Monday, April 11, 2011

Best Friends Forever~

Prologue:-


Irsyad melangkah masuk ke bilik gadis itu. Dengan kot yang masih tak bertanggal, dengan tie yang sengaja dilurut. Betul nampak stress sungguh. Nuzfa yang berbaring di atas katil terus duduk menghadapnya apabila pintu terkuak macam tu je. ‘Apasal pula ni?’ “We need to talk” Irsyad bicara sepatah. Kerusi kecil di bahagian meja make-up tu ditarik lantas dia duduk berhadapan dengan gadis itu. “Okay~” Gadis itu mengangguk. “Kita tak boleh terus hidup macam ni. Kita ni suami isteri tapi tak macam tu pun. So, what’s the point of marrying? Lagipun cara ni berdosa tau? Macam mempermainkan hukum agama. So, aku minta kau pertimbangkan kalau-kalau kita boleh jalani hidup macam suami isteri normal yang lain. Live in peace, harmony, loving, having babies, care of each others, no secrets. How ?” Lancar Irsyad bicara. Macam ayat karangan je lelaki ni cakap. Nuzfa garu kepala yang tak berapa nak gatal. ‘Apakah??’ “Kau yang buat permintaan duduk bilik asing-asing dulu.” Dia bersuara pula. “Oh~aku tau tu… that’s why I’m tryin’ to make up for everything. Every single thing yang patutnya kita dah buat dari dulu. Umur kita bukannya makin muda.” Nuzfa diam. Tak ada respon. Statik membatu dalam posisi yang sama dari tadi. “Aku tak paksa kau bagi jawapan sekarang. Aku tahu permintaan aku ni tiba-tiba. Tapi, kita kena mulakan sesuatu kalau nak sesuatu. Betul tak?” “Kau cakap bahasa aku tak faham. Berbelit otak aku ni. Cuba sabar, bagi aku interpret apa yang kau cakap tadi. Cakap nak cepat macam kereta api high speed bawah tanah.” Giliran Irsyad terdiam. Menanti kata putus gadis itu. “Tapi kenapa tiba-tiba ni?” “Ramai member kita dah kahwin. Dah ada anak dah pun. And I just can’t stand when they’re keep on askin’ me ‘bout children. Oh,whatever! Keep on talkin’ ‘bout their family. I’m stuck in the middle of it. I’m married , but I know nothing ‘bout a family. Is that make senses, bila dia orang ketawakan aku fasal aku tak tahu apa pun sedangkan aku kahwin dulu sebelum dia orang?” “Kita dah sedia maklum fasal benda tu.” Nuzfa meraup wajah. “Nantilah aku fikir macam mana. Kau cakap macam ni. Buat aku rasa tertekan.” “Girl, aku tak paksa. Terpulang. Kalau setuju, OK. Kalau tak, tak apa. Ambil masa kau. Aku tak kisah sebab aku fikir ni pun lama juga since minggu lepas. Naik gila aku fikir sorang-sorang.” Irsyad membangunkan diri. “Chad.” Irsyad menoleh. “Kau kata kita best friend…” “Tak semestinya suami isteri tak boleh jadi best friend kan?” Irsyad memotong percakapan gadis itu lantas terus keluar. Shesh! Aku tahu kau orang mesti tak faham apa yang aku cuba ceritakan ni.Mari kita berbalik pada keadaan di mana alkisahnya bermula kurang lebih beberapa tahun yang lalu. Asal kisahnya… Barang-barang di dalam almari itu dipunggah pindah ke dalam sebuah kotak besar. Nak pindah rumah ni bukan kerja senang mak oi! Tapi dia bersyukur, akhirnya dapat juga dia beli rumah sendiri. Tak adalah asyik nak kena susahkan mak bapa dia aja. Alhamdulillah, kerja dia sekarang menjamin kehidupan dia akan datang. Dah beli kereta, rumah… tinggal cari isteri je~ heh… “Au!” Tak semena-mena dia menjerit. Kakinya dipandang. Frame gambar kayu tu dah telangkup mencium lantai. Dibalikkan frame tu, gambar dia dan Nuzfa. Member satu sekolah sejak sekolah rendah lagi. Tapi lepas sekolah menengah dah tak jumpa-jumpa dah. Uisyh! Lama tu tak jumpa~Shesh, rindu la pula. Last jumpa dia masa hari kecemerlangan pelajar SPM dulu. Masa ambil result SPM tu tak pula jumpa. Kenangan terimbau di layar mata. Gadis tu turun lepak dengan baju kurung moden. Tudung hitam yang dililit kemas di kepalanya diselempang kiri kanan. Uisyh~ lain dia sekarang. Dah… lawa~. Dan Irsyad Cuma memandang Nuzfa tu dengan ekor mata. Dah besar panjang macam ni… segan la pula