Wednesday, August 1, 2012

Sing Me Lullaby~


Sing Me Lullaby~


I remember years ago
Someone told me I should take
Caution when it comes to love
I did, I did

And you were strong and I was not
My illusion, my mistake
I was careless, I forgot
I did

“Kau ingat aku serius ke dengan kau? Aku cuma main-main je la wei…Punyalah payah aku nak accept kau jadi girlfriend aku, sekarang kau nak aku kahwin dengan kau pula? Heh, memang tak lah kan?”
Hujan yang renyai-renyai turun tadi kini makin galak menyiram bumi. Jam dua pagi itu menyaksikan keretakan hatinya. Air mata yang mengalir dibawa pergi dengan air hujan yang membasahi wajahnya. Dan niat sebenar lelaki itu membawanya ke sini pada jam dua pagi, pada tarikh hari lahirnya hanya untuk melafazkan penghinaan kemudian terus berlalu pergi? Heh… manusia ke dia tu?

            Dalam imaginasinya disangkakan lelaki itu akan mengejutkannya dengan birthday party rupanya kejutan lain yang menanti. Entahkan dia ingat atau tidak hari ini hari lahirnya yang ke 22. Mungkin dia ingat, dan mungkin juga kerana itu dia memilih jam 2 pagi? Heh… pathetic sungguh.

            Kaki melangkah perlahan-lahan ke sebuah bench kosong di kawasan taman itu. Nak balik macam mana pun, dia dah ditinggalkan bersendirian di situ. Dan dia pun bodoh terlalu banyak berimaginasi tentang lelaki itu sedangkan dia sedar percintaan mereka langsung tak macam percintaan normal pasangan lain. Sangat berbeza. Imaginasi… memang sekadar ilusi semata-mata. Dan dia gagal mengesan niat lelaki itu. Opps… bukan gagal, tapi dibutakan dengan khayalan yang dia reka sendiri dalam minda separuh sedar. Yeah, it’s true then, when it comes to love, the eyes and the hearts are just blinded. And foolishness is a must.

And now when all is done
There is nothing to say
You have gone and so effortlessly
You have won
You can go ahead tell them

Tell them all I know now
Shout it from the roof tops
Write it on the sky line
All we had is gone now

Tell them I was happy
And my heart is broken
All my scars are open
Tell them what I hoped would be
Impossible, impossible
Impossible, impossible

                        Dia menunduk memandang lantai, sekadar bermain-main dengan kasut dan lantai, sebelum telinganya menangkap suara-suara sumbang yang mula memenopoli gegendang telinga. Sudah ditahan namun bunyi-bunyian itu tetap masuk jua.
“Heh, dia tak sedar dia tak padan langsung dengan Harith…”
“Tak reti nak cermin muka macam tu lah jadinya. Yang bestnya, kena tinggal masa birthday pula. Nasib baik dia tak kena tinggal depan orang ramai.”
“Terbaik gila Harith… Berjaya juga dia escape dari perempuan ni. Kalau aku la memang rimas kena hurung sini sana. Macam tak faham orang pun nak privacy.”
            Dia bangkit dari duduk. Menajamkan pandangan ke arah mereka-mereka yang bersuara untuk menambah sakit hatinya. Dia orang tak faham, Zahra… biarkan.
           
Falling out of love is hard
Falling for betrayal is worst
Broken trust and broken hearts
I know, I know


Thinking all you need is there
Building faith on love and words
Empty promises will wear
I know, I know

“Hohoi… seorang je ke?” Suara Harith bergema betul-betul di telinga. Menandakan dia benar-benar berada di belakangnya sekarang. Disambut dengan gelak hilai ahli kumpulannya yang lain. “Adoi… aku lupa la… aku baru tinggalkan dia dua hari lepas, memang la sorang, forever alone…” Ketawa lagi. Kaki terus melangkah namun Harith seolah-olah mengejarnya. Earphones dipakai terus. Ketawalah, ketawalah lagi. Aku dah tak ada feeling. Kau nak cakap apa pun aku dah tak peduli.

