Friday, July 25, 2014

Definasi Laguku: Disc 1

Previously:

Track 1: Hey, Soul Sister_Train

Your lipstick stained,
on the front lobe of my left side brain,
I knew I wouldn’t forget you,
And so I went and let you blow my mind.

            Aku selalu tahu yang dunia ni terlalu banyak karakter dan kerenahnya. Pertama sekali, adalah aku. Aku terlalu tinggi, terlalu kurus dan terlalu banyak bergurau. Nama aku Syed Heykal. Dan kemudian, kawan baik aku, Rafiq. Dia seorang yang baik tapi kebaikan dia berbeza dengan orang lain. Dia memahami cuma tak selalu ambil berat fasal orang sekeliling. Mungkin sebab tu juga aku selesa dengan dia. Sebab dia tak pernah nak selidik latar belakang hidup peribadi aku kecuali kalau aku yang bercerita.

            Seterusnya, dia. Wafa Noor. Salah satu gadis dalam kelas aku. Dia seorang yang simple, modest. Average dalam segala benda. Baik dari segi kecantikan terus pada perangainya. Mungkin itu yang membuatkan aku suka. Atau…lesung pipit dia ke? Entah.

Your sweet moon beam,
The smell of you in every single dream I dream,
I knew when we collided,
You’re the one I have decided,
Who’s one of my kinds.

            Sejak hari pertama kuliah, aku rapat dengan dia. Menariknya, bukan dia yang melayan aku sangat. Cuma aku yang beria-ia. Entah kenapa, aku rasa ada satu daya tarikan pada dia yang tak boleh buat aku jauh dari dia. Kalau boleh setiap masa aku nak dengan dia aje. Dia sentiasa ada untuk aku dari dulu. Dan sampai sekarang. Sekarang bila kami dah masuk tahun keempat belajar di universiti ni.

            Aku tak tipu kalau aku cakap dalam kelas aku je, berapa orang teman sekelas yang ada simpan hati pada Wafa. Tapi aku juga tak nak membesarkan cerita kalau nak kata Wafa tu cantik sangat. Dia biasa. Mungkin aura dia. Aura dia yang membuatkan dia seperti salah satu keajaiban dunia. Ha…aku dah melebih pula… Maaf.

Just in time,
I’m so glad you have a one-track mind like me,
You gave my life direction,
I gave your love connection, we can’t deny,


            Memori antara aku dengan Wafa memang sesuatu yang sangat menarik. Well, sekurang-kurangnya bagi aku sendiri. Masa yang aku dapat luangkan dengan Wafa…walaupun bukan berdua, tapi beramai-ramai dengan kawan-kawan yang lain pun merupakan sesuatu yang aku tak boleh lupakan.

I’m so obsessed,
My heart is bound to beat right out my untrimmed chest,
I believe in you,
Like a virgin you’re Madonna,
And I’m always gonna wanna blow your mind.

Kalau ada kesempatan, selalunya waktu cuti, kami akan berkelah sama-sama dipantai, keluar tengok wayang, makan ramai-ramai. Tapi, yang membuatkan aku rasa istimewa adalah bila aku boleh berbual tentang apa sahaja dengan dia. Apa sahaja. Dari politik terus pada soal hati dan perasaan.

Hey, soul sister,
Ain’t that mister mister on the radio, stereo,
The way you move ain’t fair y’know?
Hey, soul sister,
I don’t wanna miss a single thing you do tonight.

Aku tak nak tipu kau orang. Aku selalu cakap aku suka dia. Dan dia, hanya akan ketawa bila aku buat macam tu. Tanda dia tak nak jawab. Aku pernah tanya dia tentang karakter lelaki yang dia nak. Dan aku tengah berusaha untuk tu.

The way you can’t cut a rug,
Watching you is the only drug I need,
So, gangster, I’m so thug,
You’re the only one I’m dreaming of,
You see, I can be myself now finally,
In fact, there’s nothing I can be,
I want the world to see you’ll be with me.

Tapi rasanya… aku dah terlewat banyak.

Pada umur aku 23 tahun, aku terputus hubungan dengan dia. Perkara terakhir aku dengar tentang dia. Dia dah ke German sebaik sahaja graduate. Aku terkilan juga. Sebab info tu aku dapat tahu dari Rafiq. Dan sampai sekarang aku tak tahu dari mana Rafiq tahu. Aku tertanya-tanya juga. Tapi aku tak ada kesempatan nak tanya pada dia. Sebab beberapa bulan lepas tu, aku pula yang meninggalkan bumi Malaysia. Ke Perancis, menyambung pengajian aku di sana.

           



Aku tak nak tipu kau orang kalau aku cakap aku tak pernah cuba hubungi dia. Tapi, bila aku telefon dia, dia kata nombor tak wujud. Bila aku buka facebook dia, dah deactivated. Bila aku e-mail dia, e-mail tak lagi beroperasi. Aku cuba macam-macam… namun usaha aku tak membuahkan hasil. Ha… Kasihankan aku?

Now:

Track 2- Perfect World_Simple Plan.

            Aku melangkah perlahan di kawasan penyelengaraan kapal terbang itu. Hala tuju aku satu, bahagian enjin yang dikatakan gagal berfungsi seperti biasa tu. Kemudian, mata aku menangkap satu figura yang aku kenal.
“Rafiq!” Aku angkat tangan sebelum berlari anak pada dia. Dia pun sibuk meletakkan semula segala macam peralatan sebelum mengelap tangan pada ‘dungarees’nya.
“Oi! Kau dah balik? Aku tak tahu pun?”
Dia ketawa perlahan. “Aku baru je balik. Dua bulan.”
“Barulah sangat. Apa cerita? Tak contact aku langsung? Macam ni ke kawan?”
“Aisyh… aku busy la kat France sana…”
“Nampak la beza dia…” Rafiq memandang aku atas bawah. Menilai diri aku mungkin. Mungkin tubuhku yang semakin sasa, atau mungkin gaya bahasa percakapanku yang berubah. Atau kedua-duanya sekali?
“Kau cakap apa ni?”
“Working out much huh?”
Aku sengaja menayang ototku padanya. Rafiq hanya ketawa.
“So…kau buat apa sini?” Rafiq menyoal.
“You know… engine stuffs…” Angguk-angguk. “Kau major bahagian enjin la ni?”
“Yep… kau pun kan?” Aku menghala pandangan pada tempat dia bekerja tadi.
“Ha…sort of…”
“Siapa je lagi yang masih stick dengan field ni? I mean our classmates?”
“Well, let see… Aqif dengan Akmal are busy with the fuselage designs, Naufal in air traffic,  Alan in cargo, Tina well, at least still in the area, she’s a stewardess now.”
“How come?”
Rafiq ketawa lepas sebelum meyambung kata-katanya, “Ah…Wafa, major in control system.”
“Seriously?”
“Hm…dia pun baru balik dari Germany. With a husband, a businessman I heard.”

I never could have seen this far,
I never could have seen this coming,
Seems like my world falling apart, yeah.

Why is everything so hard?
I don’t think that I can deal with the things you said,
It just won’t go away,

In a perfect world, this could never happen,
In a perfect world, you’d still be here,
And it makes no sense,
I could just pick up the pieces but to you,
This means nothing, nothing at all.

            Aku jarang-jarang terkejut tapi hal yang aku baru je dengar tadi menyentap jantung aku. Aku seolah-olah dapat rasa hati aku lemas dalam asid perut aku sendiri. Dan entah bila dan bagaimana, aku tiba-tiba ada di sini. Rumah besar ni. Pagar chrome setinggi pokok mangga sebelah ni. Aku tarik nafas dalam-dalam sebelum loceng itu aku tekan.

