Tuesday, January 21, 2014

White Horse


Random short stories:

White Horse_Taylor Swift.

Reminder: This ain’t a cool story yang anda cari. P.O.V means, Point Of View.

Bismillahirrahmanirrahim~.

 

“I’m sorry.” Kepala lelaki itu menunduk ke bawah, tak berani langsung nak memandang dia.

Dia menarik nafas dalam-dalam. Senyum diukir d bawah pengaruh sedar.

“I understand.”

Lelaki itu mengangkat wajah dari permukaan meja di restoran itu. Mencari anak matanya.

“You don’t have to worry. I’m aware of this thing. So… yeah… it’s okay.”

“I…just want you to know that when we are together, I do love you.”

“You did.”Pantas dia memotong kata-kata lelaki itu.

Lelaki itu tergamam. “Yeah…I did.”

Dia mengangguk. “Well, I’m so glad that you tell me before you make any relationship with her. At least you’re being honest. And I understand. So… don’t worry.Okay?”

Lelaki itu mengagguk.

“Well, that’s all right? I mean… aku tak asar lagi… I’ll…see you around?”

Dia sudah membangunkan diri dari kerusi. Anak mata lelaki itu membulat. Aku?

“But…I hope that we can still be friends?”

Dia terdiam seketika. “Yeah…sure.” Dia mula meninggalkan babak.

“Oh… about those gifts that you gave me…”

“Keep that.”

Dia mengangguk. “Thanks…”

 

Say you're sorry
That face of an angel
Comes out just when you need it to
As I paced back and forth all this time
Cause I honestly believed in you

Holding on
The days drag on
Stupid girl,
I should have known, I should have known


Syamin P.O.V:

 

            Nafas dilepas perlahan. Sejadah direnung tak beremosi. Sedih…betul tapi… air mata tak keluar pun. Lelaki tu baik…betul. Tapi… let’s just say jodoh sampai sini je? Jodoh ey? Tak ada jodoh la… I wish you all the best with that girl la bro…

Telekung dilipat, bersegera pula dia kembali ke Harriernya, menuju ke rumah.

 

            Pintu utama dibuka, dilihat Farah sedang bersiap-siap, sibuk ke hulur hilir mencari apa entah. Farah terkaku apabila terlihat dia.

Dia senyum seperti selalu.

“Syamin… I…”

“Don’t…worry…I’m cool.”

“I’m sorry…”

“Well, it’s not anyone fault kalau dia dah jatuh hati dengan kau, no?”

Farah menunduk.

“Kau masih cakap macam tu lagi ke? Aku tak tahula kau ni…bangang ke baik sangat ke…”

A-yen yang sedari tadi senyap dibalik akhbar bersuara. Akhbar dicampak tepi sebaik sahaja kata-katanya habis. Terus A-yen bangkit mengunci diri di dalam bilik.

“Kau suka la kan tengok benda jadi macam ni kan? Memang ni yang kau nak kan?” Adye, matanya tajam mencerlung Farah.

“Adye…kau orang ni apahal? Macam kau orang pula putus cinta. Aku tak apa-apalah.”

“Bohongla kalau kau kata kau tak apa-apa. Kau dengan Faizul dah tiga tahun tau. Tapi tiba-tiba… budak ni…”

“Adye…dah… dah…”

Adye hanya mampu menggeleng. “Heh… kau… masih nak protect dia lagi?”

“Aku yang sakit, tak payah nak libatkan orang lain. Aku okay. I can move on.”

Adye mengangguk. “We’ll see…” Giliran Adye mengunci diri.

Sekilas dia menoleh pandang pada Farah.

“Don’t worry… kejap je tu… nanti aku cari boyfriend baru…” Senyum diukir dengan gaya nakal.

Air mata yang bertakung dimata Farah mengalir juga. “I’m sorry…I’m sorry…”

“Hey, aku tak suka sebab lelaki seorang, friendship kita ruin. Bagi aku kawan tu lebih penting dari boyfriend. Tapi suami tak la… so… better you have him now then bila kita orang dah kahwin nanti. Kalau yang tu memang aku bunuh kau… Haha…So… don’t worry, take a chill pill.”

Farah meluru ke arahnya. Tubuh tiba-tiba terasa dipeluk erat. Uisyh… serba salah dibuatnya.

“Aku okay… kau tahu… Syed Heykal pun tunggu aku kan?” Senyum diukir lagi.

