Sunday, April 7, 2013

Jetlagged: A Musical Couple Story




Then: 2010 (Third Formers)

Nina:
Man I don't know, where the time goes
But It sure goes fast, just like that
We were wanna be rebels who didn't have a clue
With our Rock n' roll T-shirts, and our typically bad attitudes
Had no excuses for the things that we'd done
We were brave, we were crazy, we were mostly
Young

            Pandangan dari tadi hanya melekat pada figura manusia dengan gitar biru dia atas pentas nun. Cara dia petik gitar tu, cara dia menyanyi sebagai back up singer tu memang macho. Haisyh, first time tertarik dengan orang sampai macam ni. Pandangan dialihkan. Kenangan terimbau bila dia pertama kali nampak kelibat lelaki tu masa mula-mula masuk pagar tempat bertanding ni. Dengan headphone purple dia, dan box gitar hitam yang digendong di belakang tubuhnya. Coolio.
“Nina… jom la kita get ready, turn kita lepas ni…”
“Ja.” Dia bangkit berdiri, hanya mengikut langkah temannya di belakang.
           
Pa’an:

                Senyuman kepuasan jelas terpamer di wajah mereka. Dia menoleh memandang teman sepasukan dalam Team Music sekolahnya. Muka masing-masing yakin je boleh dapat tempat pertama lagi tahun ni macam tahun-tahun sebelumnya. Biasalah, kalau dah tiga tahun berturut-turut pegang title tu tak kan tak rasa confident ke apa kan? Arah pandangan kini tertala pada audience, tangan kanan diangkat pada member Parkour 21 sebelum dia meloloskan diri ke belakang pentas. Cewah, gaya artis konon.
“Thanks, people. You’re guys so awesome.” Shahin, si vokalis tersengih lebar. Yakin dengan kemenangan dengan lagu yang dibawa tadi.
Dia memandang Surfer, teman sehidup semati yang kembali pada rutinnya. PSP Gamer, rutin sepenuh masa. Tak faham aku apa yang best sangat dengan binatang tu.
“Lepas ni sekolah mana pula?”
“Persint 17.” Julius, si drummer melibas drumstick di udara.
“Budak Parkour datang eh?” Shahin, cermin mata berbingkai tebal tu disarung balik ke muka. Masa tengah perform, tak pakai. Nervous katanya kalau nampak ramai sangat orang. Untunglah ada handicap macam tu.
“Mesti…nama pun member.” Surfer bicara dibalik skrin PSP.
“Jom la turun, duduk sini buat apa. Bajet artis pula…” Kata-kata Julius disambut dengan hilai tawa mereka.
               
You’re stuck on me and my laughing eyes
I can’t pretend though I tried to hide
I like you, I like you
I think I felt my heart skip a beat
I’m standing here and I can hardly breathe
You got me, you got me.

                Langkah mereka terhenti sebaik sahaja pasukan seterusnya berlagu. Jantung berdetak agak laju. Dia memandang teman lain. Muka masing-masing terkejut dengan bunyi keyboard team Persint 17. Dulu tak macam tu. Saingan ketat ni… Dia melangkah keluar dengan segera, nak melihat siapakah gerangan manusia tu. Pentas diperhati dari tepi. Bibir bawah digigit perlahan. Gaya dia awesome.
Gadis tu dengan tenang menekan kekunci keyboard, melagukan melodi You Got Me oleh Colbie Caillat.
Terasa aura gadis tu sampai dia pun menggigil. Melampau, ini tak boleh jadi.

                Namun semuanya end up dengan pasukan Persint 17 menjadi juara buat pertama kalinya, mengalahkan juara bertahan SMK Cyberjaya dalam Pertandingan Musical You yang dianjurkan Persatuan Bahasa Inggeris. Heh, no wonder la…kalau suara sedap macam tu, melodi yang diubah suai sedikit sebanyak tu. Sempat dia memerhati gadis tu sebelum mereka berlalu. Keyboardist Persint 17, style dia memang awesome. Mesti dia juga yang bawa kelainan dalam team music dia orang sebab sebelum ni dia orang tak pernah dapat nombor tiga sekali pun. Tapi tiba-tiba kali ni, bila gadis tu muncul…nama Persint 17 naik mendadak. Melampau...

