Friday, May 27, 2011

Best Friends Forever (Chap.8)

“Chad, kau okay tak?”
Pa’an menepuk bahu sahabatnya tu. Hujung minggu, time melepak dia dengan member. “Okay…”
“Alah, tinggal bini sekejap kat rumah pun dah macam ni, aku suruh bawa tak nak.” Karau pula bicara. Irsyad bagi jeling sedas.
“Ho! Aku cakap je… jangan la marah…” Irsyad, memang tak suka kalau dia orang bercakap fasal bini dia. Entah, tak tahu lah pula kenapa. Sebab bini dia ‘hot’ kot… Takut kena rembat dengan lelaki lain. Makanya, dia tak suka kalau member dia bercakap fasal Nuzfa.
“Best tak kahwin Chad?”Pa’an tiba-tiba menyoal.
“Kau kenapa?”
“Saje tanya… aku nak kahwin juga. Ingat kau sorang reti kahwin?” Irsyad tersengih.
“Perempuan tu memang tangkap cintan dengan kau ke? Ke kau yang lebih-lebih?” Pa’an terdiam. Kenapa?
“Kenapa kau tanya macam tu?”
“Better kalau kau kahwin dengan perempuan yang memang sukakan kau dan kau pun sukakan dia. Better…” Pa’an pandang Karau. Karau pandang Pa’an. Lain macam je nasihat…

“Kahwin tu best, kalau pasangan kau orang is the right person la…” Irsyad sambung lagi.
“Kau rasa Nuzfa bukan right person ke?” Karau, slumber main lepas je cakap. Diam.
“Sorry~”
“Kahwin je la Karau, baru kau tahu…” Irsyad pula bicara.
“Ei, yang nak kahwin tu aku la…” Pa’an.
“Kahwin je~”

***
Tatkala Irsyad sampai di rumah, Nuzfa sedang leka dengan paper plan dia. Tak cukup kat bilik, dia bawa turun pula kat ruang tamu. Lepas tu pula conquer permaidani tu dari hujung sana sampai hujung sini memang barang-barang dia saja. Dari jangka lukis yang gedabak tu sampai protector yang besar tu, entah benda apa la yang dilukisnya kali ni. Hari tu nampak macam wing kapal. Semalam kata enjin. Hari ni memang dia tak tahu langsung apa benda Nuzfa tengah lukis.
“Oi, sepahnya…” Irsyad menegur.
Diam. Entah dia dengar ke tidak yang aku tengah cakap dengan dia ni. Jangan-jangan aku balik ni pun dia tak tahu. Irsyad pandang kiri kanan. Tak tahu mana nak duduk. Sofa penuh dengan paper plan bergulung-gulung, lap top Acer Nuzfa la, Briefcase drawing tools dia la… Busy sungguh. Dia tetap cuba mencari ruang. Barang-barang Nuzfa di kerusi bertiga tu dipunggah turun ke bawah.
“Dah balik?” Kan… aku dah cakap, dia memang tak sedar yang laki dia ni dah balik.
“Dah dekat setengah jam aku terconggok kat situ, tak nampak ke?”
Kalau ye pun tak nampak aku berdiri kat situ, takkan tak dengar enjin Carerra G3 aku yang mengaum bagai tak mahu tadi tu?
“Hm… aku busy…” Irsyad menggeleng. Dia yang penat tengok Nuzfa buat kerja.
Tak habis-habis dengan paper plan tu. Kalau nak ikut aku la yang tak cukup kesabaran ni, nak melukis la bagai benda tu, dengan nak kira gradient lagi, nak pakai angle apa, nak buat garis yang totally lurus dengan formula engineering merapu entah apa-apa tu memang bukan dia lah. Menghadap akaun pun rasa nak menangis ni lagi nak buat benda tu. Tu belum cerita salah guna formula. Kalau salah masuk nilai? Nak kena padam buat balik, segala kecerunan yang baru tu nak kena padankan balik. Pergh… memang aku tak larat la wei. Selamat je la benda tu aku rendam dalam baldi.

“Kau tak penat ke buat benda-benda ni?”
“Indulgences…” Bila dah bercakap fasal indulgences, malas nak masuk campur. Orang kalau dah minat… benda susah macam mana pun dia tibai juga.
“Kau kerja esok?” Nuzfa pula menyoal.
“Hm…” Irsyad jawab dengan bunyi je.
“Kau?”
“Hm…” Style yang sama… 5 minit. Kebosanan melanda.
Dia pandang Nuzfa yang tertunduk-tunduk melukis. Tekun betul. Sesekali nampak dia ambil pemadam, padam mana yang patut, then campak je pemadam tu entah mana-mana, Kang sekejap-sekejap nampak la Nuzfa tegakkan badan nak cari pemadam tu balik. Dan dia… pemadam yang dibaling tadi diambil. Sengaja disorok, buat bahan menyakat. Heh, teringat zaman sekolah dulu~

“Mananya?”
Irsyad di sudut bilik kaunseling di atas sofa tu dah tersengih-sengih kerang busuk.
“Kau cari apa Nuzfa?” Sengaja dia menyoal. Konon ambil berat.
“Gunting tadi aku campak mana ha?”
“Kau ni tu kan gunting. Bahaya tau main campak-campak je?”
“Kau bising la, Chad. Tolong aku cari tak boleh?” Diam.
“Chad!”
“Apalah?”
“Tolonglah cari…” Nuzfa angkat muka, memandang dia… Irsyad tak boleh tahan senyum.
“Baik kau bagi sini… kalau tak…”
“Kalau tak apa?”
“Kalau tak aku report kat Cikgu Aznora.”
“Ah, budak-budak la kau…” Buat tak layan…
“Chad! Aku nak cepat ni… aku nak balik… nanti bas tak ada dow!” Diam.
“Irsyad!” Kalau dah suara Nuzfa naik macam tu, memang dia tak berani la…

“Uisyh, mana pemadam ni?”
Paper plan yang terbentang di hadapannya tu diangkat-angkat. Beralih pula pada kelompok drawing tools yang bersepah-sepah di atas permaidani. Memang tak ada. Mana pula aku campak takkan jauh sangat kot… Sofa di belakang direnung. Bawah, tak ada… tepi.. pun tak ada… Mananya?
“Chad, nampak pemadam aku tak?”
“Kelakar~ aku kat atas ni tanya aku pula…”
Pandangan tak beralih dari tv yang tengah menyiarkan bola sepak. Manchester United versus Arsenal.
“Ala… mana ni?..Chad, kau ada pemadam?”
“Lagi kelakar~ kau sengal ke apa? Bila masa aku ada menulis-menulis lagi ni ha?”
Setahu aku dah dekat 5 tahun aku tak pegang pensel. Kau ni minah… jangan la buat aku rindu zaman dulu-dulu…
“Ala~ habis tu… macam mana ni… Ala~ tolong la cari…”
“Kacau la kau…GOL!” Dari posisi baring terus duduk si Irsyad . Excited sangat tengok favourite team dia berjaya menjaringkan gol ketiga. Dan… pemadam Faber Castle yang dah separuh diguna tu bergolek betul-betul atas paper plan dia. Irsyad dipandang dalam-dalam.
“Oh my~”
“Irsyad!”

No comments:

Post a Comment