Farah tergelak kecil. “See…kau ramai peminat apa…”

“Sebab tu aku tak kisah… haha…”

Farah ketawa. “Dah… dah… kau nak pergi mana ni?”

“I…have a dinner with him…” Sepatah-sepatah ayat tu keluar dari mulutnya.

“Wow…advanced. Okay… fine, Nampak gayanya I have to ring Heykal right away. Haha…”

“I’m sorry…”

“No…don’t be…pukul berapa kau orang dinner ni?”

“Lepas maghrib.”

“So…kau tak siap lagi… kau tahu tak sekarang dah pukul berapa…”

 

Maybe I was naïve,
Got lost in your eyes
And never really had a chance
My mistake, I didn't know to be in love
You had to fight to have the upper hand

I had so many dreams
About you and me
Happy endings
Now I know


Faizul P.O.V:

 

            Laci meja ditarik. Sengaja mencuri pandang gambar gadis tu. No.Bukan Farah. Syamin. It’s been awhile now…almost two months tapi dia masih tertanya-tanya sama ada keputusan yang dia buat tu betul atau tak… Farah baik… tapi…

 

“Tempat yang mana best kalau nak makan seafood?”

“Well, dulu I dengan Syamin…” Kata-katanya terhenti. Syamin lagi… “I’m sorry…”

Farah tersenyum. “It’s okay… I faham…”

Itu minggu pertama dia orang bersama.

Tapi… tadi pun…

 

“I sakit kepala la fikir benda ni… I tak faham dah berapa kali I kira pun, still tak balance juga akaun ni…” Farah mengadu di balik sana talian.

“Kenapa tak tanya Syamin? Dia ambil akaun juga dulu kan?”

Talian sebelah sana senyap.

“Shoot…I’m sorry…”

“It’s been two months…”

“I know. I’m sorry…”

“You keep saying her name while we’re together. I’m getting sick of it.”

Dia menadah telinga lagi. “My bad…”

“Sometimes, I’m just not sure why you break up with her if you love her that much.”

Me too… me too.

 

            Anak mata menjeling jam di dinding. Dua pagi… Kunci kereta dicapai. I need to make things clear. Kereta dipandu membelah lebuh raya menuju Bangsar Heights. Kereta diparkir di seberang jalan rumah flat yang disewa empat sekawan tu. Well, dulu selalu datang sini, sengaja nak memaksa Syamin brekfast dengan dia. Kalau tak jangan harap Syamin nak keluar berdua dengan dia. Kadang-kadang terpaksa buat-buat terserempak kalau nak makan berdua. Terpaksa minta tolong Adye dan A-yen curi tengok schedule gadis si flight engineer tu. Busy memanjang.

 

Tapi for these last two months, asyik datang sini ambil Farah keluar dinner…lunch…dating?

 

Dan hari ni… datang sini sebab rindu. Rindukan Syamin. Tengok bumbung rumah pun jadila…

 

“Oi!” Suara tu mengganggu konsentrasi. Syamin. Dengan beg lap top di bahu kiri, dan McD di tangan kanan. Balik lewat gini memang rutin dia kalau shift malam atau on call.

“Hey.”

“Farah tak balik outstation lagi la… maybe… next Thursday…”

“I know…”

Senyum terukir di bibir gadis tu. Senyum yang…dirindui?

“Tak dapat tengok orang tengok rumah pun jadi ka? Haha…”

Dia pun tersengih sama. Ada pula…

“Pukul 3 pagi dah ni bro… balik la tidur… esok kan kerja.Jaa.” Gadis tu mula melangkah masuk ke rumah.

“I miss you.” Random je ayat tu keluar dari bibir.

“Heh… nasib baik Farah tak ada, kalau dia dengar, mati kau…balik la…”

Dia terdiam. Hati rasa berat. But I honestly miss you.

 

 

I'm not a princess, this ain't a fairy tale,
I'm not the one you'll sweep off her feet,
Lead her up the stairwell
This ain't Hollywood, this is a small town,
I was a dreamer before you went and let me down,
Now it's too late for you and your white horse to come around


Syamin P.O.V:

 

            Kaki melangkah mendahului Syed Heykal disisinya.

“I checked the plane, and yeah, it’s kinda huge, and you probably need to spend a little more time understanding the control system.”

“It’s a new system yeah?”

Dia mengangguk. “But, you sure are lucky… dapat bawa that jumbo plane.”