Now: 2012 (Fifth Formers)

Pa’an:
               
Headphone yang tersarung di kepala dilurut ke leher. Kaki yang melangkah laju tadi berhenti langsung. Gadis yang tengah melangkah ke pejabat sekolah tu hanya dipandang. 2 tahun lepas, gadis tu la yang beat Team Music dia. Dan sekarang, apa dia buat kat sini,eh?

Tangan bersalaman dengan teman di sebelah. Surfer, best friend forever, the master of games yang simpan banyak rahsia dia. Dan dia pun banyak simpan rahsia fasal Surfer. Bak kata orang, untuk kita-kita je. Orang lain tak perlu tahu.
“Ramai muka aku tak familiar…” Pa’an bicara senafas. MP4 yang diseludup dalam poket seluar ditarik keluar. Lagu yang berdentum di telinga berubah nada.
“Budak kelas kita ramai yang pindah kelas…” Surfer membalas dengan mata masih tertancap pada PSP. Yeah, sebab result tahun lepas yang tak berapa bagus I guess. Sebab KPM naikkan grade tiba-tiba. Elok-elok 70 dah A-, dan entah bila 75 pula baru dikira. Spoiled.
“Hari ni ada latihan ke?”
“Meeting je kot kejap. Coach nak buat pemilihan baru kata Heykal…”
“Kau nak ubah posisi ke tahun ni?”
“Aku dah biasa dengan left wing tu… kau?”
“Aku dah biasa dengan kau…”
Surfer tersengih di balik Tekken 3. Pa’an main manja-manja pula dia.
Mata beralih pada Pa’an yang masih leka dengan MP4, kemudian terus ke serata kelas.Eh, kat luar kelas tu…muka dia macam familiar?  Pandangan gadis tu buat diri rasa tergugat. Apahal pandang sampai macam tu? Straight ke arah seorang budak perempuan yang berdiri di luar kelas tu. Nampak yang gadis tu cuba control air muka dia bila kena tangkap mengusha Pa’an sekejap tadi. Terus tunduk memandang ke bawah tak bergerak-gerak lagi.
“Ada student baru lagi…” Surfer bicara perlahan.
“Siapakah gerangan?” Pa’an. “Di luar nun…”
Kepala menjengah pandang ke luar. That girl, budak Persint tu…

Nina:

                Mata sengaja mencuri pandang pada lelaki dengan headphone purple tu. Saat mata melirik …Damn! Refleks dia berpaling semula ke depan. Si deskmate mamat tu tengah straight pandang dia pula. Spoiled! Memang lepas tu tak memandang langsung dah. Dan alang-alang guru kelas pun dah panggil dia masuk, niat nak mengusha tu terkubur macam tu je.
                Proses memperkenalkan diri pun bermula.
“Nama Farha Amanina.Boleh panggil Nina.” Terus mata melilau mencari tempat kosong. Duduk, tunduk, tak bercakap apa dah.
                Waktu yang ditunggu-tunggu oleh rata-rata pelajar pun menjelang tiba. Makan time! Dan dia yang terhegeh-hegeh mencari dompet dalam beg tu dah tersekat dengan segerombolan manusia entah datang dari mana tiba-tiba je menyerang kelas dia, terus menuju ke tempat beliau tu.
“Dude! Asal kau dah gemuk?!” Seorang lelaki dengan tie yang sengaja dilurut menampar bahu Pa’an.
“Julius Caesar! Lama tak jumpa.” Sengih lelaki tadi mati. Julius Caesar. Perlu ke?
“Red Jaguar, petang ni?” Seorang lelaki lain bicara memandang teman-temannya dengan kening kiri yang sengaja diangkat tinggi. Nampak ada gaya kepimpinan pada riak wajahnya.
“Boleh je…” Pa’an membetulkan letak headphone. Sengaja dipakai pada sebelah kiri je. Sebelah kanan diletak belakang telinga. “Surfer?”
“Boleh kot. Petang ni rasanya aku tak ada apa.”
Tak ada apa. Fahamlah kalau Surfer cakap macam tu. Battle Of Gamers. Dan lelaki ni dah kaut berapa banyak ribu ringgit dah dalam pertandingan online game macam tu. Tak terkira dah pakai jari. Awesome.
“Julius?”
“Kau tanya aku ke?” Rambut sengaja disebak ke belakang. Gaya poyo habis.
“Poyo betul la~” Dan gamatlah sekejap kelas tu. Nina menggeleng perlahan. Ramainya umat berkawan dengan dia. Tengok tadi adalah dekat 20 orang berkumpul. Dah macam angkatan tentera pun ada. Tapi masing-masing punya lah hot.
Kaki melangkah keluar dari kelas. Perut dah bunyi macam dying whale.