“Ya? Cari siapa?” Seorang lelaki melangkah keluar. Ha… least of the man I expected she’s into. Kulit putih, lifestyle mat saleh dan paling tak boleh aku terima, rambut tu…
Dah macam iklan Sunsilk “Guna jari pun boleh.”

“Encik?”
“Er, saya Syed Heykal. Saya cari Puan Wafa?”
“Wafa? Sekejap eh…Honey, someone wanna meet you.”
Honey…urgh.
Wafa, muncul di muka pintu, dia… bertambah cantik. Sebab dah berkahwin ke atau sebab dah hidup gaya yang sepatutnya dia hidup? Aku mengaku kerjaya sebagai jurutera aeronautik, yang jarang-jarang orang minat dan tahu ni menjanjikan sebuah gaji yang lumayan. Tapi, nak belajar dia… aku tak teringin nak ulang balik memori dulu tu. Waktu dapat result bawah 3 pointer. Tapi, Alhamdulillah, ada rezeki dan di sinilah aku, Rafiq, Wafa dan kami yang lain-lain ni berdiri.

“Ya?”
Aku senyum tawar. Dia tak kenal aku. Aku berubah sangat ke?
“Wafa… aku ni….Syed Heykal? Remember?”
Sedikit demi sedikit aku nampak senyuman di wajahnya. Damn, that dimple!
“Absolutely, wow…you look different.”
Aku ketawa perlahan. “In what way?”
“In every way…Masukla…”
“Na… I just passed by and I thought I would check upon you. Nice house and husband too.”
Wafa ketawa. Allah, aku tak sempat nak tutup telinga.
“Bila kau balik?” Wafa masuk mode serius. Itu juga salah satu sebab kenapa aku gilakan dia. Watak serius dia sangat menarik.
“Two months…”
“You guys seriously don’t wanna come in?” Suami Wafa menyoal.
“Nah…it’s okay, kejap je ni…Tak proper rasanya kacau kau orang.”
“Tak kacau tak…please do come in.”
“Tak apa, kau kat Fireflights, aite? Kita jumpa nanti-nanti je, okay? I work around, though. So…later?”
“Later. Thanks for dropping by.”

I used to think that I was strong,
Until the day it all went wrong,
I think I need a miracle to make it through, yeah

I wish that I could bring you back,
I wish that I can turn back time,
Coz I can’t let go, I just can’t find my way,
Without you I just can’t find my way.

            Aku sedar Rafiq tengah pandang aku dengan penuh rasa simpati sekarang. Dan juga orang sekeliling. Tapi, air mata ni, tak nak berhenti.
“Aku betul tak tahu macam mana nak handle situasi kau ni, Heykal.” Rafiq bicara jujur.
“Just…be there… He’s hot! A total hot!”
Bila aku ingat balik rupa suami Wafa, aku rasa diri aku macam kena hempuk dengan batang kayu.
“Well, we are different men. I mean, dia jenis classy and metrosexual. Meanwhile kita, more to lelaki sejati. I dare to bet you he never feels hard in his whole life.”
Aku tarik nafas dalam-dalam.
“I’m gonna end this pathetic party. Mamak, teh tarik satu!”
“So, kau nak buat apa sekarang?”
Aku angkat bahu. “I changed everything about me for her. Can’t find what’s left for me.”
“C’mon, kau bukan lelaki macam tu. Move on. Banyak lagi perempuan dalam dunia ni”

I don’t know what I should do now,
I don’t know where I should go,
I’m still here waiting for you,
I’m lost when you’re not around,
I need to hold on to you,
I just can’t let you go.

Track 3: I Can Wait Forever_Simple Plan.

            Sedar tak sedar dah lima bulan berlalu semenjak peristiwa tu. Anehnya, aku tak bertembung pun dengan Wafa. Maksud aku, kami berada di lapangan yang sama. Kalaupun dia banyak berada di pejabat, sepatutnya, aku akan jumpa dia once in a month. Takkan tak turun tengok control system kapal terbang tu?

            Aku tertanya-tanya perkara ni tapi aku tak berani nak suarakan pada siapa-siapa termasuk Rafiq. Nanti dia cakap aku obsess pula.
“Heykal, tak nak makan?” Jason, teman sekerjaku mengintai aku dari luar bilik kerjaku.
“Yeah, sure.” Aku bangkit tapi dia pula yang sibuk dengan kertas kerja di atas mesin fotokopi.
“You?”
“Oh, I dah makan, just thought it was weird that you’re still around at this time. Ingat you puasa.”
“Heh?” Aku membuat pusingan 360 darjah dari tempat aku berdiri mencari jam. Ho… pukul 3 dah… patutlah rasa sakit je perut ni.
“Okay, I’ll just grab something at the shop, okay. Can you handle this?”
“Yeah. I’ll be fine. It’s not like we’re having a meeting or anything. Go.”

            Aku teruskan langkah menuju ke KFC. Salah satu kedai makanan segera yang sangat aku hargai saat dan waktu begini. Pintu itu aku buka lalu figura itu menangkap mata aku.


You look so beautiful today,
When you’re sitting there it’s hard for me to look away,
So I try to find the words that I could say,
I know distance doesn’t matter but you feel so far away,
And I can’t lie.

Every time I leave my heart turns gray,
And I wanna come back home to see your face tonight
Cause I just can’t take it.

            Wafa tersenyum menyambut aku dengan dulang yang sarat dengan makanan. Well, waktu-waktu macam ni aku rasa nak habiskan masa di sini je.
“Okay, back to our conversation, where have you been? Never seen you in awhile? Thought you were here working?”
“I am…but having some problem back at home. So, I took a leave.”
“That’s kinda long…time….”
“Yeah, gotta deal with things. But I think I’m okay now.”
“Mind to tell me what’s wrong?”

Another day without you with me
Is a like a blade that cuts right through me
But I can wait forever

When you call my heart stops beating,
When you’re gone it won’t stop bleeding,
But I can wait, I can wait forever.

“Well, I am having this nausea, pembawaan budak, I guess.”
           
Sekali lagi aku terkejut dengan melampaunya.
“You’re pregnant?”
“Yeah…it’s just three months. But I don’t know, kinda having a worst experience with this.”
“The baby must be excited, that’s why you keep vomiting.”
Wafa ketawa. Tapi tawanya nampak berbeza. Aku tak boleh kesan kenapa.

I know it feels like forever
I guess that’s just the price I gotta pay
But when I come back to feel your touch
Makes it better
Until that day
There’s nothing else that I can do
And I just can’t take it
I just can’t take it.

“Tapi, Wafa…Takkan sampai lima bulan?”
“Yeah… It’s quiet rough back then. Gotta have the strength to get back on my feet.”
“Aku tak faham, tapi… you’re all good now, right?”
Wafa angguk.
“So, how’s your husband?” Perih rasa nak tanya soalan ni.
Wafa diam sekadar tersenyum tawar.
Aku dapat rasa sesuatu yang tak sedap.
“Dia buat perangai buruk dekat kau ke?”
Wafa angkat kening. Dan isyarat tu buat aku salah faham.

