Monday, May 30, 2011

The Silent Melodies(Chap.7)

Bab 7 :

Sabtu. Guitar Station. Lengang sungguh. Mungkin Sabtu dan ramai juga yang kerja hari ni. Tak pun ramai yang masih tidur dalam waktu macam ni. Who knows?

R’yans menghampiri D’nshy yang duduk silang panggung di sofa merah yang disediakan khas untuk menunggu sementara Shi-Raie pergi deal harga dengan pemilik tu untuk sewa satu studio sehari. Dia? Malas nak campur. “Hei.” “Oi, lambat kau datang? Minah tu dah risau bass dia tak pulang-pulang.” “Hei, aku minta seminggu kan? Tak sampai seminggu pun.” R’yans mengambil tempat di sebelah gadis tu. “Mana minah nya?” “ Tu~” Mata memandang terus ke arah gadis yang berambut paras bahu tu. “Oh, my Heritage!” Heritage Mockingbird Classic tu dipegang ramas. Rindu! R’yans memandang D’nshy. D’nshy pandang dia balik. “So, kita boleh belajar hari ni?” A-yen menyoal R’yans. “ Sure.” “Anyway, the name is A-yen.” “R’yans” “Shesh! Protocol la konon!” D’nshy bangkit menuju ke meja pengurusan. Dipanggil Shi-Raie mungkin.

“RM 150. Boleh ke?”Shi-Raie bicara. Memandangnya. “Uisyh, mahalnya. RM 100 tak dapat ke?” “Dah minta , kata tak boleh” Qisty bicara pula. “RM 120?” “Kau try deal dengan dia.” D’nshy melangkah ke arah pemilik tu. Kting~ Pintu slide Guitar Station tu terbuka. HBC muncul. Pemilik tu berlalu ke arah mereka. Shesh! Suka hati je. Habis aku yang dah depan mata dia ni ditinggalkan macam tu je? Sampainya hati mu!

“Hey, What’s up dude!” Salam dihulur. “Gilap bro, macam biasa.” “No problem.” Mockingbird Speacial, Curbow Jazz Bass, Exotic Classic Bich 10 dan Yamaha BB 414 tu dah bertukar tangan. Bila mana gitar-gitar tu semua dibawa masuk untuk di gilap, mata Ijul sempat melirik ke arah sekumpulan budak yang macam kenal~. Yeah, juniors URM. Suzumiya!

“Oi, kau orang buat apa kat sini ha?” Langkah HBC mati apabila suara Ijul memecah gema. Shi-Raie pandang D’nshy. D’nshy pandang R’yans. R’yans pandang Qisty, Qisty pandang A-yen. A-yen pandang… tak ada apa. “Kena gula la ni…” Shi-Raie bicara perlahan. “Matila…” A-yen pula.

“Kau orang nak jamming 4 orang je apa cerita?” Kay mengambil tempat di drummer seat stage tu. Sementara yang lain masih tergagau-gagau dalam studio yang kena kongsi ni. Ahli HBC dah sedia kat tempat masing-masing. “Rugi tau tak, sewa satu hari 4 orang je main. Kat sini memang mahal. Tapi instruments dia the best.” Ceri, DJ tu sengaja memutar-mutar konsol. Techno Acid berkumandang sekejap-sekejap. Bersilih ganti dengan Trance commercial punya basic music. Mixer tu dinaik turunkan keynya. Dapatkan vocal penyanyi mungkin.

“Bila turn kita orang ni?” Qisty menyoal tak semena-mena. Ek’ena minah ni, baru masuk, dah tanya benda macam ni. Bagi kaki karang! Soalan tak berjawab, sebaliknya gitar current tu pula yang berbunyi. Azul berhenti sekejap, memandang Shao. “Kau” “Aku?” Syafiq memetik gitar akustik tu solo.

Hold on tight
Wrap your arms around me till you knuckles are burning white
All your tears
Couldn’t match the bitter taste of all these wasted years

You take take
Everything that wasn’t even yours
Wait wait
You don’t got a hold of me anymore

In a clear view there’s a silhouette
And I watch you and I can’t forget
Knew we were done when you locked the door
Yeah I figured it out now
Breakin’s what the heart is for

When I see you in the silhouette
And you hold close
Do you feel regret
Keeping me down when I hit that floor
And I figured it out girl
Breakin’s what the heart is for

For so long
I’ve had to bite my tongue but what’s the point if the feelings gone
I turn my head
Learned I only see some memory but all I see is red

Don’t don’t
Say it didn’t happen that way
I won’t won’t
Believe another word that you say

In a clear view there’s a silhouette
And I watch you and I can’t forget
Knew we were done when you locked the door
Yeah I figured it out now
Breakin’s what the heart is for

When I see you in the silhouette
And you hold close
Do you feel regret
Keeping me down when I hit that floor
And I figured it out girl
Breakin’s what the heart is for

Yeah breakin’s what the heart is for
Yeah breakin’s what the heart is for

And not a soul sleeps
Another heart skips a beat
It’s every note that you wrote and I hope that you choke on the lines
You’re wasting my time, another heart beats tonight

In a clear view there’s a silhouette
And I watch you and I can’t forget
Knew we were done when you locked the door
Yeah I figured it out now
Breakin’s what the heart is for

When I see you in the silhouette
And you hold close
Do you feel regret
Keeping me down when I hit that floor
And I figured it out girl
Breakin’s what the heart is for

Yeah breakin’s what the heart is for
Yeah breakin’s what the heart is for
Yeah breakin’s what the heart is for
Yeah breakin’s what the heart is for

Tamat je lagu tu, mereka berhigh-five sesama sendiri. Kawanan pelik yang sukar difahami, seolah-olah mereka dalam dunia sendiri je. Tech Trance mengambil alih, sementara mereka berehat meneguk air. Sedari tadi yang lima orang junior tu memandang je la pun. “ Yours” DJ tu berhenti.

