Monday, May 30, 2011

The Silent Melodies(Chap.6)

Bab 6 :

“R’yans Haireza Muhammad Alfian.” R’yans yang silang panggung di perpustakaan menoleh pandang. “Oi, nama penuh aku tu…” D’nshy duduk berhadapan dengannya. “Busy?” “Kau rasa?” “Macam buat tahi mata je…” “Tak kelakar, punyalah aku berkasih sayang dengan buku law ni kau cakap aku tidur?” D’nshy tergelak kecil. Cover, sini perpustakaan bukan hostel. “Apa mimpi kau tiba-tiba datang jumpa aku ni?” Anak mata biru lelaki itu mati di wajah D’nshy. Mamat kacuk Melayu-Franc tu dipandang balas. “Nak mengajar?” “Tusyen?” D’nshy mengangguk. “Adik kau? Addmath? Fizik?” Ketawa tak dapat nak ditahan lagi dah. Lepas macam tu je. Pengawas perpustakaan dah pandang-pandang. D’nshy berdehem. “Bass…” “Mana masuk SPM.” “Member aku la. Sejak bila aku ada adik?” Buku akta setebal 1098 muka surat tu ditutup, letak tepi.

“Aku dah lama tak main, D’nshy. Gila kau.” “Eh, c’monla R’yans skills kau tak berkarat tak…”

“Skills aku tak berkarat, tangan aku ni yang dah berkarat tau tak?” Jemari lelaki itu ditayang di depan mata D’nshy. “Kau memang tak nak main balik kan sebenarnya?” D’nshy menyoal. Kena! Tepat! R’yans menyerabutkan rambut bluntnya dengan tangan kanan. “Aku bukan tak nak main la… tapi aku,aku macam malas dah nak ingat benda tu semua.” R’yans bassist tunggal The Suzumiya. Mamat Franc yang punya skills mantap dalam bassist arena.

“Life must go on anyway.” “Aku datang sini bukan nak main balik la wei, aku datang sini nak belajar…” R’yans terus duduk tegak dari posisi dia yang tadinya bersandar malas. “Share ilmu lagi berkat dow…” Muka tanpa riak gadis tu bicara. “Siapa member kau tu?” Soalan diaju malas. “Perempuan. A-yen nama dia. Dia ada bass sendiri. Heritage Mockingbird Special SE warna merah yang kau cari dulu.” Sepatah-sepatah D’nshy menyebut. Mata biru itu terus memanah anak matanya. Mencari sinar kejujuran mungkin. “Aku tak tipu.” “I’m in…but aku nak pinjam benda tu seminggu. Anyhow aku kena start cari key aku. Kalau tak aku tak boleh nak mengajar dia. Aku tak ada bass 4 tali.” Syarat dikemukakan. “Okiy… aku cakap kat dia nanti. See you later.Chow…”

“Chow…” Dia membalas. Gadis itu dihantar dengan pandangan. Straight to the point sungguh. Terkejut mak! Tiba-tiba je minta ajar bass.

Bilik 59-2. Shi-Raie termenung di sisi katil. Aiseh…giannya la pun. Drumstick yang terletak kemas dalam laci meja study dicapai. Drumstik dilagakan antara satu sama lain. Nak jamming~. “Oi, kau ni kenapa?” Qisty menegur. “Aku nak jamming dow. Gilla lama aku tak hentak drum.” “Ajak a Cinderella jamming.” “Mana boleh, sekarang aku jumpa dia orang sebulan sekali je. Ye la, Cindy UUM. Tiz kat USM, Penang. Tu si Aimy tu kat UPM. Mana aku nak cari time?” Qisty tersenyum. Tak tahu nak kata apa. “Wey, kau agak-agak kan. Kalau aku ajak Suzumiya jamming dia nak ikut tak?” “Jamming dua orang aje?” “Kau ikut la. Minta tunjuk ajar sikit kat dia?” “Aku memang teringin nak belajar dengan minah tu. Tapi nak ke dia ajar aku. Not aku terabur lagi tau. Takut dia serik je.” “Kau tak tanya lagi. Aku nak ajak dia jamming la. Ajak Syaz main techno acid. Best juga tu” “Try la.” Qisty memberi kata semangat. Shi-Raie tersengih. Pantas beg sandang Tropicana Life tu dicapai. Terus dia keluar dari bilik. A-T dan Syaz yang baru balik dari perjumpaan entah apa entah dilanggar macam tu je. “Uisyh! Minah tu kenapa?” Syaz menyoal Qisty yang duduk silang panggung di katilnya. “Nak jumpa Suzumiya. Ajak jamming.” Syaz ternganga. Biar benar?