            Seminggu sudah berlalu, dia pun sudah dapat adapt dengan situasi dan keadaan. Langsung tak nak ambil kisah dengan apa orang keliling nak kata. Dia orang tak tahu apa-apa… biarkan. Dan dia sudah mula enjoy dengan hari-hari tanpa Harith Aiman. Heh, untuk apa dimention lagi tentang lelaki itu? Dia tu cuma… kenangan lampau. He’s just somebody that I used to know.
            Saat dia bergelak ketawa dengan teman-teman rapatnya, seorang lelaki datang berdiri betul-betul dihadapannya. Emerson. Salah satu teman rapat Harith.
“Aku nak cakap dengan kau sekejap.”
“Aku busy…”
“Busy dengan gelak ketawa ni?”
“Tak, aku busy layan perasaan.” Selangkah kakinya menapak pergi.
“Perlu ke kau buat macam tu?!” Emerson menjerit kuat. Dia tersentak. Apa aku buat?
Kepala menoleh semula ke arah figura Emerson yang masih tegak berdiri di posisi yang sama.
“Kau… tak perlu kejam sangat kan?” Emerson menatapnya dengan mata berair.
Huh? Aku yang kejam?
“He needs you now…he do needs you now.”
“Who’s he?” Blur sungguh ni.
“Harith Aiman.”
Saat bibir Emerson menyebut nama itu dia terus berjalan meninggalkan Emerson. Buat lawak ke tengah hari buta ni? Tak kelakar la wei…
“Dia accident, lumpuh separuh badan. Dia asyik mention nama kau!”
Heh, permainan apa lagi ni, Harith?
“Pukul 2 pagi semalam, dia on the way nak pergi rumah kau. Dia nak minta maaf… but he end up on the road. Langgar lari, Zahra…He needs you now.”
“Lie!” Dia memusingkan badan, menghadap Emerson dengan anak mata yang galak membesar. Tolonglah jangan dibuat main perasaan aku lagi. “Enough is enough!”
“I’m sayin’ the truth. Dia dekat HUKM.”
“Lie!”

            Perlahan daun pintu dikuak, membenarkan isi dalam bilik itu kelihatan pada pandangan matanya. Harith sendirian sedang terbaring di atas katil putih itu sekadar memandang ke luar tingkap. Dia cuba untuk tidak membuat sebarang bunyi tapi apakan daya, pintu yang dikuak semakin besar itu mengganggu gugat acara masuk secara senyapnya.
“Zahra…” Nampak lelaki itu terkial-kial untuk bangkit. Namun keadaannya yang lumpuh separuh badan itu membataskan pergerakannya.
“No need to.Aku saja je datang.Nak tengok sejauh mana permainan kau ni.”
“Zahra… aku… aku yang salah. Aku minta maaf.” Ada air mata yang bergenang di tubir mata Harith, membentuk kolam air mata yang sarat dengan penyesalan.
Dia diam sekejap, memandang pada keadaan Harith. Bukan dia tak bersimpati tapi…
“Forgiven.” Dia memusingkan badan, berniat untuk keluar dari wad persendirian itu.
“Jangan tinggalkan aku…”
“Kau yang tinggalkan aku.”
“Jangan tinggalkan aku. I need you.”
Minda bergerak di bawah pengaruh sedar, hati main bicara berbasa-basi dengan akal. He just needs me in this situation, like always. Should I say, or shouldn’t I?
“Zahra...”
May be this time? Just for this time.
Dia mengambil tempat di kerusi berhadapan katil Harith. “I’ll stay here. Aku jaga kau hari ni.”
That’s the principle of human being. Just for human being.


I remember tears streaming down your face
When I said, "I'll never let you go"
When all those shadows almost killed your light
I remember you said, "Don't leave me here alone"
But all that's dead and gone and passed tonight




“Apa chance aku nak sembuh?” Harith memandangnya dengan sebuah harapan. Dah dekat sebulan dia menjaga Harith di sini. Mak Harith pun dah kenal dia, jadi dia tak rasa risau sangat kalau nak tinggalkan Harith sekejap untuk pergi solat atau balik, sebab akan ada orang jaga Harith just in case he needs anything.
Dia mengangkat wajah dari muka surat majalah yang sedang dibacanya. Soalan random apa ni?
“Zahra?”
“Insya-Allah, soon.”
Harith tersentak memandang dirinya, kemudian perlahan-lahan bibir Harith mengukir senyum. Soon.
“How can you be so sure?”