            “I told you, that kinda guy is not good. Kat mana dia sekarang? Dia tahu tak kau pregnant? You know I can talk to him and maybe everything’s gonna be okay…”
Wafa ketawa kecil.
“No… he died.”
Okay, ini tak baik. Aku rasa sangat bersalah dan aku tak tahu nak cakap macam mana.
“Bila?”
“Er… just two months ago… dia sakit. I have to take care of him within that time. Lepastu… yeah, you know.”
“So, does he know that you’re pregnant?”
“No, I just found out last month.”

            Air muka dia nampak tenang. Tapi, aku dapat rasa perasaan yang dia tanggung sekarang. Dalam mata tu, dalam senyuman tu.
“Dia sakit apa?”
“Accident, paralyzed.”
“I’m really sorry, I didn’t know about that. I just met him five months ago.”
“Yeah, siapa tahu benda macam ni akan jadi. Allah sahaja yang tahu.”
“It must really hard on you.”
“Ah, stop it. Berapa banyak kali dah aku dengar benda-benda macam tu. And trust me, it makes me feel worse than ever. I’m okay. Allah ada.” Wafa senyum. Aku pun tak tahu nak cakap apa.

            Aku duduk sendiri di birai katil. Mengimbau kembali perbualan aku dengan Wafa. Tragis. Kalau aku di tempat dia…aku rasa aku…Na’uzubillahminzalik. Aku pula yang tak boleh terima benda-benda tu. Sedangkan dia dengan tenangnya melalui benda tu macam perkara biasa. Aku rasa teruk untuk dia.

I just can’t take it.

Track 4: Unconditional_Katty Perry.

Oh,no did I get too close
Oh, did I almost see,
What’s really on the inside?
All your insecurities,
All the dirty laundry,
Never made me blink one time.

            Giliran Rafiq untuk ternganga selepas aku menceritakan pada dia tentang apa yang dah berlaku.
“Patutlah tak pernah nampak dia lama…”
“I feel bad.”
“So, dia macam mana sekarang.”
“Dia lebih kuat dari apa yang kita sangka. Dia nampak okay. Walaupun aku tahu dia tak.”
“Aku tak tahu nak cakap apa…”
“Aku rasa macam nak tolong sangat. Nak buat sesuatu untuk dia…”
“Kau nak buat apa?”

Unconditional, unconditionally,
 I will love you unconditionally,
There is no fear now,
Let go and just be free,
I will love you, unconditionally.

            “Aku nak dia kahwin dengan aku.”
“You can’t be true. Dan kau ingat dia akan terima ke?”
“Rafiq, aku cuma nak tolong.”
“Aku faham, tapi ni bukan caranya. Kau tahu apa aku fikir? Kau ambil kesempatan dengan situasi yang berlaku pada dia. Ni tak adil untuk dia. Heykal, cuba letak diri kau dalam situasi dia.”
“Aku cuma nak tolong.”
“Tapi kau macam desperate nak kan dia. Kau faham tak? Niat kau lain tapi apa dia akan fikir, suami dia baru je pergi.”

Come just as you are to me,
Don’t need apologies,
Know that you are worthy,
I’ll take your bad days with your good,
Walk through the storm I would,
I do it all because I love you,
I love you.

            “Wafa…say something.”
“No. What are you thinking? My husband just died. Dan kau suruh aku kahwin dengan kau?”
“Habis tu kau nak anak tu lahir tak ada ayah? Kesian dia.”
“Dia bukan anak kau. Even kalau kita kahwin, kau takkan dapat ganti tempat Hariz sebagai ayah anak kami.”
“Aku tahu, tapi sekurang-kurangnya…”
“Dah… aku tak nak dengar dan aku tak nak tahu. Aku akan buat macam kita tak pernah bercakap fasal hal ni. So… please respect me.”

Acceptance is the key to be
To be truly free
Will you do the same for me?

            “You did what?” Rafiq hampir melepaskan tool box ke lantai.
“She rejected me anyway, for the thousandth times! Dia faham tak aku cuma nak tolong, suami dia dah mati, dia fikir apa lagi?” Suara aku naik. Tanpa aku sedar. Rasa marah tiba-tiba beraja dalam hati aku. Dan bila aku kembali pada kewarasan, aku sedar au dah terduduk di lantai dengan pipi yang rasa sakit sangat.

            “Aku faham kau sayang dia. Aku faham kalau kau nak dia sangat. Tapi bukan ni caranya! She’s having really hard times. Kenapa kau nak tambah lagi? Kau tak boleh tunggu ke? Tunggu la… Kalau aku jadi dia, kau tahu apa aku buat kat kau? Ni… ni yang aku buat. And I do her a favour. To make your realize how rude you are.”

Track 5: The tracks Mash-up.

You look so beautiful today,
When you’re sitting there it’s hard for me to look away,
So I try to find the words that I could say,
I know distance doesn’t matter but you feel so far away,
And I can’t lie.

Every time I leave my heart turns gray,
And I wanna come back home to see your face tonight
Cause I just can’t take it.

            “I’m sorry. I did things without thinking about your feelings.” Aku hanya mampu menundukkan wajah sepanjang perbualan kami. Bila dia kata dia setuju untuk jumpa aku pada hari tu pun dah buatkan aku rasa cukup bahagia.
“Aku faham, kau cuma nak tolong… tapi… tak boleh… bukan dengan cara ni, Heykal.”
“Aku tahu… aku cuma tambah beban kau, dan kata-kata aku hari tu pun sangat kurang ajar. Aku minta maaf.Aku tak tahu macam mana nak berdepan dengan kau sebenarnya.”

Wafa tersenyum.
“Tak apa… you won’t see me for a long time anyway. Aku dapat satu project and I can work at home. But by home I mean, my home in Germany. You won’t see me.”

Why is everything so hard?
I don’t think that I can deal with the things you said,
It just won’t go away,

In a perfect world, this could never happen,
In a perfect world, you’d still be here,
And it makes no sense,
I could just pick up the pieces but to you,
This means nothing, nothing at all.

“Yeah…better that way I guess and it’s so good for you. But if I may know, who gonna take care of you there?”
“My parents are following. Well, they don’t wanna miss their first grandson.”
“It’s a boy?”
“I’m pretty sure it’s a boy. Hariz nak sangat anak lelaki. I hope I can grant that last wish.” Senyum.
“When you’re going?”
“As soon as possible tapi tak ada tarikh tetap lagi.”
“Wafa… I just wanna let you know that I will always love you. Even if it takes me a thousand years, I will be here, for you. No matter what it takes, no matter what your condition are. ”

Unconditional, unconditionally,
 I will love you unconditionally,
There is no fear now,
Let go and just be free,
I will love you, unconditionally

“Thanks. I appreciate that so much. But I think you should start finding someone. Well, I’d better get going. Tak proper untuk aku jumpa kau sekarang ni. I hope you understand.”
“I have a question. If later, we meet again. And if I ask for your hand, will you accept me?”
“Wallahualam. Aku serahkan semuanya pada Allah. Aku tak mampu nak buat apa- apa keputusan sekarang.”

                                      Dan dalam kekalutan suasan tu, aku biarkan dia pergi.

Another day without you with me
Is a like a blade that cuts right through me
But I can wait forever

When you call my heart stops beating,
When you’re gone it won’t stop bleeding,
But I can wait, I can wait forever.

Track 7: Marry Me_Train.

            Lima tahun dah berlalu sekarang. Aku tak nak tipu kalau aku cakap aku tak berusaha untuk cari pengganti Wafa. Tapi, semua tu rasa mustahil sebab hati aku pada dia. Dia bawa ke Germany atau kat mana pun dia sekarang. Dia tak hubungi aku pun dan aku pun tak nak terhegeh-hegeh hubungi dia. Mungkin itu yang terbaik.