Pa’an:

Gitar birunya ditarik ke riba. Perlahan string dipetik mengikut alunan melodi yang bergema dalam headphone. Rolling In The Deep versi Vazquez Sound dah masuk part Gustavo main drum. Petikan gitar masuk mengiringi suara Angie yang menjadi penyumbang vocal dalam iramanya.  Suasana senang di keliling tasik tu memang sangat sesuai untuk orang seni macam dia. Cewah, seninya la aku. Buku Biologi yang terbuka di bab Gaseous Exchange dibiar sepi tak bersentuh lepas nampak buku musicnya. Take 5 kata orang. Tapi ni rasanya dah lebih lima minit ni Pa’an. Buku music diselak barang dua tiga helai. Bila dia jumpa je page yang dia nak tu dia berhenti. String berubah melodi. Dari mood warming up lagu Rolling in The Deep ke lagu ni.

Under the same sky, at different places
Because you and I are dangerous
I am leaving you
One letter difference from ‘us’
It’s cowardly but I’m hiding because I’m not good enough
Cruel breakup is like the end of the road of love
No words can comfort me
Perhaps my lifetime’s last melodrama
Now its final curtain is coming down
I was born and I met you
And I have loved you to death
My cold heart that has been dyed blue
Even with my eyes closed, I can’t feel you

“Awesome…” Petikan gitar terhenti. Refleks terus dia bangkit memandang manusia yang mencuri dengar karya dia. Gadis tu dicerlung sehabis mungkin. Dari atas ke bawah.
Dapat dia lihat gadis tu menggigil. Takut dengan tenungan dia mungkin.
“So…rry…”.
“Sejak bila kau ada kat sini?” Suaranya kedengaran dingin.
“Baru je…baru je masa awak main lagu tu.” Gadis tu menunduk, dah tak sanggup nak membalas pandangan dia. Rasa nak gelak pun ada. Blah la, karang menangis pula budak ni. Tak fasal-fasal je. Gitar birunya digrab sekali dengan segala barang-barangnya. Sorry la awak yang berkenaan, saya memang tak pandai cakap dengan perempuan.

Nina:

                Langkah Pa’an dipandang sepi. Dia marah eh? Ish, dah kebetulan aku nak lalu kat sini…Nak buat macam mana. Aku pula memang pantang dengar bunyi sedap macam tu nak-nak lagi dia yang main. Konon la nak menegur classmate. Duh! Spoiled. First impression dia dah tercemar. Suka eavesdropping orang punya karya. Stalker? Argh…Stress!!

***

Pa’an:

                Mata memandang gadis yang duduk dua meja di depan dia. Pen hitam yang dipusing heli tu menarik perhatian. Macam-macam style dia pusing pen tu. Semua jemari kanan tu dia guna dari ibu jari sampai kelingking. Hebat. Selalunya… kalau macam tu…drummer macam Julius. Teringat trick Julius yang dok pusing drumstick. Sama hebat…mungkin ke…
                “Wo…nice shot…” Suara husky Surfer memecah khayalan dia. Refleks dia menoleh ke kiri, Surfer tengah berdiri dengan memandang direct ke arah gadis tu. “Huh?”
“Taste kau, nice…”
“Apahal?” Duduk mula tak senang. Uisyh, nampak sangat ke?
Surfer sengih kecil. “Petang ni… ada latihan untuk tahun ni punya battle…Madam Liza dah bising dah tu…”
“Bukan petang ni ada latihan bola ke?”
“Tu la fasalnya… aku ingat habis kelas kita pergi studio kejap berlatih sikit-sikit. Karang pukul 4 ke cabut la pergi padang pula…Tapi tak dapat full rehearsal la…”
“Ugh…penatnya…”
“Nama pun komitmen…tapi, bro...budak tu okay je kalau dengan kau pun…” Surfer tukar topic.
“Apahal?”

