Wednesday, July 16, 2014

Fool Again

Fool Again.

Bismillahirrahmanirrahim~.

“Kau ni lembap kau tau?” Syahmi melangkah pergi meninggalkan dia. Tangan lelaki itu disembunyikan semula ke dalam poket seluarnya. Seperti selalu.
            Dia masih terduduk di situ. Meniti kembali kata-kata Syahmi sebelum penumbuk sulungnya di’hadiahkan’ pada dia.
            “She likes you, moron! And what did you do? Talking, flirting with other girls? Don’t you know that she’s tearing up? The pain she has? Now, serves you right. Don’t bother to contact her anymore!”

Aku tak tahu…

Baby, I know the story,
I’ve seen the picture,
It’s written all over your face.

Tell me, what’s the secret?
That you’ve been hiding,
And who’s gonna take my place?

            “Apa?” Hana menyoal apabila dia memanah mata gadis itu. Nada defensif. Dia menggeleng perlahan.
“Kenapa kau tiba-tiba ajak aku keluar ni?”
Gadis itu menyoal lagi. Tangannya sibuk mengacau Frapuccino sebelum menikmatinya.
“Lately, kita dah jarang bercakap. Kau dah bosan dengan aku ye?”
 Dia bertanya. Nadanya agak serius namun masih berbaur gurauan.

“Aku…busy sikit…” Perlahan Hana membalas.
Dia tersenyum tawar.
“I overheard your colleagues before, they said that you’ve been going out with someone?”
Hana nampak tenang di kerusinya.
“Kenapa pun?” Suaranya mendatar.
“Sebab tu ke kau dah tak contact aku? Tak reply text aku? Tak angkat phone call aku?”
“Kan aku dah cakap…aku busy sikit… Banyak produk keluar kali ni…so, aku kena translate banyak gila manual.”
“So, payment besar la kali ni?”
“Harap-harap la…”
“Siapa Hana? Lelaki tu?” Dia masuk mod serius semula.
Hana tersengih.
“Kenapa? Kau nak check whether dia sesuai dengan aku ke tak eh?”
“Aku nak tahu je… lelaki ni bukan boleh percaya sangat.They can break your heart anytime kalau you met the wrong person.”
“I’m used to it though.” Hana bicara lepas. Bersahaja.
Dia menelan saliva yang seakan-akan tersekat di kerongkong. Terasa la pula…
Ingatan kembali kepada memori dua tahun yang lalu.

Baby, you should’ve call me,
When you were lonely,
When you needed me to be there.

Sadly, you never gave me,
Too many chances,
 To show you how much I care.
 
            “Oi…” Dia menghampiri Hana yang duduk di tebing tasik. Gadis itu menoleh, seakan terkejut dengan kehadirannya.
“Kau buat apa sini?” Hana menyoal.
“Aku text kau tadi… Kau tak balas, aku risau. Aku call, kau tak angkat. Tiga kali lepas tu roommate kau jawab. Cakap kau keluar lama tadi. Dia cakap kau nampak sedih je…”
Hana membuang pandang pada tasik semula. “Mana kau tahu aku ada sini?”
“Aku cari satu universiti kot. Tak nampak aku berpeluh sakan ni?”
Dia mengambil tempat di sisi Hana.
“Kenapa kau text aku?”
“Aku rasa aku dah jatuh hati la…”
“Again? Kau ni…”

            Dia ketawa lepas. “Misha…budak Biochem. Rupanya dia main tennis juga. Aku je tak pernah perasan. Mungkin dia nampak cute hari ni kot…”
“Kau ni..mata keranjang.”
“Hana, kalau aku mata keranjang sekalipun, aku tetap stay dengan kau kan? So, tak baik panggil aku macam tu.”
“Masalahnya, dalam seminggu, dah sepuluh orang kau cakap kau fall in love with.”

            Dia ketawa lagi. “Shafinaz macam mana?” Hana menyoal.
“Dumped her…”
“Imani?”
“Left her…”
“Mona?”
“Siapa tu?”
“Seriously?” Dia ketawa.
“Done with her.”
Hana geleng kepala.
“You’re not even serious with any of them.”
“Aku serius dengan kau…” Dalam nada nakal dia bicara. Hana menoleh memandang dia.
“I’m joking.” Hana menoleh pada tasik semula.
“You think I’m serious? Haha… Kau, macam tak kenal aku…”

I should’ve seen it coming,
I should’ve read the signs,
Anyway…


            Petikan jari Hana mematikan lamunannya.
“Berangan la pula…”
“Sorry…”
            Hana sempat menggeleng sebelum telefon bimbitnya bordering minta diangkat.
“Ya?... I’m with a friend. Kat Starbucks. You’re here?”
Dia sekadar memerhati lagak Hana dengan entah siapakah gerangan di talian.
“Hana…” Suara itu membuatkan keduanya berpaling. Syahmi sekadar tersenyum nipis.
“So, mind if I join you guys?”
“Kita orang dah sudah pun..kan? Azrul?”
Dia menganguk perlahan.
“Oh… so you free la sekarang?” Hana mengangguk.
“So… boleh you temankan I pula? Kita pergi jalan-jalan sekejap? I nak cari hadiah untuk adik I. Esok birthday dia.”
“Okay je…” Hana bangkit. “I’m off, Azrul. Later.” Dia mengangguk.

I guess it’s over.

Can’t believe that I’m the fool again,
I thought this love would never end,
How was I to know?
You never told me.

Can’t believe that I’m the fool again,
And I who thought you were my friend,
How was I to know?
You never told me.

About the pain and the tears.
If I could I would turn back the time.

Kalaulah dua tahun yang lalu tu aku perasan. Kalaulah…

            “You’re not even serious with any of them…”
“Aku serius dengan kau.” Hana menoleh memandang dia.
“I’m not joking.”
“Macam la aku tak kenal kau…”
“So why do you think I stick to you till today?”
“Kenapa?”
“I’m not joking. I care about you.”
“Sudahla… aku tak nak jadi mangsa kau macam dia orang…”
“Aku tak serius dengan dia orang macam dengan kau. Kau kena faham beza dia…”
“Tak nampak beza dia. Kau guna pick up line sama je cuma pada orang yang berbeza.”
Dia ketawa lepas.

“Dengan kau aku tak pakai pick up line. I’m just being me…”
“Sudah la…”
“I’m not a fool, Hana… And I don’t wanna be one. I mean I have to say this. At least, y’know walaupun kau akan reject aku ke apa… tapi aku nak kau tahu. Dan supaya aku tak rasa menyesal nanti. Better aku sedih sebab kau reject aku daripada aku sedih sebab tak sempat nak bagi tahu kau…yang aku…”
“Azrul…”
“Aku sayang kau. I care about you. Why don’t you give me a chance?”

Anyway…
I guess it’s over.

Aku doakan kau bahagia dengan Syahmi.



 Juann Fitri
Westlife_Fool Again

No comments:

Post a Comment