Pada usia aku 30 tahun sekarang, aku ada kerjaya yang baik, aku ada rumah yang boleh tahan besar, aku ada kereta yang boleh tahan mewah tapi aku tak ada sesiapa yang aku boleh kata milik aku. Oh, ya…ibu bapa aku, milik aku. Tapi, tu la… ibu aku tu…

“Anak saudara auntie Kathy tu lawa juga. Peguam.”
“Dia tahu masak ke, ma?”
“Er…”
“Dulu mama cakap nak menantu pandai masak, pandai jahit…”
“Benda tu boleh belajar…”
Aku senyum geli hati. Mama sangat terdesak nak aku kahwin. Dia tak sabar nak timang cucu agaknya.
“Ma…In Shaa Allah, sampai masanya, I’ll bring the right person, okay?”
“You’re 30.”
“Men’s life begins at forty, ma…”
“jangan nak mengada guna term tu. That’s because they lack everything and that’s because they can do what ever they want. They can even have children without marriage.”
“Wo… ma…Heykal tak pernah fikir sampai macam tu?”
“So… I’m waiting…”
Kepala aku sandar pada sofa. I’m in despair. God, what should I do?

            Aku berjalan ke bangunan tempat aku akan mesyuarat sekejap lagi. Jalan sesak, tempat letak kenderaan di kawasan sekeliling penuh. Maka, nak tak nak aku terpaksa letak kereta jauh sikit. Tapi tak apa, aku boleh guna alasan bersenam dan aku boleh beli kopi dalam perjalanan ke pejabat tu.

            Aku berhenti di salah sebuah kedai kopi yang dibina dengan style barat. Menarik, aku mengaku. Dan aku dengar pemiliknya melayu? I wish.
Dari luar cermin kaca aku menjengah jauh ke kaunter, tak ramai orang, awal lagi… Nice.
“Hafey!” Okay…ini tak bagus. Budak lelaki tu berlari ke kaki aku dan menyorok belakang aku.
“You get back here! Kenapa kacau adik, sampai adik nangis?”

            Aku angkat kepala dari budak tu. Kepada pemilik suara tu.
“Heykal.”
“Hey…”
“Sorry, he’s getting wild sometimes…”
“So…dah dua orang? Ke lebih?”
“Ha? No… anak saudara, need to take care of them. Their parents busy in there.”
“Oh, your sister’s coffee house?”
Aku menunjuk pada kedai itu.
“I thought you’re in Germany. I didn’t know you’re back?”
“I quit. It’s boring. So, I agreed to run this coffee house with my sister, but look what I get? Take care of their children. And I really thought that I can learn latte arts.”
Aku ketawa dengan kata-kata gadis itu. Aku mengaku, dia nampak lain.

            “Jom masuk? Boleh borak lama sikit?”
“Oh,no… I’m late. Gotta huge important meeting. Oh, I’m late. Later?” Aku tak sedar masa berlalu begitu pantas. Sempat aku menoleh pada dia. Yes, dia lain.

Forever can never be long enough for me,
To feel like I’ve had long enough with you,
Forget the world now, we won’t let them see,
But there’s one thing left to do.

            “So, kau nak buat apa?” Rafiq menyoal aku sebaik sahaja aku menceritakan situasi padanya.
“Get a guitar?”
“Haha… a serenade proposal, I love it.”

“Ergh, Rafiq, aku tak tahu kau jenis macam ni?”
“I’m a romantic comedy type, don’t you know?”
“Aku tak sedar pula…”

Now that the weight has lifted
Love has surely shifted in my way.

“Tina… I have something to do. So you just sit there, okay?”
“Okay?”

“Marry me,
Today and everyday,
Marry me,
If I ever get the nerve to say hello in this café
Say you will,
Say you will.”

            Aku tak tahu apa yang aku buat. Tapi aku rasa bahagia. Tambah lagi bila aku nampak air mata gembira pada mata Tina. I’m happy.

“Yes, I will.”





Juann Fitri

-official-

Wednesday, July 16, 2014

Fool Again

Fool Again.

Bismillahirrahmanirrahim~.

“Kau ni lembap kau tau?” Syahmi melangkah pergi meninggalkan dia. Tangan lelaki itu disembunyikan semula ke dalam poket seluarnya. Seperti selalu.
            Dia masih terduduk di situ. Meniti kembali kata-kata Syahmi sebelum penumbuk sulungnya di’hadiahkan’ pada dia.
            “She likes you, moron! And what did you do? Talking, flirting with other girls? Don’t you know that she’s tearing up? The pain she has? Now, serves you right. Don’t bother to contact her anymore!”

Aku tak tahu…

Baby, I know the story,
I’ve seen the picture,
It’s written all over your face.

Tell me, what’s the secret?
That you’ve been hiding,
And who’s gonna take my place?

            “Apa?” Hana menyoal apabila dia memanah mata gadis itu. Nada defensif. Dia menggeleng perlahan.
“Kenapa kau tiba-tiba ajak aku keluar ni?”
Gadis itu menyoal lagi. Tangannya sibuk mengacau Frapuccino sebelum menikmatinya.
“Lately, kita dah jarang bercakap. Kau dah bosan dengan aku ye?”
 Dia bertanya. Nadanya agak serius namun masih berbaur gurauan.

“Aku…busy sikit…” Perlahan Hana membalas.
Dia tersenyum tawar.
“I overheard your colleagues before, they said that you’ve been going out with someone?”
Hana nampak tenang di kerusinya.
“Kenapa pun?” Suaranya mendatar.
“Sebab tu ke kau dah tak contact aku? Tak reply text aku? Tak angkat phone call aku?”
“Kan aku dah cakap…aku busy sikit… Banyak produk keluar kali ni…so, aku kena translate banyak gila manual.”
“So, payment besar la kali ni?”
“Harap-harap la…”
“Siapa Hana? Lelaki tu?” Dia masuk mod serius semula.
Hana tersengih.
“Kenapa? Kau nak check whether dia sesuai dengan aku ke tak eh?”
“Aku nak tahu je… lelaki ni bukan boleh percaya sangat.They can break your heart anytime kalau you met the wrong person.”
“I’m used to it though.” Hana bicara lepas. Bersahaja.
Dia menelan saliva yang seakan-akan tersekat di kerongkong. Terasa la pula…
Ingatan kembali kepada memori dua tahun yang lalu.

Baby, you should’ve call me,
When you were lonely,
When you needed me to be there.

Sadly, you never gave me,
Too many chances,
 To show you how much I care.
 
            “Oi…” Dia menghampiri Hana yang duduk di tebing tasik. Gadis itu menoleh, seakan terkejut dengan kehadirannya.
“Kau buat apa sini?” Hana menyoal.
“Aku text kau tadi… Kau tak balas, aku risau. Aku call, kau tak angkat. Tiga kali lepas tu roommate kau jawab. Cakap kau keluar lama tadi. Dia cakap kau nampak sedih je…”
Hana membuang pandang pada tasik semula. “Mana kau tahu aku ada sini?”
“Aku cari satu universiti kot. Tak nampak aku berpeluh sakan ni?”
Dia mengambil tempat di sisi Hana.
“Kenapa kau text aku?”
“Aku rasa aku dah jatuh hati la…”
“Again? Kau ni…”

            Dia ketawa lepas. “Misha…budak Biochem. Rupanya dia main tennis juga. Aku je tak pernah perasan. Mungkin dia nampak cute hari ni kot…”
“Kau ni..mata keranjang.”
“Hana, kalau aku mata keranjang sekalipun, aku tetap stay dengan kau kan? So, tak baik panggil aku macam tu.”
“Masalahnya, dalam seminggu, dah sepuluh orang kau cakap kau fall in love with.”

