabuk dah…
Dibuka helaian demi helaian. Part depan-depan tu dia skip je. Benda merepek je yang dia tulis conteng kat situ. Helaian seterusnya ni la yang rasa menyesal je tulis dulu. Tapi ni la nama dia memori…ye tak?
Eh?
Biar benar?
Bila masa aku koyak?
Pelipisnya digaru perlahan. Helaian-helaian yang ditulis mengenai perasaan dia terhadap Sabrina tu…dah tak ada. Dah kena koyak. Ingatan diputar sejenak. Mengingat bila masanya dia koyakkan helaian-helaian tu. Rasanya memang tak ada. Seingat dia, lepas kes hari tu, diari ni memang dicampak terus masuk kotak ni. Tak keluar-keluar dah lepas tu. Pelik.
Saliva ditelan perlahan. Mak jumpa ke? Mak yang koyak ke?
Ah…malas nak fikir la.

Rush Hour. Tu la… yang tidur lambat sangat tu kenapa? Kan dah menggelebah macam ni. Macam tak tahu hari Khamis kelas memang pagi-pagi buta. Melantak lagi tidur bagai tak mahu. Memang dah lambat setengah jam ni. Berlari sakan dia di koridor menuju ke dewan kuliah tu sebelum tubuhnya merempuh seseorang. Berterabur segala harta benda mangsa kejadian tu. Spoiled. Nak tolong atau tak payah? Dia dah berura-ura nak melangkah pergi, tapi tubuh pula bertindak luar kotak fikiran. Refleks dia menunduk, membantu mangsa tu mengutip segala kertas yang terjatuh tu. Dan…

Kertas garis satu yang dilipat dua tu…macam familiar. Empat helai semuanya. Dikutip sehelai demi sehelai. Shoot! Memang tulisan dia. Memang kertas dari diari tu. Kepala menoleh kepada mangsa kejadian yang sudah siap berdiri kaku. Sabrina…
Riak gadis tu berubah terus, dari tenang tak berkocak seperti selalunya kepada merah padam. Dia bangkit berhadapan dengan gadis itu. Sabrina menunduk malu. Entah kenapa…wajah dia pula yang terasa panas. Aku blushing ke? Adoi…kaki terus melangkah pergi. Tak mahu Sabrina nampak dia blushing macam tu. Jatuh saham oi!

This is me praying that
This was the very first page
Not where the story lines end
My thought will echo your name
Until I see you again
These are the words I held back
As I was leaving too soon
I was enchanted to meet you.

Hampir tiga hari…tak nampak Sabrina. Memang dia mengaku, salah dia sebab main pergi je hari tu. Haniff, kau memang spoiled! Tapak tangan buat palm face. Waktu ni la dia terlihat kelibat Sabrina dengan lelaki di library hari tu. Hati macam luluh.

Dinner ala-ala prom night. Hari yang ditunggu-tunggu tiba juga. Sut yang ditempah khas tu disarung ke tubuh. Heh, segak sungguh aku hari ni. Rambut disisir rapi, neck tie diperkemas. Nafas dilepas perlahan sebelum kaki melangkah keluar dari bilik menuju ke Hotel Palace Of The Golden Horses, tempat dinner tu diadakan. Sebaik sahaja dia melangkah masuk, figura Sabrina muncul dihadapannya. Cantik betul dia hari ni. Dress labuh berwarna hitam dengan jacket turquoise tu memang padan dengan warna kulit dia. Perhaps, she’s gonna be The Prom Queen tonight. And The Prom King…semestinya bukan dia.
'Cause no one ever looked so good
In a dress and it hurts
'Cause I know you won't be mine tonight.
No one ever makes me feel
like you do when you smile.
Baby, tell me how to make it right?


Tangan kiri menutup mulut. Menahan kuap yang dari tadi makin menjadi-jadi rasanya. Jam di dinner hall tu dilirik barang dua tiga kali. Dah pukul 1 pagi. Mata dah mengantuk sangat ni. Balik la…
This night is flawless don’t you let it go
I’m wonderstruck dancing ‘round all alone
I’ll spend forever wondering if you know
I was enchanted to meet you.

Dia berjalan keluar sendiri, mula menjauhkan diri dari hingar majlis makan malam tu. Bulan mengambang malam ni. Bintang pun berlambakan di angkasa. Ewah, kau apahal berpunjangga malam-malam?
“Haniff.” Kepala menoleh. Sabrina, the prom queen.
Bibir mengukir senyum nipis. Cantiknya la…
“Yeah?”
“Do you mad at me?”
“Why?”
“The papers?”
“Tak la…why do you keep it anyway?”
Gadis tu mengangkat bahu. Tak ada sebab,mungkin.
“You like him?”
Huh? “Come again?”
“That guy, yang tadi datang dengan you. Do you like him?”
“Impossible…he’s my uncle…yeah, we’re about same age. But still, he’s my uncle.”
Jaw dropped.
“Terkejut huh? Yeah…semua orang macam tu.”
Speechless.
“I’m sorry. I took that without permission. And I just wanna know if you mad. But you’re not…so…yeah. Sorry again. I’ll just get in. Bye.”
“Sabrina.”
Gadis tu menoleh.
“Please don’t be in love with someone else. And please, don’t have somebody waiting on you. I know it’s saying too much. But please do wait for me. Maybe, for the next two years. Habis degree I’m gonna find a job, I’ll grow money and I’ll propose to you later. And I won’t accept no for the answer. No matter what, you have to wait for me. Bye…” Malunya! Dia tak menoleh lagi ke belakang dah. Aim dia, nak habiskan degree with flying colors, find a real good job and propose to her in a proper way. So…till then. Ja.

                                                Ikhlas:
Juann Fitri
A true story.
A true experience.
Dedicated to A.I, the moments back in  *uknowwhere*
“Yes, I’ll wait.”