nak menegur pun. Walhal masa sekolah punyalah kamceng mengalahkan orang bercinta. Padahal tak ada apa pun. Tapi~betul dah lain… dah tak berapa nak boyish macam dulu. “Weh, Nuzfa!” Satu suara menjengah eardrum. Raja, bekas teman sekelas gadis tu memanggil. “Oi, lama tak jumpa~.” Ardani pula. Nuzfa tersenyum cuma. “Oi, aku dengar kau dapat trial flight betul ke? Tak bagi tahu kita orang pun kan?” Nasmahira menyoal. Suaranya ada getaran kecewa. “Mana kau tau?” “Ala~ dah heboh la cikgu-cikgu cakap. Lagi pun berapa orang je yang dapat trial flight kat sekolah ni kau sebut sikit kat aku.” “Heh, betul la tu~” Nuzfa membalas. “Ke mana? Asal tak bagi tahu kita orang?” Syam pula menyoal. “Ala aku tak nak kecoh-kecoh. Bukannya grand mana pun. Tempat biasa je.” “Mana?” “German.” “Kalau kau kata German tu tempat biasa memang aku rasa nak cincang kau.” Raja bicara slumber. Nuzfa tergelak. “Coarse ape?” “Aircraft Maintenance Technology.” “Wa~ dapat juga kau eh?” “My dream. “ “ Ceh, dah pandai kecek German la ni ye?” “Shesh! Tergeliat lidah aku seh~ “ Done! Sampai situ je dia dapat tahu fasal Nuzfa member baik kamceng sahabat sehati sejiwa semuda setua sehidup semati tu. Lepas tu. Terus lost contact, tak bercakap, tak apa. Padahal best friend dulu. Tapi ye la, people changes by time. Grows up by days. Matured by years. No one can be blame for this.Mana la dia sekarang? Barang-barang yang masih bersepah di dalam almari dibawa turun. Key chain Smiley… benda kecil tu menyapa mata. Hadiah dari Nuzfa masa birthday dia yang ke 16. Lagi sekali peristiwa yang dah berkarat tu datang balik dalam kotak memori. Waktu tu masing-masing tengah sibuk nak menyiapkan projek anti dadah peringkat kebangsaan yang dia orang masuk. Nuzfa dihulu bilik, dia di hilir. Dia sibuk buat roket 1 Malaysia, gadis tu sibuk buat senarai AJK. “Hadiah hari jadi aku mana?” Irsyad menyoal kuat. Sungguh la mamat ni… tak malu! “Ambik la dalam beg aku tu. Dalam poket paling kecik.” “Shesh! Mesti hadiah kecik!” Gadis tu seolah tak ambil peduli. Na~ kan betul hadiah kecil. “Ni je ke?” “Ha’ah tu je…” “Ei, kedek gilla. Kata tajaan Petronas.” “Kau ingat Petronas kerja cop duit?”Sarcastic. Bilik tu didatangi seorang guru, minta tolong untuk buat apa entah. Dan Nuzfa la mangsa ketiga dalam banyak-banyak manusia yang ada dalam bilik tu.Redha~ Dia turun laju. Time tu… betul sunyi. Tak ada siapa nak dijadikan bahan, nak cari gaduh ke. Mata melilau mencari mangsa. Tak ada. Semua spesies sememeh, main kasar sikit, menangis tak cukup air mata. 3 jam berlalu dan dia menjalankan tugasnya sebagai pengerusi projek dengan penuh integriti sebab tak ada bahan. “Chad, benda ni tak cukup dow kalau nak bagi semua budak pakai.” Fazlin menayangkan vest pengawas anti dadah kepadanya. “Bagilah budak-budak yang buat kerja.” Fazlin dah mula nak mengagih vest tu dalam kawanan kelompok dia aje~. “Dan~ jangan memilih kawan. Bagi yang buat kerja betul-betul” Dia menyambung. Rata-rata vest tu banyak yang ditarik balik, serah kat budak lain yang selalu datang awal bagi komitmen. “Simpan untuk Nuzfa satu” Dia bicara. Fazlin mengangguk. Derapan kaki tu menarik perhatian. Nuzfa muncul dengan gabus sebesar alam di tangan. Bertampal dengan bermacam jenis tulisan pelbagai warna dan bentuk. Irsyad menyengih lantas keluar berhadapan dengan gadis itu. “Miss me?” Nuzfa pandang sekejap. Mungkin menginterpret apa yang Irsyad cakap. “Tak kuasa!” Gadis tu terus masuk meninggalkan dia tersengih sorang-sorang. Kelakar la minah ni~ “Chad!” Suara Pn. Norita, ibunya, mematikan lamunan. Kenangan tu berderai terus dari ingatan. “Ya, ma!” “Kamu dah siap kemas ke? Minum petang dulu~” “Comin’…” Bibir mengukir sengih sendiri. Macam mana la dia sekarang gamaknya? Persoalan tu timbul di tangkai hati. Makin berkobar dia nak tahu fasal gadis tu.