            Dia ketawa lagi. “Shafinaz macam mana?” Hana menyoal.
“Dumped her…”
“Imani?”
“Left her…”
“Mona?”
“Siapa tu?”
“Seriously?” Dia ketawa.
“Done with her.”
Hana geleng kepala.
“You’re not even serious with any of them.”
“Aku serius dengan kau…” Dalam nada nakal dia bicara. Hana menoleh memandang dia.
“I’m joking.” Hana menoleh pada tasik semula.
“You think I’m serious? Haha… Kau, macam tak kenal aku…”

I should’ve seen it coming,
I should’ve read the signs,
Anyway…


            Petikan jari Hana mematikan lamunannya.
“Berangan la pula…”
“Sorry…”
            Hana sempat menggeleng sebelum telefon bimbitnya bordering minta diangkat.
“Ya?... I’m with a friend. Kat Starbucks. You’re here?”
Dia sekadar memerhati lagak Hana dengan entah siapakah gerangan di talian.
“Hana…” Suara itu membuatkan keduanya berpaling. Syahmi sekadar tersenyum nipis.
“So, mind if I join you guys?”
“Kita orang dah sudah pun..kan? Azrul?”
Dia menganguk perlahan.
“Oh… so you free la sekarang?” Hana mengangguk.
“So… boleh you temankan I pula? Kita pergi jalan-jalan sekejap? I nak cari hadiah untuk adik I. Esok birthday dia.”
“Okay je…” Hana bangkit. “I’m off, Azrul. Later.” Dia mengangguk.

I guess it’s over.

Can’t believe that I’m the fool again,
I thought this love would never end,
How was I to know?
You never told me.

Can’t believe that I’m the fool again,
And I who thought you were my friend,
How was I to know?
You never told me.

About the pain and the tears.
If I could I would turn back the time.

Kalaulah dua tahun yang lalu tu aku perasan. Kalaulah…

            “You’re not even serious with any of them…”
“Aku serius dengan kau.” Hana menoleh memandang dia.
“I’m not joking.”
“Macam la aku tak kenal kau…”
“So why do you think I stick to you till today?”
“Kenapa?”
“I’m not joking. I care about you.”
“Sudahla… aku tak nak jadi mangsa kau macam dia orang…”
“Aku tak serius dengan dia orang macam dengan kau. Kau kena faham beza dia…”
“Tak nampak beza dia. Kau guna pick up line sama je cuma pada orang yang berbeza.”
Dia ketawa lepas.

“Dengan kau aku tak pakai pick up line. I’m just being me…”
“Sudah la…”
“I’m not a fool, Hana… And I don’t wanna be one. I mean I have to say this. At least, y’know walaupun kau akan reject aku ke apa… tapi aku nak kau tahu. Dan supaya aku tak rasa menyesal nanti. Better aku sedih sebab kau reject aku daripada aku sedih sebab tak sempat nak bagi tahu kau…yang aku…”
“Azrul…”
“Aku sayang kau. I care about you. Why don’t you give me a chance?”

Anyway…
I guess it’s over.

Aku doakan kau bahagia dengan Syahmi.



 Juann Fitri
Westlife_Fool Again

Tuesday, June 10, 2014

Tanpa Nama.

'I am ready. But it still hurts. Why do it hurt?'
Dia menelentang di atas lantai yang hanya berlapikkan tikar getah. Telekung yang dipakai sejak subuh masih tak ditanggal dari tadi. Air mata tak ada yang keluar cuma... hati rasa terlalu sakit. Ingatan kembali pada pesanan ringkas yang diterima pagi tadi.

"Mungkin aku tak pernah alami situasi macam ni. Bila perempuan confess kat aku dulu. Jadi aku cuba untuk suka kau. Tapi, in the end, aku rasa macam aku mainkan kau.Gunakan kau. Jadi...Aku minta maaf,Lea."

'Aku dah agak perkara macam ni akan jadi akhirnya. Walaupun aku rasa lega sebab seolah-olah beban malu yang aku tanggung waktu mengakui aku sukakan lelaki tu dulu, tapi...somehow rasa sakit tu tetap ada.
Tapi...rasanya lebih malu dengan Tuhan. Rasanya yang sakit tu sakit sebab Tuhan. Sebab aku dah malukan diri sendiri depan Tuhan. Padahal Allah dah kata jauhkan benda-benda macam ni. Aib. Kan...dah kena.
Azalea...Azalea...kau buat apa ni?'

Air mata jatuh setitik. 'Aku tak nak buat dah benda-benda macam ni...Ampunkan aku, Ya Allah...'


****

Nafas ditarik dalam dalam. Skrin telefon ditenung lagi. Meniti baris-baris ayat yang sudah dihantar dua jam lalu.

"Mungkin aku tak pernah alami situasi macam ni. Bila perempuan confess kat aku dulu. Jadi aku cuba untuk suka kau. Tapi, in the end, aku rasa macam aku mainkan kau.Gunakan kau. Jadi...Aku minta maaf,Lea."

Minda mula menyesali diri. 'Kenapa aku hantar? Kenapa aku buat macam ni?'
Nafas dilepas,lebih berbinyi keluhan berat. Bantal yang dibuat lapik kepala kini ditekup ke muka. Mata rasa panas bergenang.

"Hakim?" 
"Ha..." Dia cuba mengawal suara di balik bantal. Kembang je bunyinya.
"Kim..." Haziq , teman sebilik panggil lagi bua sekian kalinya. 
"Ha..."  Terasa bantal ditarik dari muka. Haziq berdiri di sisi dengan bantal nya ditangan kiri.  Sekadar memerhati.
Dia memandang terus ke siling. Dengan mata merah berair. Haziq diam, tak tahu apa punca. 
"Kim..."
"Aku rasa aku dah buat silap. Dan aku tak boleh nak tarik balik..."

***

'Tanpa aku sedar, dan tanpa aku tahu... jauh di sudut hati aku yang paling dalam. Aku sakit. Dan membayangkan reaksi dia pada aku nanti. buat diri aku rasa takut dan teruk sangat. I shouldn't do that from the start. Silap aku. Silap aku. Ya Allah, kau lindungi hatinya.'

"The end."

Juann Fitri.
-Tanpa Nama-

Friday, April 25, 2014

Because I miss writing.

Bismillahirrahmanirrahim~
It's been a very long time...
Right.
But I miss writing.
But.. I don't have full story. Just something that popped out of sudden.
So... just a little bit of 'mushy' things to be a good story starter... I guess.. Haha...

Oh...yea... before that... let's just talk about me. The things that I've been through, the stuff that nearly not necessarily be told. But I'll do it anyway. Don't stop me. I'm good.
What ever it takes...

Well, lately I've been reading English. So, let's just say that the identity that I'm gonna use is the way the authors of English write. We'll see if it's working. But... of coarse, I know my limit. I know the way that I need to follow and the dos and don'ts. I'm a Muslim and I understand. In Shaa Allah.
I love English. I always do. But grammar...urgh...disgusting.