Nina:

                Kaki melangkah perlahan ke studio music SMK Cyberjaya. Saje buang masa berjalan tawaf sekolah. Balik awal pun bukan buat apa. Baik la diguna masa tu buat mengingat tempat-tempat dalam sekolah ni. Seminggu dia kat sini tahu toilet, kantin dengan kelas dia je. Tempat lain ni baru nak mengusha. Bunyi gitar current yang dipasang pada amplifier tu membuatkan langkah dia terhenti. Intai kejap boleh tak? Sugoi…(*means awesome in Japanese) Pa’an and the gang tengah best menggoreng beberapa buah lagu. Teringat masa kat sekolah dulu. Dulu pun selalu je lepak dengan team dia untuk latihan. Ni dah pindah sekolah macam ni…tak dapatla… Takkan nak serbu je ye tak? Perlahan dia melangkah pergi, duduk lama-lama kat situ, buat rasa eager je nak menyerbu. Tapi…kes dengan Pa’an hari tu pun…masa dia tegur Pa’an tak bersalam tu…remember?

                Kini dia melontar pandangan ke padang. Jam dah pukul 4. Rasa macam nak balik sekarang. Saat dia menoleh ke belakang…Pa’an dengan Surfer tengah berlari ke arah dia dengan jersi merah hitam tu. Dia orang nak rempuh aku ke? Dia hanya berdiri di tengah sementara Pa’an dan Surfer berpisah arah. Seorang ke kiri, seorang ke kanan. Aim dia orang padang tu je…Latihan Red Jaguar dah mula… lama…Bisingla Heykal Si Kapten tu…

                Dia orang…berlatih bola sepak dengan muzik sekali dalam satu hari? Gila eh? Komitmen besar tu… Main player pula… Gila betul…

***

                Weekend. Badan diregangkan ala kadar, pintu utama dibuka, nak menuju ke garaj kereta yang dah diubah suai jadi studio family dekat sebelah. Saat kaki kanan melangkah keluar, mata menyaksikan kejadian mencucuk jantung tu. Penunggang basikal BMX purple tu tengah melayang di udara sebelum menyembam jalan tar. Gitar biru terkeluar dari casing siap terseret 2 meter ke tengah jalan raya.
“Pa’an…” Suara keluar antara dengar dengan tidak. Susah payah lelaki tu bangun, dengan terhecot-hencot dia berkejar ke arah gitarnya.
“Shit!Shit!” Terkeluar terus perkataan tu dari mulut bila melihat string kedua putus. Spoiled!
“Ya Allah, apahal ni…” Kepala Pa’an dah rasa tak boleh nak proses dengan apa yang berlaku. Jam dah pukul 2.30 p.m. Pertandingan Musical You start pukul 3.30 p.m. Tali gitar putus, apahal? Mana nak cari kedai tengah-tengah jalan short cut ni? Taman perumahan pula…
“Dude…” Suara yang macam familiar tu menghentak gegendang telinga. Nina…
“Aku ada string extra kalau kau nak?” Dia menghampiri lelaki tu yang masih duduk di jalan tar.
“Oh, thank god.”
“Kau punya battle hari ni kan? 3.30 right?”
Angguk. Perlahan dia cuba bangkit. Pedih gila siku dia yang terseret atas jalan tar tadi.
“Kau baru balik soccer ke? Lawan dengan SMK Gombak kan? Menang?” Dia mendahului Pa’an, berjalan menuju ke studio sebelah rumah. Pintu garaj dibuka, membenarkan lelaki tu masuk.
“Hm… kita orang dapat pergi final…esok.”
“Sugoi…”Gila pertandingan soccer sama hari dengan musical battle.
 Lampu garaj dibuka. Pa’an tergamam sekejap. Mak ai…ni baru sugoi…
“Sorry la bersepah sikit.” Dia bicara menjemput lelaki tu masuk.
Set percussion yang lengkap dari hujung ke hujung. Drum, gitar, bass, keyboard…lengkap macam ni…
“Studio kau?” Soalan cepumas.
“Ie… how to say eh? Hmm…my bros’? Aku cuma tukang menyemak je kat sini.”
Pa’an mengangguk penuh takjub. Dan satu benda ni menarik perhatian. “Bliptronic?”
“Hm…bliptronic.” Nina, tangan sibuk menyeludup ke dalam cabinet yang tergantung antara barisan-barisan gitar yang entah apa jenis dan jenama.
Nina ni…dah macam Kurt Schneider pun ada…
“Kau pandai main semua ni?”
“Sikit-sikit boleh la…Aku pasangkan?”
“I got it..”
“Aku rasa baik kau bersihkan luka tu dulu. Meanwhile aku pasang. Karang kau pergi sana dengan gaya macam ni dia orang kau accident teruk pula.”
“Aku risau je…dia orang tengah tunggu aku ni, nak pergi sama-sama.”
“Kenapa tak call?”
“Aku tertinggal handphone sekali dengan coach bag dekat Bahrain punya motor.”
Angguk. Kenal la siapa Bahrain tu. Semua budak Parkour pun dia kenal. Siapa je tak kenal kalau dah group 21 orang punya hot macam tu?
Gitar biru bertukar tangan. Nina mula membuang string yang putus, menggantikan dengan yang baru.
“Tu telefon, call la sesiapa cakap kau lambat sikit…”
“I do owe you a lot…”
Nina, bahu diangkat. “Untuk tebus peristiwa dulu tu. That awkward first impression?”
“Aku tak marah la…Kau ingat aku marah ke?”
“Aku eavesdrop kau punya karya?”
“Tak…aku cuma tak tahu nak mula…Aku susah sikit…” Nina mengangguk. Honest. I like.

