Tuesday, June 21, 2011

Jenn Faiz

Jenn.

Selesai sudah PMR dia beberapa bulan yang lalu. Dan rutin harian sekarang hanya duduk di rumah, online, makan, tidur, study untuk form 4, hang out dengan kawan dan menonton movie marathon. Itu sahajalah kerjanya.

Kaki menjengah ke Big Apple, mencari kelibat teman-temannya. Ash, Boboy, AV, Farace , Hisyam, Adye, Hazel, DJ Fuzz, DJ Uno, DJ Zio dan Aisy sudah sedia melepak di situ. Langkah diatur kemas.

“Oi,lambat la kau~” Ash bicara. Dia tersengih cuma. Doughnuts dan Iced Lemon Tea yang terletak elok di atas tray dipindah ke atas meja. Doughnuts dimakan penuh nikmat.

“Kau mohon mana, Jenn?”

“MRSM, SBP...”

“MRSM mana?”

“Kuala Kubu.”

“Qwen SPM okay?” AV menyoal. Juann dengan mereka tiada apa nak rahsia. Tiada apa nak rasa kekok. Biasa je lepak sama-sama. Juann bagi mereka senior terbaik.

“Kau tanya Qwen ke? Otak dia macam apa, kau nak tanya pula.” Jenn tersengih. Yang lain juga begitu. “Dia ambil 11 kan?” Angguk. “Dia dapat tawaran pergi German kot...” Perlahan Jenn bersuara. 11 orang tersentak. AV,Ash dan Boboy tersembur. Farace tersedak. Mantap si~. “Coarse apa? U mana?”

“Aircraft. Dia memang minat benda tu, padahal Medic punya tawaran bertingkat-tingkat kat rumah. Aku memang tabik gila dengan dia. Beryll dulu pun tak macam tu.” Bersungguh-sungguh Jenn bercerita. “U mana?” Hazel mengulangi soalannya.

“Berlin, Stuttgart, something... entah aku tak ingat sangat la nama dia. Pelik-pelik kot...”

“Dia tu... mantap si~” 3 suara berpadu serentak.

“Aku jealous gila dengan dia, dah la koko semua dia sapu, akademik pun masyuk. Tak boleh blah~” DJ Fuzz meluah rasa. Jenn tersengih cuma.

Usai hari itu, dia menunggu dihadapan shopping complex. Menunggu bas. Rutin normal anak-anak Encik Mohd Hisyam dan Puan Sarah. Ibu bapa terbaik yang tidak pernah terlalu memanjakan anak-anak mereka. Nak keluar, tiada masalah. Tapi kena indipendent. Pandai jaga diri, jangan conteng arang di muka ibu bapa. Maruah perlu dijaga dan konsep itu dipegang sehingga anak yang bongsu ni juga. Kasih sayang sama rata. Tiada beza antara satu sama lain. Baik Edmund, Beryll, Juann mahupun Jenn.

Bas berhenti di bus stand yang terletak 300 m daripada rumahnya. Rumah yang terletak di atas bukit landai itu. Dia pantas menapak ke sana. Tidak mahu lewat, nanti mama akan membebel. Mama memang begitu, dia memang tidak suka anak-anaknya pulang lewat ke rumah. Kalau boleh sebelum zohor mesti ada di rumah. Lepas solat, nak keluar, keluarlah. Tapi mesti balik sebelum maghrib. Itu mama.

No comments:

Post a Comment