******

Chapter 1:-


Na~ soalan tu la yang paling aku benci sungguh! Persoalan tu la punca segalanya! Saat dia turun minum petang dengan ibu dia tu. Mereka ada berbual sesuatu. “ Mama jumpa Nuzfa dekat JJ tadi.” Irsyad terkejut besar. “Dia dengan mak dia. Lawa sekarang Chad!” Irsyad semakin excited nak tahu. “Dia kat mana sekarang, ma?” “Dia tinggal kat KL. Baru balik dari German 3 bulan lepas. Dia kerja kat MAS sekarang. Flight engineer?? Kerja dia… tak silap mama la” Pn. Norita bicara lagi. Bukan dia tak tahu anak dia dengan gadis tu dah macam adik-beradik je. Memandangkan Irsyad tak ada adik-beradik perempuan dan Nuzfa pun tak ada adik-beradik lelaki. Boleh kata, Irsyad tu dah macam abang kepada Nuzfa. “Oh~” Dipendekkan cerita, dia kena bertugas tengok cargo satu hari tu. Periksa batu-batu permata yang nak dihantar ke Perancis untuk dibentuk jadi barang kemas di sana. Oh, by the way dia ni salah satu pengarah urusan di Syarikat E. Shine Holdings. Syarikat batu permata dan barang kemas yang tengah meningkat namanya sekarang ni bersaing dengan Habib Jewels. Heh~Dan disinilah sebenar-benarnya cerita ini bermula. Kaki melangkah pantas menghala ke cargo department. Sementelahan, dia terhenti di tempat penyelenggaraan kapal terbang apabila kelibat seseorang yang macam kenal menyapa matanya. Dia melangkah ke arah seseorang itu. “Assalamualaikum…” “Wa’alaikumsalam. Maafkan saya, encik tapi encik tak sepatutnya berada di sini. Kawasan ni bahaya encik.” Enjin kapal terbang AE Jumbo 84 itu ditinggalkan sebentar. Menoleh ke arah lelaki itu. Berkerut juga keningnya nak mengingat wajah yang satu tu. “Oi! Tak ingat aku ke?”Irsyad separa menjerit. “Chad?” “ye la, aku la ni… apa la member sendiri pun tak ingat ke?”. “Wow, lainnya kau.” Lelaki itu nampak kemas dengan blazer hitam yang disarung kemas di badannya. “Kau pun lain.” Pakaian mekanik itu langsung tidak mencacatkan kecantikan gadis yang berada di hadapannya tatkala ini. “Sorry man, tapi serius, kau tak boleh ada kat sini la~” “Aku nak pergi tengok cargo…” “Oh~kau kerja apa sekarang ?” “Biasa je , aku mana hebat macam kau.” “Poyo, bagi kaki karang…” Irsyad tersengih. Perkataan gadis itu masih tak berubah. Masih pelik-pelik macam dulu. “Aku kerja kat E. Shine~ Pengarah urusan.” Nuzfa sedikit ternganga. “Kerja dengan Tengku Azul?” “Aku under dia.” Tengku Muhammad Azul Iskandar, CEO muda di E.Shine.(Dalam novel The Silent Melodies saya). “Isterinya dekat sini.” Irsyad mengangguk. “Gaji mesti besar kan?”Nuzfa menjungkit kening. “Apa maksud kau angkat-angkat kening tu ha?” “Esok gaji… so, kena belanja aku makan… dah lama tak jumpa, nak borak lama sikit…kalau kau nak la…” “Aku nak tapi aku tak nak belanja.” “Shesh, kedek!” Irsyad ketawa lepas. “Ok, ok.. aku belanja. Jumpa kat McD esok nak?” Nuzfa mengangkat thumbs up. “Aku chow dulu. Assalamualaikum.” “Wa’alaikumsalam.” Tak lama, Irsyad datang semula. “Ni kad aku. Ni kad private aku. Call me on this number.” Nuzfa mengangguk.

****

(To be continue...)

No comments:

Post a Comment