So... I'm so sorry...if you guys don't like it. But yeah... I'm just writing for fun. It's the 'art of writing'. I am not a person who use proper language and grammar. So...sorry in advance. Anyway, enjoy:

Tajuk: The Way I Love You. (Haisyh, I always come up with the tittle first, and then the story never ends)
Part( I don't know which one.But I hope this can make a scene in my new story later).
Nina-Azul. (The name is random. Seriously. And I love the names. Never thought of changing)

Reminder: Don't expect anything. This ain't cool story yang anda cari.


Hujan. Bibir menguntum senyum. Jam di atas meja dikerling dengan ekor mata. 4.00 pagi. Comforter dialih dari tubuh. Pengikat rambut dicapai, diikat rambutnya ala kadar. Azul disisi yang masih lena dibuai mimpi dipandang penuh rasa cinta. Haha… jiwangnya la… Dia bergegas ke dapur, Nescafe dibuat seteko. Pantas dia ke atas semula. Buku yang ditulis oleh Cecilia Ahern, If You Could See Me Now dicapai dari rak buku. Sliding door dibuka perlahan. Tak mahu mengejutkan Azul. Ditutup perlahan juga. Dia duduk santai di balkoni, melihat hujan yang turun rintik-rintik. Bau hujan, bunyi hujan, sejuk hujan. Semua tu memang kegemaran dia. Buku dibuka pada helaian yang dia berhenti sebelum buku itu menjadi mangsa pameran di rak sejak beberapa minggu lalu. Kemudian dia langsung tenggelam dalam dunia Ahern.

 

            “Nina?” Azul berdiri masih dengan muka mengantuk di sliding door. Rambutnya sengaja diserabutkan dengan tangan kiri. Dia tersenyum melihat lelaki itu.

“Why are you awake?”

“Why are you here?”

“Hujan…”

Azul mengambil tempat di kerusi di balkoni itu. Merenung ke arah yang sama dengan isterinya itu. Kemudian dia mencuri pandang pada Nina. Nina memang suka hujan. Dia sedar tu. Bibir mengukir senyum. She’s so different.

“Orang selalu kalau hujan…lagi best tidur.” Azul bicara sepatah.

“That’s why most people can’t enjoy this scenery. And they don’t even know the peace that the rain brings.”

“But it’s 4.30 in the morning.”

“And that’s pretty chill, right?”

“You are…weird.”

“Ah… don’t flatter me…” Dia ketawa lepas. Nina…

“Want some coffee?”

“Please.”

Nescafe dalam teko dituang ke cawan yang memang sengaja dibawa lebih. Dapat agak Azul akan bangun.

“Why are you awake?”

“Hujan…”

“Eh?”

“Because I don’t wanna be…quoted “Most people who can’t enjoy this scenery. I wanna know the peace that the rain brings.” Unquoted. That’s why I’m awake.” Nescafe dihirup perlahan. Memerhati Nina yang tersenyum di balik cahaya suram malam.

“You sounded so Ahern.”

“You love Ahern.”

“So?”

“You love Ahern. I used Ahern. You love me.”

Nina ketawa lepas. Azul tersenyum puas. She laughs.

“You think so?”Nina.

“I know so…”Azul.
Maybe I'm just feeling romantic.
Juann Fitri -Official-


Thursday, February 6, 2014

Mencari Identiti

Bismillahirrahmanirrahim~

So... um, lately I've been thinking... aku nak mencari identity.
So... I thought of stop writing for awhile sambil focus to study and stuff.
Um, tak bermakna aku akan berhenti terus... still aku akan write abut crap dekat my other blog.
iamonescrewedaerogirl tu...
For some reason aku rasa writing aku dah terikut dengan many other writers,
Hlovate obviously... Nurul Shahida unconsciously... So... I thought of having a new style of writing.
Aku bukan nak jadi penulis macam dia orang pun, I never thought of publishing my works sebab apa yang aku tulis pun crap je...
Tapi bila ada orang timbulkan persoalan ni aku rasa tak sedap. Rasa tak best...
So, nantilah... aku fikir gaya apa nak tulis karang aku try cuba gaya baru...
Till then, next time. Ja.

Monday, February 3, 2014

WordPress, they say...

Bismillahirrahmanirrahim...

Looking at the tittle, um... no, no I'm not moving my blog there, just... another blog for me to rant.
You see, JF Studio is where I write, but WordPress is where I rant.

So basically, if you wanna know what do I feel like everyday after this (referring to second sem and so on) and if you so curious about how 'aeronautical student' lives each day, so you can visit me there.
The link, here you go.
http://iamonescrewedaerogirl.wordpress.com/

And in this site I'll use full English coz I wanna improve my English skill, aero kan?
My English is bad, I admit. So, frankly speaking... (I don't even know if I'm using the right phrase) but yea... sooner or later I need to use English no matter how hard it is and no matter worse it could be. No, I lied. Aku, nak tulis fully English? Ha.Ha.Ha.
As if, I can write properly...

And did I said rant? So, Midnight Rant (that's what I call my WordPress blog) I'll rant about what ever and mostly crap. So, if you're interested, go check it out. If you don't. It's okay...
Note that, there'll be a lot of baloney... and sarcasm.

Okay,till then, next time.
Ja...

Tuesday, January 21, 2014

White Horse


Random short stories:

White Horse_Taylor Swift.

Reminder: This ain’t a cool story yang anda cari. P.O.V means, Point Of View.

Bismillahirrahmanirrahim~.

 

“I’m sorry.” Kepala lelaki itu menunduk ke bawah, tak berani langsung nak memandang dia.

Dia menarik nafas dalam-dalam. Senyum diukir d bawah pengaruh sedar.

“I understand.”

Lelaki itu mengangkat wajah dari permukaan meja di restoran itu. Mencari anak matanya.

“You don’t have to worry. I’m aware of this thing. So… yeah… it’s okay.”

“I…just want you to know that when we are together, I do love you.”

“You did.”Pantas dia memotong kata-kata lelaki itu.

Lelaki itu tergamam. “Yeah…I did.”

Dia mengangguk. “Well, I’m so glad that you tell me before you make any relationship with her. At least you’re being honest. And I understand. So… don’t worry.Okay?”

Lelaki itu mengagguk.

“Well, that’s all right? I mean… aku tak asar lagi… I’ll…see you around?”

Dia sudah membangunkan diri dari kerusi. Anak mata lelaki itu membulat. Aku?

“But…I hope that we can still be friends?”

Dia terdiam seketika. “Yeah…sure.” Dia mula meninggalkan babak.

“Oh… about those gifts that you gave me…”

“Keep that.”

Dia mengangguk. “Thanks…”

 

Say you're sorry
That face of an angel
Comes out just when you need it to
As I paced back and forth all this time
Cause I honestly believed in you

Holding on
The days drag on
Stupid girl,
I should have known, I should have known


Syamin P.O.V:

 

            Nafas dilepas perlahan. Sejadah direnung tak beremosi. Sedih…betul tapi… air mata tak keluar pun. Lelaki tu baik…betul. Tapi… let’s just say jodoh sampai sini je? Jodoh ey? Tak ada jodoh la… I wish you all the best with that girl la bro…

Telekung dilipat, bersegera pula dia kembali ke Harriernya, menuju ke rumah.

 

            Pintu utama dibuka, dilihat Farah sedang bersiap-siap, sibuk ke hulur hilir mencari apa entah. Farah terkaku apabila terlihat dia.

Dia senyum seperti selalu.

“Syamin… I…”

“Don’t…worry…I’m cool.”

“I’m sorry…”

“Well, it’s not anyone fault kalau dia dah jatuh hati dengan kau, no?”