“Well, I will feel lucky if someone will give me her number. Minta dah dekat seratus kali, tak dapat juga.” Selamba lelaki tu bicara. Menyuarakan rasa hati.

Seperti biasa dia cuma mampu gelak. Nafas dilepas perlahan.

“Okay, okay… just give me your number, I’m gonna give you a call.”

“No, I won’t fall for that trick again. I gave you my number but you never call. Now…” Handphone ditarik keluar dari poket seluar.

“Why don’t you just give me your number, so that I can call you tonight?”

“What for?”

“Well, just in case I wanna ask about the control system… or… maybe ask to going steady…” Makin perlahan suara lelaki tu. Dia gelak lagi.

“Yeah…what ever…” Handphone lelaki itu diambil. Nombornya ditekan perlahan. “There you go…”

“Thank you, dear…”

Kepala menggeleng. Kaki melangkah pergi. Mungkin it’s better if I have a new start? No?

 

Faizul P.O.V:

              

               “I’m sorry.” Suasana dalam kereta tu terasa kelam. Hanya esakan kecil dari Farah yang kedengaran. “I knew it.”

“I’m sorry…”

“You’re such a heartbreaker.”

“I love her.”

“Then why you’re going out with me?”

“Why you seduce me on the first place?”

“I didn’t!”

Nafas dilepas perlahan. “Yeah, you don’t… my bad…I’m sorry. Maybe I just… I just wanna see if she’ll be jealous or not. But I am the one who being jealous here… I’m not really sure if she actually love me or not.”

“And you used me?”

“I don’t know… I just don’t…”

Farah, air mata dikesat dengan belakang tangan. Kepala mengangguk kecil.

“She loved you so much that she just wanna see you happy. She don’t even mad at me when I stole you from her. But I understand. I’m trying to understand. If she can do it, why not me, right… I love her too. So… go. Go for it.”

“I feel so bad, what if she doesn’t want me back?”

“I don’t want you either…” 

Dia menoleh kepada gadis itu. Tak tahu nak gelak ke nak menangis.

“I mean… you’re the one who broke up with me…”

“And I did that to her too…”

“But she loves you…still I guess, kalau tak mesti dia dah dengan Heykal kan?”

“What?”

“Shoot…”

“What? Tell me.”

“Just…you don’t hear this from me okay? Heykal… the pilot yang handsome tu… he’s one of her fans. And he’s trying…lama dah kot… since you and her together, tapi… Syamin tak layan dia pun… sebab dia dah ada kau…”

Tangan meraup wajah. And I be with her best friend instead? Rasa nak hantuk kepala kat cermin kereta… Stereng pun boleh…

 

               Dia berjalan pantas mendekati office MAS. Mencari the one and only Syamin. Kaki berhenti sebaik sahaja dia melihat Heykal dan gadis tu ditengah lobi. Syamin menyerahkan handphone kepada lelaki itu.

 

“Well, just in case I wanna ask about the control system… or… maybe ask to going steady…” Makin perlahan suara lelaki tu. Gadis tu gelak lagi.

“Yeah…what ever…” Handphone lelaki itu diambil. Nombor ditekan perlahan. “There you go…”

“Thank you, dear…”

 

Hancur hati ku… dilanda derita… cewah…

Tapi, serius… hancur hatiku…

 

Syamin P.O.V:

 

               Beg laptop diraih ke bahu, paper plan yang bergulung barang dua tiga gulung tu dirembat sekali dengan tangan kiri. Banyak benda nak kena settle by tomorrow. Lepas tu holiday! Kaki melangkah panats menuju ke Harrier. Tapi dia terhenti sebaik saja terlihat kelibat Faizul di keretanya. Bersandar menunggu dia.

“Yeah?” Dia bertanya dengan muka blur.

“Can we have a talk?” Tegak terus lelaki tu bila melihat dia.

“Err…” jam ditangan dijeling sekali…

“Sekejap je…”

Perlahan dia mengangguk. “Shall we?”

 

               Duduk dilabuhkan. Memandang lelaki tu… awkward nya…la…pun…

“Yeah?” Dia buka soalan.

“I’m sorry…”

“Eh?”

“I made a mistake, and… I want you back.”

“Who do you think you are? Running round leaving scars, collecting your jar of hearts, tearing love apart?”

“Huh?”

“Kau datang dan pergi,oh, begitu saja, semua ku terima apa adanya, ku pegang erat dan ku halangi waktu, tak urung jua, ku lihat kau pergi…”

Lelaki tu menggigit bibirnya.