***

“Apa?” Nina menyoal dengan kerut di kening.
“Saje je…sekali sekala…” Pa’an tersengih dengan Frappuccino di tangan.
“Untuk?”
“Saje , tak ada reason.”
Memandang ekspresi lelaki tu buat dia rasa nak gelak.
“Aku mana boleh nyanyi…suara aku buruk…”
“Buruk apanya. Okayla…”
Gelak yang ditahan tadi keluar juga. Time nak dekat SPM ni la si Pa’an come up dengan idea pelik-pelik.
Nak buat mashup cover la bagai. Dia ingat aku Megan Nicole dia Sam Tsui ke?
“Apa kata kau pergi buat cover lagu One Direction dengan budak-budak Parkour. Lepas tu upload kat i-Tunes? Mana tahu dapat like banyak, boleh debut…”
Pa’an buat palmface. One Direction lagi budak ni…tak faham betul! Cemburu la…tak faham ke?
Nina masih lagi dengan gelaknya, kemudian dia berhenti bila muka Pa’an nampak ketat je.
“Kau nak buat lagu apa dengan aku ni, dude?”
“Jet lag…”
Nina angkat kening. “Natasha Bedingfield?”
“Simple Plan…”
“Siapa je?”
“Surfer, Julius…”
Nafas ditarik dalam-dalam. “Lepas tu?”
“You tube? i-Tunes?”
Sengih terukir lagi di wajahnya. Nak gelak dengan statement Pa’an. Macam hebat sangat nak letak kat youtube, i-Tunes segala…
“Hm…”
“Kau nak gelak, gelak je la… tak payah tahan-tahan. I know this’s kinda crazy. Tapi, we’re young. Why don’t we just try? Tak ada effect apa pun kan?”
“Jyeah…”


***


So jetlagged
What time is it where you are?
I miss you more than anything
Back at home you feel so far
Waitin' for the phone to ring
It's gettin’ lonely livin’ upside down
I don't even wanna be in this town
Tryin' to figure out the time zones makin' me crazy

You say good morning
When it's midnight
Going out of my head
Alone in this bed
I wake up to your sunset
And it's driving me mad
I miss you so bad
And my heart, heart, heart is so jetlagged
Heart, heart, heart is so jetlagged
Heart, heart, heart is so jetlagged

What time is it where you are?
Five more days and I'll be home
I keep your picture in my car
I hate the thought of you alone
I've been keepin' busy all the time
Just to try to keep you off my mind
Tryin' to figure out the time zones makin’ me crazy

You say good morning
When it's midnight
Going out of my head
Alone in this bed
I wake up to your sunset
And it's drivin' me mad
I miss you so bad
And my heart, heart, heart is so jetlagged
Heart, heart, heart is so jetlagged
Heart, heart, heart is so jetlagged
Is so jet lagged

I miss you so bad
 [x5]
I wanna share your horizon
I miss you so bad
And see the same sunrising
I miss you so bad
Turn the hour hand back to when you were holding me.