Farah menunduk.

“Kau masih cakap macam tu lagi ke? Aku tak tahula kau ni…bangang ke baik sangat ke…”

A-yen yang sedari tadi senyap dibalik akhbar bersuara. Akhbar dicampak tepi sebaik sahaja kata-katanya habis. Terus A-yen bangkit mengunci diri di dalam bilik.

“Kau suka la kan tengok benda jadi macam ni kan? Memang ni yang kau nak kan?” Adye, matanya tajam mencerlung Farah.

“Adye…kau orang ni apahal? Macam kau orang pula putus cinta. Aku tak apa-apalah.”

“Bohongla kalau kau kata kau tak apa-apa. Kau dengan Faizul dah tiga tahun tau. Tapi tiba-tiba… budak ni…”

“Adye…dah… dah…”

Adye hanya mampu menggeleng. “Heh… kau… masih nak protect dia lagi?”

“Aku yang sakit, tak payah nak libatkan orang lain. Aku okay. I can move on.”

Adye mengangguk. “We’ll see…” Giliran Adye mengunci diri.

Sekilas dia menoleh pandang pada Farah.

“Don’t worry… kejap je tu… nanti aku cari boyfriend baru…” Senyum diukir dengan gaya nakal.

Air mata yang bertakung dimata Farah mengalir juga. “I’m sorry…I’m sorry…”

“Hey, aku tak suka sebab lelaki seorang, friendship kita ruin. Bagi aku kawan tu lebih penting dari boyfriend. Tapi suami tak la… so… better you have him now then bila kita orang dah kahwin nanti. Kalau yang tu memang aku bunuh kau… Haha…So… don’t worry, take a chill pill.”

Farah meluru ke arahnya. Tubuh tiba-tiba terasa dipeluk erat. Uisyh… serba salah dibuatnya.

“Aku okay… kau tahu… Syed Heykal pun tunggu aku kan?” Senyum diukir lagi.

Farah tergelak kecil. “See…kau ramai peminat apa…”

“Sebab tu aku tak kisah… haha…”

Farah ketawa. “Dah… dah… kau nak pergi mana ni?”

“I…have a dinner with him…” Sepatah-sepatah ayat tu keluar dari mulutnya.

“Wow…advanced. Okay… fine, Nampak gayanya I have to ring Heykal right away. Haha…”

“I’m sorry…”

“No…don’t be…pukul berapa kau orang dinner ni?”

“Lepas maghrib.”

“So…kau tak siap lagi… kau tahu tak sekarang dah pukul berapa…”

 

Maybe I was naïve,
Got lost in your eyes
And never really had a chance
My mistake, I didn't know to be in love
You had to fight to have the upper hand

I had so many dreams
About you and me
Happy endings
Now I know


Faizul P.O.V:

 

            Laci meja ditarik. Sengaja mencuri pandang gambar gadis tu. No.Bukan Farah. Syamin. It’s been awhile now…almost two months tapi dia masih tertanya-tanya sama ada keputusan yang dia buat tu betul atau tak… Farah baik… tapi…

 

“Tempat yang mana best kalau nak makan seafood?”

“Well, dulu I dengan Syamin…” Kata-katanya terhenti. Syamin lagi… “I’m sorry…”

Farah tersenyum. “It’s okay… I faham…”

Itu minggu pertama dia orang bersama.

Tapi… tadi pun…

 

“I sakit kepala la fikir benda ni… I tak faham dah berapa kali I kira pun, still tak balance juga akaun ni…” Farah mengadu di balik sana talian.

“Kenapa tak tanya Syamin? Dia ambil akaun juga dulu kan?”

Talian sebelah sana senyap.

“Shoot…I’m sorry…”

“It’s been two months…”

“I know. I’m sorry…”

“You keep saying her name while we’re together. I’m getting sick of it.”

Dia menadah telinga lagi. “My bad…”

“Sometimes, I’m just not sure why you break up with her if you love her that much.”

Me too… me too.

 

            Anak mata menjeling jam di dinding. Dua pagi… Kunci kereta dicapai. I need to make things clear. Kereta dipandu membelah lebuh raya menuju Bangsar Heights. Kereta diparkir di seberang jalan rumah flat yang disewa empat sekawan tu. Well, dulu selalu datang sini, sengaja nak memaksa Syamin brekfast dengan dia. Kalau tak jangan harap Syamin nak keluar berdua dengan dia. Kadang-kadang terpaksa buat-buat terserempak kalau nak makan berdua. Terpaksa minta tolong Adye dan A-yen curi tengok schedule gadis si flight engineer tu. Busy memanjang.

 

Tapi for these last two months, asyik datang sini ambil Farah keluar dinner…lunch…dating?

 

Dan hari ni… datang sini sebab rindu. Rindukan Syamin. Tengok bumbung rumah pun jadila…

 

“Oi!” Suara tu mengganggu konsentrasi. Syamin. Dengan beg lap top di bahu kiri, dan McD di tangan kanan. Balik lewat gini memang rutin dia kalau shift malam atau on call.

“Hey.”

“Farah tak balik outstation lagi la… maybe… next Thursday…”

“I know…”

Senyum terukir di bibir gadis tu. Senyum yang…dirindui?

“Tak dapat tengok orang tengok rumah pun jadi ka? Haha…”

Dia pun tersengih sama. Ada pula…

“Pukul 3 pagi dah ni bro… balik la tidur… esok kan kerja.Jaa.” Gadis tu mula melangkah masuk ke rumah.

“I miss you.” Random je ayat tu keluar dari bibir.

“Heh… nasib baik Farah tak ada, kalau dia dengar, mati kau…balik la…”

Dia terdiam. Hati rasa berat. But I honestly miss you.

 

 

I'm not a princess, this ain't a fairy tale,
I'm not the one you'll sweep off her feet,
Lead her up the stairwell
This ain't Hollywood, this is a small town,
I was a dreamer before you went and let me down,
Now it's too late for you and your white horse to come around


Syamin P.O.V:

 

            Kaki melangkah mendahului Syed Heykal disisinya.

“I checked the plane, and yeah, it’s kinda huge, and you probably need to spend a little more time understanding the control system.”

“It’s a new system yeah?”

Dia mengangguk. “But, you sure are lucky… dapat bawa that jumbo plane.”

“Well, I will feel lucky if someone will give me her number. Minta dah dekat seratus kali, tak dapat juga.” Selamba lelaki tu bicara. Menyuarakan rasa hati.

Seperti biasa dia cuma mampu gelak. Nafas dilepas perlahan.

“Okay, okay… just give me your number, I’m gonna give you a call.”

“No, I won’t fall for that trick again. I gave you my number but you never call. Now…” Handphone ditarik keluar dari poket seluar.

“Why don’t you just give me your number, so that I can call you tonight?”

“What for?”

“Well, just in case I wanna ask about the control system… or… maybe ask to going steady…” Makin perlahan suara lelaki tu. Dia gelak lagi.

“Yeah…what ever…” Handphone lelaki itu diambil. Nombornya ditekan perlahan. “There you go…”

“Thank you, dear…”

Kepala menggeleng. Kaki melangkah pergi. Mungkin it’s better if I have a new start? No?

 

Faizul P.O.V:

              

               “I’m sorry.” Suasana dalam kereta tu terasa kelam. Hanya esakan kecil dari Farah yang kedengaran. “I knew it.”

“I’m sorry…”

“You’re such a heartbreaker.”

“I love her.”

“Then why you’re going out with me?”