“Kekasih mu ini ingin kembali…” Dia main juga permainan tu.

“But it’s too late for you and your white horse to come around.”

Dia bangkit meninggalkan lelaki itu.

 

And there you are on your knees,
Begging for forgiveness, begging for me
Just like I always wanted but I'm so sorry

Cause I'm not your princess, this ain't a fairytale,
I'm gonna find someone someday who might actually treat me well
This is a big world, that was a small town
There in my rear view mirror disappearing now
And it's too late for you and your white horse
Now it's too late for you and your white horse to catch me now

 

Faizul P.O.V:

 

               “But it’s too late for you and your white horse to come around.”

Gadis tu bangkit meninggalkan dia.

Kepala terasa berpinar. No.

 

Don’t say a thing
I act tough but I’m not inside
Don’t abandon me
You know that there’s no one who will understand me like you, baby
Oh you, come back to me ye ye ye

 

Dia bangun, niat hati nak mengejar si gadis tapi, tak semena-mena tubuh terasa melayang.

Kepala berat. I’m so done. I’m so messed up. Kelam. Tengah restoren… Faizul… kau buat malu kaum…

 

               Mata terbuka… putihnya suasana… aku kat mana? Hospital yeah? Clichenya la soalan… Tubuh dibangunkan. Tak ada orang yeah?

Pintu terbuka luas.

“Faizul…”

“Ma…”

“Okay tak ni? Doktor cakap kurang air, pastu stress sangat, kan mama dah cakap jangan kerja berat sangat…”

Tangan didepakan tanpa sedar. Mama tergelak terus memeluk dia. “Manja…”

Air mata tumpah juga.

“Syamin… tak nak Faizul dah…”

“Faizul yang putus dengan dia kan?”

“Faizul nak dia balik…”

“Kenapa?”

“Entah…I just want her…”

“Sabar la, mungkin kamu berdua tak ada jodoh…Rehat dulu, jangan fikir banyak-banyak…”

“Faizul tak boleh tak fikir…”

“Tidur, rehat…jangan fikir-fikir. Anggap tak ada benda je, okay?”

Dia baring semula. Bantal pula jadi tempat peluk dia.

“Faizul rehat dulu, mama pergi beli makanan untuk Faizul, okay?”

Angguk. Pintu terdengar dibuka, tutup.

 

3 minit dia begitu, menutup muka dengan bantal sampai rasa oksigen dah kehabisan baru dia menelentang.

“Argh…”

Syamin kepala menggeleng.

“Buat malu je kau ni… buruk perangai. Orang dah kata, makan jaga. Ni jadi macam ni, salahkan aku…”

“You rejected me…”

“Kau yang putus dengan aku…”

“I want you back…”

“Farah macam mana?”

“She doesn’t want me either…”

“Dah kau asyik sebut nama aku depan dia, mau dia tak mengamuk?”

“See how much I love you?”

“No…”

Nafas dilepas perlahan hampir serentak.

“Habis Syed Heykal macam mana?”

“Screw him.”

“Buruk perangai…”

“ I just want you back…”

“What if it happens again? I mean you left me once…”

“I learnt my mistake.”

“What if it happens again?”

“What if it doesn’t?”

Shrug. “Entah…”

“Just…give me one more chance. I won’t let you down…”

“Pening a…Suka hati kau la…Kau dah la messed up macam ni… kalau ye nak pujuk aku pun, pakai lah smart-smart sikit… baju hospital ain’t smart doncha know?”

Faizul tergelak kecil…

“Ni je yang mampu…”

“Banyak la kau… dah, aku balik. See you… around.”

Senyum terukir…

“So…it’s not too late for me and my white horse to come around?”

“Just catch me before I fall again…”

Angguk.Faham. Okay…

 

“I love you too…” Tiba-tiba dia bicara.

“I didn’t say I love you…”

“Well, I kinda heard it…”

“The doctor must forget to put the screw back…”

 

Try and catch me now

 

Credit:

Taylor Swift-White Horse

Cher Llyod-Want U Back

Christina Perri-Jar Of Hearts

Letto- Ruang Rindu

Axl’s- Andai Dapat Ku Undur Putaran Dunia

Big Bang-Bad Boy.

 

Juann Fitri.

Random Moment.

“Maybe I’m just feeling romantic, haha…”