You say good morning
When it's midnight
Going out of my head
Alone in this bed
I wake up to your sunset
And it's drivin' me mad
I miss when you say good morning
But it's midnight
Going out of my head
Alone in this bed
I wake up to your sunset
And it's drivin' me mad
I miss you so bad
And my heart, heart, heart is so jetlagged
Heart, heart, heart is so jetlagged
Heart, heart, heart is so jetlagged
Is so jetlagged
Is so jetlagged

Senyum terukir di bibir masing-masing. Handy Cam yang dah di set up awal-awal tu diambil, melihat hasilnya sekali lagi.
“Lepas ni… kalau ada masa boleh la kita buat lagi? Habis SPM ke?”
“Why don’t you give us name dude? We do sound harmony.” Julius.
“Eh?” Pa’an angkat kening kiri. “You mean set up a band?”
“Why not, right ,Nina?” Surfer.
“I’m cool…”
And there’s a grin in Pa’an’s face…

***

                Musim SPM, memanglah masing-masing pun busy. Dah dekat sebulan tak menyentuh alat music pun. Tapi mustahil la bagi Pa’an nak tinggal gitar biru dengan headphone dia kan? Tapi tu la… Blog dia orang, account you tube dia orang, account i-Tunes dia orang lama dah sentuh. Berhabuk dah gamaknya. Midget Dream (band dia orang) pun lama dah tak mendengar khabar walaupun satu sekolah je… SPM punya hal, masing-masing lost contact.
                Weekend.
“Dude?” Akhirnya Nina keluar dari tepat bertapa dia… Pa’an sengih lebar.
“What’s up?”
“I miss jamming…You know, there’s this one song that stuck in my head during the exam. And I was like… duh…why this is happening?” Pa’an bercerita penuh emosi.
 “Trust me, it’s not just you…”
“I knew it, I knew it!!”
“Come on, boy…” Langkah di atur menuju ke studio Nina yang dah rasmi jadi Studio Midget Dream.
Pintu garaj dibuka, lampu dihidupkan.
“I miss this so much…”
“Tak apa bro…habis SPM, kita goreng la puas-puas.” Nina, langkah dipanjangkan ke keyboard set.
“Lagu apa,Pa’an?”
Pa’an mula sibuk memasang amplifier pada gitarnya sebelum mata menangkap sesuatu dalam tong sampah di sisi speaker. Sampul surat putih bersaiz A4 tu ditarik keluar. Nina yang tengah busy test tune hanya dipandang penuh curiga.
Surat dikeluarkan. Jaw dropped. Surat dari Royal College of Music, London. Siap dengan offer letter dari Sh-K-Boom Records. Ini…Kurt Schneider punya music company.
Statement dalam surat tu sempat dibaca dua tiga ayat sebelum dirampas oleh pemiliknya.
“Why you’re reading trash?” Ada nada dingin pada suara Nina. Dia marah.
“Why are you doing this?”
“What? What I did?”
“Girl, you’re so cool. Kurt Schneider is offering you, siap nak bagi scholar masuk RCM.”
“I’m not interested.”
“Lie! You love music.”
“Then, why is it related to you?”
“Oh, then I’m nobody now, huh? Fine… you’re cool.”
Gitarnya dicapai. Ini memang tak masuk akal.
Dia tolak Kurt punya offer macam tu je? Dia kata dia suka muzik. Dia kata dia minat Kurt.

***

                SPM…berlalu sudah. Dan Surfer dah ajak Midget Dream untuk berjumpa di Starbucks. Tapi… Nina dan Pa’an cuma mendiamkan diri. Julius dan Surfer yang duduk setentang hanya tersenyum memandang sesama sendiri. Awkward… selalunya, Nina dengan Pa’an bising je… ni dah kenapa.
“Guys, you’re all good, right?”
“Yeah… I’m totally fine but this girl really got something to tell…Don’t you?” Pa’an.
“What’s your problem?”
“I got no problem, but you really got some burning fuse in your brain when you’re rejecting Kurt Schneider offer…”
“WHAT?” Serentak Julius dan Surfer memecah suasana sunyi Starbucks.
“Yeah… He saw us on i-Tunes. And he’s interested with this lady, but she’s just turning him down. Adil ke?”
“Why you take it so seriously? I mean, you’re not the one who got the offer… it’s me… or you just being jealous didn’t you?”
“Yes of coarse I’m jealous! It should be me, and I’m not going to turn it down…”
“Yo,yo…cool bro..this shouldn’t be so serious…” Julius cuba menenangkan keadaan.
“It should be! I should get back her sanity. Wake up, lady!”
“Well I’m in my sense, if you didn’t notice. Let me tell you a thing. I’m doing this because of Midget Dream’s sake. It’s not fair if it’s only me who got the chance to go there. It should be us…”
“Just go already! Midget Dream is not going further anyway.”
“What, you’re losing hope now?”
“I’m just being realistic.”
“Then why you give me hope at the first place? You said that we’re gonna do it all. We’re gonna make ‘em know who Midget Dream is?”
“Stop being such a dreamer. We’re not going anywhere.”
“Fine! You actually just want me to get out of this group right? You don’t need a girl do you? You want me to go there? Okay… I’ll go there.”
Gadis tu bangkit meninggalkan suasana tegang dalam babak.