“Why you seduce me on the first place?”

“I didn’t!”

Nafas dilepas perlahan. “Yeah, you don’t… my bad…I’m sorry. Maybe I just… I just wanna see if she’ll be jealous or not. But I am the one who being jealous here… I’m not really sure if she actually love me or not.”

“And you used me?”

“I don’t know… I just don’t…”

Farah, air mata dikesat dengan belakang tangan. Kepala mengangguk kecil.

“She loved you so much that she just wanna see you happy. She don’t even mad at me when I stole you from her. But I understand. I’m trying to understand. If she can do it, why not me, right… I love her too. So… go. Go for it.”

“I feel so bad, what if she doesn’t want me back?”

“I don’t want you either…” 

Dia menoleh kepada gadis itu. Tak tahu nak gelak ke nak menangis.

“I mean… you’re the one who broke up with me…”

“And I did that to her too…”

“But she loves you…still I guess, kalau tak mesti dia dah dengan Heykal kan?”

“What?”

“Shoot…”

“What? Tell me.”

“Just…you don’t hear this from me okay? Heykal… the pilot yang handsome tu… he’s one of her fans. And he’s trying…lama dah kot… since you and her together, tapi… Syamin tak layan dia pun… sebab dia dah ada kau…”

Tangan meraup wajah. And I be with her best friend instead? Rasa nak hantuk kepala kat cermin kereta… Stereng pun boleh…

 

               Dia berjalan pantas mendekati office MAS. Mencari the one and only Syamin. Kaki berhenti sebaik sahaja dia melihat Heykal dan gadis tu ditengah lobi. Syamin menyerahkan handphone kepada lelaki itu.

 

“Well, just in case I wanna ask about the control system… or… maybe ask to going steady…” Makin perlahan suara lelaki tu. Gadis tu gelak lagi.

“Yeah…what ever…” Handphone lelaki itu diambil. Nombor ditekan perlahan. “There you go…”

“Thank you, dear…”

 

Hancur hati ku… dilanda derita… cewah…

Tapi, serius… hancur hatiku…

 

Syamin P.O.V:

 

               Beg laptop diraih ke bahu, paper plan yang bergulung barang dua tiga gulung tu dirembat sekali dengan tangan kiri. Banyak benda nak kena settle by tomorrow. Lepas tu holiday! Kaki melangkah panats menuju ke Harrier. Tapi dia terhenti sebaik saja terlihat kelibat Faizul di keretanya. Bersandar menunggu dia.

“Yeah?” Dia bertanya dengan muka blur.

“Can we have a talk?” Tegak terus lelaki tu bila melihat dia.

“Err…” jam ditangan dijeling sekali…

“Sekejap je…”

Perlahan dia mengangguk. “Shall we?”

 

               Duduk dilabuhkan. Memandang lelaki tu… awkward nya…la…pun…

“Yeah?” Dia buka soalan.

“I’m sorry…”

“Eh?”

“I made a mistake, and… I want you back.”

“Who do you think you are? Running round leaving scars, collecting your jar of hearts, tearing love apart?”

“Huh?”

“Kau datang dan pergi,oh, begitu saja, semua ku terima apa adanya, ku pegang erat dan ku halangi waktu, tak urung jua, ku lihat kau pergi…”

Lelaki tu menggigit bibirnya.

“Kekasih mu ini ingin kembali…” Dia main juga permainan tu.

“But it’s too late for you and your white horse to come around.”

Dia bangkit meninggalkan lelaki itu.

 

And there you are on your knees,
Begging for forgiveness, begging for me
Just like I always wanted but I'm so sorry

Cause I'm not your princess, this ain't a fairytale,
I'm gonna find someone someday who might actually treat me well
This is a big world, that was a small town
There in my rear view mirror disappearing now
And it's too late for you and your white horse
Now it's too late for you and your white horse to catch me now

 

Faizul P.O.V:

 

               “But it’s too late for you and your white horse to come around.”

Gadis tu bangkit meninggalkan dia.

Kepala terasa berpinar. No.

 

Don’t say a thing
I act tough but I’m not inside
Don’t abandon me
You know that there’s no one who will understand me like you, baby
Oh you, come back to me ye ye ye

 

Dia bangun, niat hati nak mengejar si gadis tapi, tak semena-mena tubuh terasa melayang.

Kepala berat. I’m so done. I’m so messed up. Kelam. Tengah restoren… Faizul… kau buat malu kaum…

 

               Mata terbuka… putihnya suasana… aku kat mana? Hospital yeah? Clichenya la soalan… Tubuh dibangunkan. Tak ada orang yeah?

Pintu terbuka luas.

“Faizul…”

“Ma…”

“Okay tak ni? Doktor cakap kurang air, pastu stress sangat, kan mama dah cakap jangan kerja berat sangat…”

Tangan didepakan tanpa sedar. Mama tergelak terus memeluk dia. “Manja…”

Air mata tumpah juga.

“Syamin… tak nak Faizul dah…”

“Faizul yang putus dengan dia kan?”

“Faizul nak dia balik…”

“Kenapa?”

“Entah…I just want her…”

“Sabar la, mungkin kamu berdua tak ada jodoh…Rehat dulu, jangan fikir banyak-banyak…”

“Faizul tak boleh tak fikir…”

“Tidur, rehat…jangan fikir-fikir. Anggap tak ada benda je, okay?”

Dia baring semula. Bantal pula jadi tempat peluk dia.

“Faizul rehat dulu, mama pergi beli makanan untuk Faizul, okay?”

Angguk. Pintu terdengar dibuka, tutup.

 

3 minit dia begitu, menutup muka dengan bantal sampai rasa oksigen dah kehabisan baru dia menelentang.

“Argh…”

Syamin kepala menggeleng.

“Buat malu je kau ni… buruk perangai. Orang dah kata, makan jaga. Ni jadi macam ni, salahkan aku…”

“You rejected me…”

“Kau yang putus dengan aku…”

“I want you back…”

“Farah macam mana?”

“She doesn’t want me either…”

“Dah kau asyik sebut nama aku depan dia, mau dia tak mengamuk?”

“See how much I love you?”

“No…”

Nafas dilepas perlahan hampir serentak.

“Habis Syed Heykal macam mana?”

“Screw him.”

“Buruk perangai…”

“ I just want you back…”

“What if it happens again? I mean you left me once…”

“I learnt my mistake.”

“What if it happens again?”

“What if it doesn’t?”

Shrug. “Entah…”

“Just…give me one more chance. I won’t let you down…”

“Pening a…Suka hati kau la…Kau dah la messed up macam ni… kalau ye nak pujuk aku pun, pakai lah smart-smart sikit… baju hospital ain’t smart doncha know?”

Faizul tergelak kecil…

“Ni je yang mampu…”

“Banyak la kau… dah, aku balik. See you… around.”

Senyum terukir…

“So…it’s not too late for me and my white horse to come around?”

“Just catch me before I fall again…”

Angguk.Faham. Okay…

 

“I love you too…” Tiba-tiba dia bicara.

“I didn’t say I love you…”

“Well, I kinda heard it…”

“The doctor must forget to put the screw back…”

 

Try and catch me now

 

Credit:

Taylor Swift-White Horse

Cher Llyod-Want U Back

Christina Perri-Jar Of Hearts

Letto- Ruang Rindu

Axl’s- Andai Dapat Ku Undur Putaran Dunia

Big Bang-Bad Boy.

 

Juann Fitri.

Random Moment.

“Maybe I’m just feeling romantic, haha…”