“Ow, kita orang just nak use bass tu je.” A-yen bicara. R’yans mengambil bass 4 tali yang digunakan Acap tadi lalu memetiknya. Alunan Grosteque’. Rata-rata mata kat situ memandang dia. “May I?” Shi-Raie melangkah ke drummer seat stage. Kay bangun, memberi ruang untuk drummer Cinderella tu. Qisty memandang D’nshy. D’nshy memberi isyarat. Qisty mengambil tempat. Orange Caribow tu dikeluarkan. Wayar yang terpasang pada gitar akustik sedia ada tu ditanggal, dicantum pasang pada Orange Caribownya.

“Kau mengajar Yan?” Shao menyoal R’yans. Macam rapat sangat~. R’yans mengangguk. “A-yen, satu lagu dulu?” A-yen mengangguk. Faham. Shi-Raie nak pinjam R’yans untuk satu lagu warming-up. “D’nshy, cepat a…” Shi-Raie memanggil gadis tu. “Ow, no thanks…” “Shesh!Apalah… dah bayar tanak main pula. Rugi tau tak?” Syafiq menggeleng, memandang dia. “Serak, datang sini pun nak ajar dia je.” Qisty mengangguk. “La, dah tu… buat apa susah-susah datang sini? Kenapa tak ajar kat studio URM je?” D’nshy pandang Shi-Raie. “Kita orang nak jamming. Tapi segan ada kau orang…” Shi-Raie bicara slumber. Ketawa meletus dari mereka. “Cakap dah hilang skill sudah…” Azul berkata, tak memandang pun. Ouch! Terkena batang hidung D’nshy. Dia ingat aku apa? R’yans memandang mamat macho tu. Geram pun ada juga. Suka hati dia je nak cakap macam tu. D’nshy mengangkat bahu. Qisty didatangi. Orange Caribow beralih tangan. Yuna, Dan Sebenarnya. Muzik lepak tu berlagu di gitar Qisty. Tak masuk chorus lagi, not dah bertukar, Katy Perry,Thinking Of You . Shi-Raie memukul drum perlahan. “Sing” D’nshy bicara perlahan kepada gadis tu. Qisty menunjuk diri sendiri. R’yans masuk part dia.

Comparisons are easily done

Once you've had a taste of perfection

Like an apple hanging from a tree

I picked the ripest one, I still got the seed

You said move on, where do I go?

I guess second best is all I will know

'Cause when I'm with him I am thinking of you

(Thinking of you, thinking of you)

Thinking of you, what you would do

If you were the one who was spending the night

(Spending the night, spending the night)

Oh, I wish that I was looking into your eyes

You're like an Indian summer in the middle of winter

Like a hard candy with a surprise center

How do I get better once I've had the best?

You said there's tons of fish in the water, so the waters I will test

He kissed my lips, I taste your mouth, oh!

(Taste your mouth)

He pulled me in, I was disgusted with myself

'Cause when I'm with him I am thinking of you

(Thinking of you, thinking of you)

Thinking of you, what you would do

If you were the one who was spending the night

(Spending the night, spending the night)

Oh, I wish that I was looking into

You're the best, and yes, I do regret

How I could let myself let you go

Now, now the lesson's learned

I touched it, I was burned

Oh, I think you should know!

'Cause when I'm with him I am thinking of you

(Thinking of you, thinking of you)

Thinking of you, what you would do

If you were the one who was spending the night

(Spending the night, spending the night)

Oh, I wish that I was looking into your, your eyes

Looking into your eyes, looking into your eyes

Oh, won't you walk through?

And bust in the door and take me away?

Oh, no more mistakes

'Cause in your eyes I'd like to stay, stay

Bibir mengukir sengih. Orange Caribow terserah balik pada tuannya. ‘Masih…macam dulu’ Dalam diam Azul bicara. Jauh di dalam hatinya terselit rasa hormat pada gadis itu. Tapi… suara. Masih sama macam dulu ke? Kena try ni. “R’yans,Shi-Raie… Let’s Shout Out” Gitar current yang tersadai tak berguna dari tadi tu dicapai. D’nshy memandang lelaki tu. Shi-Raie, drum tu dihentak ganas. Bersesuaian dengan lagu top tu. Shao dah bertepuk tangan. Yes, dia dapat tengok D’nshy nyanyi live! Tatkala music entry tu dah masuk pun part yang sepatutnya D’nshy nyanyi, tapi dia masih diam tak berkata apa pun. Miming pun tidak. “Oi, apa ni?” Azul berhenti. “Kan dah kata suara serak. Tak boleh nyanyi.” “Bohong!”

No comments:

Post a Comment