Thursday, January 12, 2012

Talking To The Moon


Talking To The Moon

Dia menjengah ke rooftop rumah. Bench kosong yang memang menjadi tempat dia sejak tiga tahun lalu diziarah lagi malam ini. Dia mendongak memandang langit. Bintang bertaburan membentuk buruj-buruj. Dan dia nampak Belantik…Scorpio~. Bibir mengukir senyum. Kenangan lalu terimbau di layar mata.

“Reza nampak Scorpio…”

“Mana?” Gadis itu tertinjau-tinjau di dada langit.
“See?” Jemarinya diangkat, membentuk lukisan kala jengking di langit.
“Beautiful”    “Just like you…”    “Cliché”
“I love you.”   “Huh?”    “I miss you.”

Yeah, I miss you. Kenangan tu berderai luluh dari layar mata. Dia menjengah pula kepada sang bulan. Bulan bulat terang malam ni. Dia kat sini hari-hari betul rasa macam peribahasa tu. Pungguk rindukan bulan. Memang tengah rindu ni. Tapi tak tahu wanita tu kat mana.Walaupun dah tiga tahun mencari, dia tetap tak jumpa. Dan kekecewaan tu hanya dilempar pada pandangan malam. Tenang sikit. Kadang-kadang dia akan menangis, senyum dan menjerit sorang-sorang. Semua orang kata dia gila. Tapi dia tak pernah ambil pusing semua tu. Dia orang tak faham apa yang dia rasa.

Dia tersenyum memandang gadis itu. Gadis yang dah sah menjadi isterinya dua tahun lepas. Memang langsung tak jemu memandang. Dia…cantik~
“Kenapa tengok Hasya macam tu?”
“Pandang isteri sendiri salah?” Hasya cuma tersenyum membalas.
“Boleh reza buat satu permintaan?”
Hasya mengangguk.
“Jangan tinggalkan Reza. You’re all I have. You’re the only one I have.”
Anggukan kecil dari wanita itu sudah cukup membuatkan hatinya tenang. Lenanya malam itu, Tuhan sahaja yang tahu. Tapi bila dia bangun pagi....
“Hasya?” Isteri nan satu tu tak ada kat sebelah. Dia bangun menerjah semua kawasan rumah. Tiada~ Pantas dia berlari ke bilik. Almari baju tu dibuka seluasnya. Baju Hasya ada lagi tapi... yang warna merah tu dah tak ada, putih tu pun... baju yang dia bagi masa anniversary tu dah tak ada. Baju favourite Hasya yang warna hitam tu... Tangan kanan meraup wajah. Dia berlari pula ke garaj kereta.

Harrier putih tu tak ada. She’s gone~

“Dia dah janji...” Ada air mata yang bergenang di tubir matanya.

Dan sejak tu, dia dah jadi penunggu setia atas rooftop ni. Dengan harapan, dia boleh nampk kat mana wanita tu berada. Tapi semua tu Cuma harapan~. Dia cuma mampu tenangkan fikiran kat sini,luahkan apa yang dia rasa pada sang bulan. Berdoa pada Tuhan~ Tu je. Bukan dia tak cari, tiga tahun dia merana sebab gadis tu, tapi dia bangkit balik demi gadis tu juga. Entah, kadang-kadang rasa dia sangat obses pada Hasya. Tapi...rasanya memang dia tak boleh hidup tanpa Hasya. But after all, he got to survive.
Dan sebab tu juga bulan tu dah jadi teman dia. Harap bulan tu dapat sampaikan hasrat hati pada gadis tu di sebelah sana. Dan harap gadis tu dengar dan akan balik pada dia. Dia buat semua tu pun atas satu sebab, Hasya sangat suka tengok bulan.
Tapi semua tu mustahil la...Bulan bukan boleh bercakap, sampaikan luahan hati dia pada gadis tu yang entah kat mana sekarang. Memang, memang dia rasa bodoh, duduk sorang-sorang, bercakap sendiri macam ni. Tapi, dia dah tak ada siapa... dia cuma ada Hasya. Tapi, Hasya pun dah pergi tinggalkan dia.