Shi-Raie menapak ke Pavillion Sigma. Tempat dia selalu nampak D’nshy dengan member dia yang lain melepak di situ. Tak ada pula. Kening berkerut. Mana nak cari ni? Langkah di teruskan ke Hall Digma, kelibat D’nshy lalu lepas di depan mata. Segera pula dia mendapatkan gadis itu. “Oi, Suzumiya!” Gadis itu menoleh pandang. Shi-Raie tercungap-cungap mengambil nafas. “Kau kenapa Cinderella?” D’nshy memandang gadis itu. “Shi-Raie. Panggil aku Shi-Raie.” Dia berdiri tegak apabila nafasnya sudah stabil. Gilla laju minah ni jalan. D’nshy mengangguk. “Aku nak ajak kau jamming. Kau nak tak?” “Ea… err…itu adalah…” Tangan kiri memegang tengkuk. “Ala, jom la. Aku dah lama tak hentak drum ni. Jom la.1,2 lagu pun jadi la.” “Takkan kita dua je nak pergi?” “Kau ada member? Aku nak bawa member aku sorang.Jom la.” “Bila?Kat mana?” “Sabtu ni, Guitar Station ke? Emperor ke? Purple Link pun ok.” Satu-satu nama studio tu disebut. “Nanti la aku tanya member aku kalau dia orang nak pergi.” “Jom la. Pukul 9.30 kita cabut la.” “Okla, kalau kita orang on, aku contact kau.” Shi-Raie mengangguk. “Nombor?”

Profesor Tyson dibiliknya sibuk membelek profile pelajar-pelajar A-Level. Ada benda dia nak cari. Mata melirik ke calendar. Kalendar itu diselak beberapa muka surat. Jun 16. Glitz Battle Of The University Musical. Tn. Akhradzi, canselor URM bising suruh hantar wakil masuk benda alah satu ni. Masalahnya, anak buah dia Cuma lelaki aje. HBC tu je la pun. Mana nak cari girls band untuk Glitz ni? Serabut sungguh kepala otak aku ni la! Yang Glitz ni pun satu yang tahun ni buat theme Girls Battle tu kenapa?

Profile A-dye menyapa mata. Violonist. Wow! Satu kelainan ni. Profile tu dicampak di satu bakul kecil di kanannya. Reserved. Cari yang lain lagi.

“Urgh, prof. Semaknya.” Azul muncul diri di pejabat lelaki itu. “ I’m a little bit dizzy ‘ere. This’s all your Canselor’s” Prof. Tyson berhenti membelek. Ada perkara dia nak bercakap dengan Leader HBC tu. “Please have a sit, Azul” Azul memandang keliling. Mana aku nak duduk. Kerusi yang sepatutnya khas untuk tetamu duduk dah bertimbun dengan profile student. Dia nak suruh aku duduk kat lantai ke? “Oh, I’m sorry. Let’s discuss it out side.”

Maka keduanya langsung ke café . “ Where’s Asyraff?” “Prof tak cakap suruh bawa dia?”Azul kerut kening. Orang tua ni la~ “Am I. Oh, God! What I’ve done?” Prof Tyson memegang dahinya. Pening mungkin. “It’s OK. How about the Trooperz Welcoming Show?” “The preparation is goin’ fluently. No worries.” Risau juga dengan Prof ni. “No , I mean the singer that night? The troopers itself.” Kepala yang tak gatal digaru. Acap! Kau la ni~ “Everything’s goin’ fine. I guess” Perkataan ‘I guess’ itu hanya terucap perlahan. Prof muda itu dipandang. Muda tak muda la, area 30-an. Yang pastinya dia bujang lagi. Heh.

“Ok, Azul. ‘ere, actually I need ‘em for Glitz Concert. You know ‘bout that?” “Tapi selalu hantar kita orang je. Kenapa nak cari freshie?” “The theme is girls night. I can send you if you all are girls.” Orang tua ni main-main pula dengan aku. Sekeh kang! Senyum tawar terukir di bibir Azul. “So, what’s your plan?”Azul menyoal lelaki itu. “ If Asyraff couldn’t find any. I’ll just choose ‘em randomly.” “No way. Kita orang dah pegang takhta tu dua tahun berturut-turut. Kalau kalah malu la URM!” “That’s I’m thinkin’ of.Any idea?” Azul menghembus nafas berat.

No comments:

Post a Comment