Just close your eyes
The sun is going down
You'll be alright
No one can hurt you now
Come morning light
You and I'll be safe and sound


            Kaki melangkah masuk ke dalam rumah agam yang tersergam indah dari luar. Heh, betullah… nak compare Harith dengan dia… dia memang tak ada apa-apa. Memanglah, dia tak reti cermin muka dulu. Adoi… menyesalnya la pun.
Kalau ikutkan hati memang tak nak dia menapak kat rumah ni. Tapi Harith beria-ia call suruh dia datang, mak Harith pun ada call suruh datang untuk lunch. Some kinda appreciation kot…entah.
Dia dibawa ke taman mini di timur rumah agam itu. Dia terkesima dua tiga saat sebelum bibirnya mempamerkan senyum kelegaan. Harith dengan dibantu Emerson berjalan ke arahnya.
“Kau datang juga akhirnya. Lama aku tunggu.”
“Congratulation.”
Harith tersenyum. “Thank you.”
“Thanks Allah.”
“Alhamdullillah.”



            “Zahra… I want you to come back to me.” Perlahan ayat itu dilafazkan oleh Harith. Mochacchino di dalam gelas sekadar dikacau perlahan. But enough is enough. I’m sick of it, and I don’t want to lose for the second time. And I was too tired to fight. Not this time. Not again.

Don't you dare look out your window darling
Everything's on fire
The war outside our door keeps raging on
Hold on to this lullaby
Even when the music's gone, Gone


                Dia sekadar berdiam diri. Tak memberi jawapan. Dan Harith sudah memberi harapan besar. I’m sorry I just can’t handle anymore hard feelings and heart feelings. I won’t dare facing you again, so I’ll just stay as safe as I can.
“Zahra?”
“No.” Sepatah tu je yang dia cakap. Cukuplah Harith.
“I thought you forgave me.”
“So? What do you expect from me?”
“I expected you to come back to me. That’s why you’re being caring to me all the time.”
“Does expecting the unexpected make the unexpected expected?”
“Zahra…”
“Aku tak tahu permainan apa yang kau nak main lagi. But enough is enough. Hati aku tak sembuh lagi. Dan aku tak berani pun nak berdepan dengan peperangan dalam diri aku sendiri.”
“Let me heal it.”
“No.” Dia bangkit keluar dari Starbucks itu terus menuju ke parking lot, membiarkan Harith mengejarnya dari belakang. Hujan lebat yang turun langsung tak diendahkan. Biarkan.

When darkness turns to light it ends tonight, it ends tonight
Just a little insight won’t make this right,
It’s too late to fight
It ends tonight.

                       
“Zahra… jangan buat aku macam ni… kau nak balas dendam dengan aku?”
“Revenge is sweet, but I won’t do that. Nak accept kau jadi kawan pun susah, sekarang kau expect aku balik pada kau pula? Memang tak la kan?” Tubuhnya diloloskan ke dalam kereta. Terus dia memecut meninggalkan lelaki itu dalam basah hujan.

What goes around comes around and when a person gives you lemon, why don’t you just squeeze it to that person’s eyes?


*Credit to the songs: Impossible_Shontelle
                                   Safe And Sound_Taylor Swift
                                      It Ends Tonight_The All American Rejects


P/S: Just a make up story. Ikhlas by JF.


3 comments:

  1. Does expecting the unexpected
    make the unexpected expected?

    Like it! Tapi, cerita ni...
    Tragis k0t? Pa ending dya? Di0rg mmg ptuz takat ni ja ka?

    ReplyDelete
  2. yup2... setelah ditimbal balas servis dari Harith Aiman kepada Zahra Amani...hoho~

    ReplyDelete
  3. memang sadis!!! hee... juann, buat laa entry lagi...! Miss your entry+ies.....

    ReplyDelete