“Lelaki ni la kan yang selalu jerit malam-malam tu?”
Aku rasa dia dah ngeng~”
“Kesian, handsome tapi gila… kenapa?”
“Isteri dia tinggalkan dia…”
“Kenapa? Oh, what a waste! Kalau aku tak tinggal punya!”
       Senyum terukir di bibir apabila terdengar ada orang cakap macm tu. Dia orang tu semua… reti cakap je. Gila ey? Aku tak gila, aku tahu dia ada kat luar tu. The thing is I don’t know where. I just want her to come home.
Sekali lagi dia memanjat rooftop. Kali ini melihat matahari terbenam. Suara Hasya macam terngiang-ngiang di telinganya sekarang.
       “I just wanna make you happy~” Itu yang Hasya selalu cakap dulu…Kalaulah dia tahu betapa bahagianya dia dengan Hasya tu…


I know you somewhere out there
Somewhere far away
I want you back
I want you back

Our neighbors think I’m crazy
They don’t understand
You’re all I have
You’re all I have

At night when the stars light all my room
I sit by myself
Talking to the moon
Tryinna get to you
And hope you are the other side
Talking to me too
Or am I a fool?
To sit alone
Talking to the moon.

I’m feeling like I’m famous
To talk all the town
They said I’ve got mad
That I’ve got mad

But they don’t know what I know
Coz when the sun goes down
Someone’s talking back
Yeah, they’re talking back


            Kakinya melangkah ke Bumi Austria ini dengan harapan dia dapat lupakan gadis tu. Dah lima tahun berlalu, memang dia dah tak sanggup sangat.

“Dani wanna buy some panadols and Scott’s Emulsion” Budak kecil di pasaraya itu menarik perhatiannya. Kecil lagi dah keluar beli barang sorang-sorang?
  “Dani also wanna buy this~” Chocolate MnM’s tu diletak sekali di atas kaunter.
“It’s all 12 $”
“but Dani only have 11~” Budak kecil itu berwajah sedih.
“It’s alright, I’ll treat you this time.” Reza mengeluarkan dompetnya. 20 $ selamat dibayar. “Keep the change…”     

     “Papa?” Reza terkedu sendiri. What?
Tiba-tiba aje budak kecil tu datang menerpa dia. Memeluk dia erat sedang dia masih pelik dengan situasi itu.
            “Dani rindu papa…Jomla kita balik, boleh jumpa Mama, abang Faizul.”
            Tangannya yang ditarik dibiarkan memimpin langkah kakinya. Papa? Dia masih wonder. Tapi, mungkin budak ni main-main aje~
“Mama, Dani dah balik~”
“Terima kasih. Mama lupa nak bagi duit lebih kat Dani suruh beli apa Dani nak~”
“Tak apa, ni pun papa yang bayar…” Tersengih-sengih gadis itu memandang ibunya.
“Papa?”
          Pintu rumah dikuak lebih besar.
Reza berdiri terkaku melihat wanita yang selama ini dicari,ditunggu.
“ ‘ere she is…” Dani berlari ke dalam, sementara Hasya yang kejung dimuka pintu.
“Anak Reza?” Diam. It’s been five years, dan dia percaya budak tu pun dah  lima tahun. Maknanya, masa Hasya pergi, dia tengah…
“Kenapa pergi?”
“I’m sorry, I just wanna make you happy, I don’t wanna make any ruins in your family…”
“We are family…”
“Your mother doesn’t like me. I’m sorry~ I can’t stand when she kept on force to let you marry again.”
“I don’t wanna marry again. I just want you. Please don’t ever let me go again. Please~”
“I’m sorry. I promise…”
                                                                            
Ikhlas.
 Juann Fitri
cameo-grafiteedebut.blogspot.com

3 comments: