Monday, May 30, 2011

The Silent Melodies(Chap.9)

Bab 9 :

“So?” Acap mendatangi Shi-Raie. Sungguh la mamat ni. Tak menyabor! Semalam merayu la bagai hari ni terus datang tanya, memang spesies nak kena sepak! “Ei, kau ni tak menyempat-nyempat!” “Ei, aku ada banyak kerja tau nak buat. Nak kena hand-le benda tu nak kena tangan-dle benda ni. Otak aku ni dah rentung tau nak fikir benda tu semua sekali.” Bajet sungguh la mamat ni. “Dah… settle.” “Serius?” “Kau nak aku sepak kau laju-laju supaya kau sedar yang benda ni real?” “Tak kelakar. Aku tanya betul-betul ni.” “Betul la ni…” “Whoa! Kau tarik siapa?” “Aku tarik siapa kau tak payah tahu, yang penting sekarang aku nak schedule, aku nak tahu berapa lagu, lagu apa, kat mana kita orang boleh berlatih tu je…” “Ok… 2 lagu, Terpulang nak bawa lagu apa, kau orang boleh berlatih kat Studio URM starting today kalau kau orang nak… Schedule… nanti aku bagi, sebab tak berapa nak tersusun lagi benda-benda ni semua…” Shi-Raie mengangguk setuju.

Acap menapak pergi. Pavillion Sigma… saratnya la pun. “Ijul, oi…” Ijul yang tengah mengayat budak baru tu memandang. Shesh! Kacau la kau! Acap melangkah ke arahnya. “Kacau la kau… aku baru nak ajak minah tu keluar.” “Kau ni sekejap dengan minah tu sekejap dengan minah ni. Taubat la lu…” “Apa pula, aku Cuma menumpang kasih sayang… salah ke?” Acap melangit. “Ni, aku nak kau bagi tahu kat Epoy, suruh dia arrange schedule cepat-cepat. Nanti kau pergi hias pentas kan? Sekali ye?” Dengan muka tak berdosa dia tu terus pergi… “Hantu kau Cap!” Buku Law yang setebal-tebal alam tu rasa nak dihempuk je kat Acap si kurus kering tu. Pantang betul orang cakap pasal hias-hias pentas ni.

Azul melangkah ke Hall Digma. Scan kiri, scan kanan… tak ada. Mana pula la perginya budak ni. Sabar je la aku nak menunggu. Dah dekat 1 jam dia dekat sini, menunggu orang yang tak sampai-sampai tu. Aku bab menunggu ni menyampah sungguh la. Tak suka mak! Dia menggeleng sendiri, pantas kaki terus berlalu meninggalkan scene. Menunggu orang yang tak tepati janji macam tu memang bukan dia la tu. URM Studio. Bunyi drum yang berdentum tu betul menarik hati. Siapakah? Kay ke? Mustahil la… Club Room pun ada drum, buat apa datang sini…

You're on the phone with your girlfriend, she's upset
She's going off about something that you said
'Cause she doesn't get your humor like I do

I'm in the room, it's a typical Tuesday night
I'm listening to the kind of music she doesn't like
And she'll never know your story like I do

But she wears short skirts, I wear T-shirts
She's Cheer Captain and I'm on the bleachers
Dreaming about the day when you wake up and find
That what you're looking for has been here the whole time

If you could see that I'm the one who understands you
Been here all along, so why can't you see?
You, you belong with me, you belong with me

Walking the streets with you and your worn-out jeans
I can't help thinking this is how it ought to be
Laughing on a park bench, thinking to myself
Hey, isn't this easy?

And you've got a smile that could light up this whole town
I haven't seen it in a while since she brought you down
You say you're fine, I know you better than that
Hey, what ya doing with a girl like that?

She wears high heels, I wear sneakers
She's Cheer Captain and I'm on the bleachers
Dreaming about the day when you wake up and find
That what you're looking for has been here the whole time

If you could see that I'm the one who understands you
Been here all along, so why can't you see?
You belong with me

Standing by and waiting at your back door
All this time how could you not know?
Baby, you belong with me, you belong with me

Oh, I remember you driving to my house in the middle of the night
I'm the one who makes you laugh when you know you're 'bout to cry
And I know your favorite songs and you tell me 'bout your dreams
Think I know where you belong, think I know it's with me

Can't you see that I'm the one who understands you?
Been here all along, so why can't you see?
You belong with me

Standing by and waiting at your back door
All this time, how could you not know?
Baby, you belong with me, you belong with me

You belong with me
Have you ever thought just maybe
You belong with me?
You belong with me

Bunyi derapan kaki tu memaksa dia untuk menoleh. Tergesa-gesa gadis tu masuk dengan box hitam besar kat bahu dia. D’nshy… “Sorry wei… lambat…” “Apalah, dah tiga lagu tau kita orang main.” “Sorry la Cross tu tak reti pass time. Dia buat U ni macam dia punya je.” RQ dibawa keluar. “ Kau nak warm-up dulu?”D’Chantal yang meneguk air menyoal. Perih tekak menyanyi lagu Taylor Swift tu. “Heh, kalau kau orang tahu lagu ni?” “Let’s Shout Out la D’nshy…” Shi-Raie meminta. “Tu coming soon. Aku nak Don’t Say Lazy sebijik.” “Lagu mana tu?” “K-On la, K-On…”Qisty pula bersuara. “Dah tentu tentu aku tak diperlukan dalam lagu ni…” A-dye duduk di seat tepi tu. “Sorry seh…” “No prob…”

Shi-Raie memukul drum ikut suka hati. “Cepat la…” “Say… 1, 2,3,4”

Drum tu dah mula buat bising.

Please don't say you were lazy
Datte hontou wa crazy
Hakouchoutashi wa SO
Mienai tokorode bataashi surundesu

Honnou ni jyuujyun jyuujitsu
Honrou mo jyuujyuu shouchi
Zentou youyou dashi
Dakara tamani kyuukei shichaun desu

Chiakimichi areba sorega oudou
Bashoreru tsubasa mo areba jyoudou

Yabai tsume wareta
Glue de boshu shita
Soredake nanka tasseikan
Daiji nano wa jibun kawaigaru koto
Jibun wo aisanakya hito mo aisenai

Please don't say you were lazy
Datte hontou wa crazy
Nou aru taka wa SO
Mienai tokoro ni pikku kakusundesu

Souzou ni isshoukenmei
Genjitsu wa zeittaizetsumei
Hatten dochuu dashi
Dakara fui ni picchi hazurerun desu

Jantung berdetak dengar lagu muzik macam tu. Padahal dia kat luar tu, bukan kat dalam pun. Yang manusia kat dalam tu tak sakit jantung ke dengan bunyi pecah eardrum macam tu? Lagu ni… bau-bau bacang dengan Let’s Shout Out…

No comments:

Post a Comment