***              
                “You’re really going?” Surfer melabuhkan duduk di sisi gadis tu yang tengah menunggu bila-bila masa je waktu flight dia dari sekarang.
“No, I’m just sitting here for fun, and I’m just buying this ticket to show it off…”
“Can you be more sarcastic then that?”
“If you allow me…”
Surfer tersengih. Nina ni kalau dah marah, semua orang dapat tempias.
“You like him, right?”
“No. I hate him… so much.”
“You know what? Dia tu… nampak bakat kau… dia tak nak kau terperuk dengan kita orang je… lagipun dapat peluang rare macam ni… jujur aku cakap aku pun jealous. Tapi aku tak ada bakat hebat macam kau..so I admit that. Dia pun sama. You know. First time kau orang kenal. Non-stop dia cakap fasal kau je… Kau hebat, kau awesome… sampai penat telinga aku ni mendengar. He really adores you. Dan dia cuma nak tengok kau berjaya…”
“Habis tu tak boleh cakap cara baik sikit ke? Macam nak halau aku dari group je…”
“Macam la kau ikut cakap dia kalau dia cakap baik sikit? Kau tahu tak, ini memang impian dia sejak dari kecil aku kenal dia. Nak ada satu band yang ada satu perempuan yang boleh main something… highly demand right? Tapi....it’s just him. Kau ingat dia senang-senang ke nak lepas kau macam tu? Tak…susah, Nina… Tapi… dia betul percaya yang kau boleh move on…You’re so talented. Kau boleh pergi jauh…”
“I don’t wanna go further alone… It’s always been my dream too, to have my own band. Sebab stigma masyarakat yang  selalu kata, perempuan tak boleh join band.It won’t going further. I’ve always wanna be in a band. Play the instruments, rock it out. Tapi, budak-budak tempat aku dulu… yang perempuan, they can’t accept me because they say I’m not like a normal girl. And the boys said aku tak boleh join dia orang sebab group dia orang takkan jalan kalau ada perempuan. Then where should I go. I just wanna play music. Salah ke?”
“That’s why he wants you to go there, to prove that they all wrong. Dia sayang kau, dia tahu kau minat music. Dia nampak bakat kau. So why don’t you just give it a try?”
“I’m going already. But you all should be prepared. Whenever I come home with my certificate in my hands, you’re all screwed. I’m gonna make you all sing.” Kaki melangkah meninggalkan Surfer menuju ke pintu balai pelepasan.

                “Dia dah pergi…” Pa’an yang hanya berdiri dari jauh sekadar menangguk mendengar kata-kata Julius di sisi. Mata tertumpu pada Surfer yang kini bergerak mengahampiri mereka.
“Dia benci aku kan, Surfer?”
“So bad, bro…so bad.”

I miss you so bad [x5]
I wanna share your horizon
I miss you so bad
And see the same sunrising
I miss you so bad
Turn the hour hand back to when you were holding me.

Under the same sky, at different places
Because you and I are dangerous
I am leaving you
One letter difference from ‘us’
It’s cowardly but I’m hiding because I’m not good enough
Cruel breakup is like the end of the road of love
No words can comfort me
Perhaps my lifetime’s last melodrama
Now its final curtain is coming down
I was born and I met you
And I have loved you to death
My cold heart that has been dyed blue
Even with my eyes closed, I can’t feel you

And my heart, heart, heart is so jetlagged
Heart, heart, heart is so jetlagged
Heart, heart, heart is so jetlagged
Is so jetlagged
Is so jetlagged

-DONE-
P/S: I’m sorry if you don’t get it. But this is my expression for this story.
Won’t go any further, coz this is what actually happening.


BY:
Juann Fitri
 WITH LOVE.








3 comments:

  1. wont go any further?
    cant accept it!
    *tension*

    ReplyDelete
  2. Well, kalau ada kesempatan maybe ada part 2... who knows, aite?

    ReplyDelete
  3. yeah!!! part 2, part 2!!! >_< ada laa erk~~~~~
    *bila bdk macho jadi gedik, actually dia nampak macam apa erk?*

    ReplyDelete