Thursday, September 6, 2012

December Movie


Bismillahirrahmanirrahim~

Back To December_Sofie

            Salji turun dengan galaknya pada waktu dan ketika itu. Dan tanah Aberdeen menjadi saksi patahnya sekeping hati manusia bernama lelaki. Yang pasti dia telah dikecewakan oleh gadis ini. Gadis yang bernama Sofie ini. Sofie, sejambak bunga ros merah yang dihulur sekadar diletakkan di atas tembok King’s Hall. Pantas dia berlalu meninggalkan lelaki itu sendiri. Memang, sebenarnya, ada juga sedikit perasaan untuk lelaki itiu memandangkan mereka sudah kenal lama, sejak di Malaysia lagi. Bahkan keluarga Irfan juga kenal dengan dirinya. Tapi, ego dirinya sendiri, yang konon ‘jual mahal’.  Hakikatnya, dia agak berbangga Irfan mencurahkan perasaan padanya. Almaklumlah, lelaki kacak bergaya seperti Irfan melamar untuk bercinta dengannya. Siapa tak bangga? Dan dia mengharap lelaki itu akan memujuk untuk bercinta dengannya lagi.
            Tapi harapan tinggal harapan. Kini dia sekadar menyimpan perasaan terhadap lelaki itu dari jauh.
And I think about summer, all the beautiful times,
I watched you laughing from the passenger side.
Realized that I loved you in the fall.

Cuti musim panas telah tiba. Dan teman sekelasnya mengadakan satu program percutian musim panas. Irfan dilihatnya sedang gembira tertawa dengan rakan lain sedang dia masih mengharap.

3 tahun kemudian:
           
            Anak matanya membulat apabila berhadapan dengan lelaki itu di dalam bilik mesyuarat. Irfan sekadar melarikan pandangan apabila mata mereka bertembung. Konon mendengar dengan teliti presentation yang disampaikan oleh wakil dari syarikat lain untuk projek kolaborasi kali ini. Namun dalam hatinya Tuhan saja yang tahu betapa dia terpaksa menahan sakit hati apabila berdepan dengan gadis itu.
            Tamat sahaja presentation itu, dia terus bangkit keluar dari bilik mesyuarat namun dirinya ditahan oleh Sofie.
“Hai…” Gadis itu bicara dengan senyuman hambar.
“Hai…” Dia sekadar membalas tanpa emosi.
“Boleh kita bercakap sekejap?”
“Aku busy…”Dia sudah berkira-kira untuk melangkah pulang.
“Maybe next time?” Gadis itu menahannya lagi.
“Yeah, maybe next time.”
“Sabtu ni boleh?”
Dia diam tidak membalas apa-apa. “Irfan?”
“Ya. Okay~”


            Restoren Blue And Bright terasa dingin saja ketika itu. Mungkin aura dari Irfan yang menyelinap ke seluruh kawasan, atau penghawa dingin yang memonopoli satu restoren itu. Entah~.
“Thanks for coming…” Sofie bicara dengan senyuman ikhlas.
“What do you want?”Irfan besuara dingin.
“I want to apologize bout…”
“Forgiven” Kata-kata gadis itu dipotong. Seboleh-bolehnya dia ingin keluar dari restoren itu sekarang juga. Luka lamanya berdarah kembali.

I'm so glad you made time to see me.
How's life? Tell me how's your family.
I haven't seen them in a while.
You've been good, busier than ever,
We small talk, work and the weather,
Your guard is up and I know why.
Because the last time you saw me
Is still burned in the back of your mind.
You gave me roses and I left them there to die.


“So…how’s your life right now? And your family? Dah lama tak jumpa dia orang…”
“They’re fine…”
Sofie, saliva yang terasa berpasir ditelan. He’s acting really cold. Tak pernah rasanya dilihat Irfan begini. Mungkin peristiwa dulu masih terbakar dalam mindanya. Heh, mungkin? Tak… memang.
“I gotta go now.” Irfan bangun dari duduknya, terus keluar dari restaurant itu meninggalkan dirinya terpinga-pinga sendiri. Sedarlah dia, Irfan masih belum memaafkan dirinya.

These days I haven't been sleeping,
Staying up, playing back myself leavin'.
When your birthday passed and I didn't call.
           
Badannya dipusingkan ke kanan. Semenjak tadi matanya tak mahu lelap. Puas sudah dia bergolek, mengereng, menonggeng semuanya tak berhasil untuk dia melelapkan mata. Peristiwa tiga tahun dulu pada hari krismas di King’s Hall bermain semula di layar matanya. Terasa seolah-olah baru semalam peristiwa itu berlaku. Dan kini dia terasa sangat-sangat merindui lelaki itu. Senyumnya, cara lelaki itu memandangnya, cara lelaki itu bicara, semuanya nampak sempurna di matanya kini. Dan cara lelaki itu memujuknya sewaktu dia putus bercinta dengan lelaki mat saleh di tanah Aberdeen itu dulu. Memang, Irfan kenal benar dengan dirinya, persoalannya, kenapa dia tak sedar dari dulu? Kenapa dia jual mahal?

I miss your tanned skin, your sweet smile,
So good to me, so right
And how you held me in your arms that September night --
The first time you ever saw me cry.

Maybe this is wishful thinking,
Probably mindless dreaming,
But if we loved again, I swear I'd love you right.

            Jarum jam dilirik dengan ekor mata. 2 pagi. Dia tahu itu namanya pagi buta. Dan dia juga tahu orang tengah tidur waktu macam ni, namun kunci kereta dicapai. Harrier hitam itu dipandu laju membelah lebuh raya Cyberjaya terus ke Petaling. Mencari Irfan untuk sebuah kemaafan dan harapan.
            Pagar chrome silver tinggi itu dipandang sambil bibir bawahnya digigit perlahan. Takut juga nak buat benda-benda macam ni pagi-pagi buta macam ni. Karang kena hambur je bukan dapat maaf pun. Namun jemarinya bergerak dibawah pengaruh sedar. Langsung tak sama dengan apa yang dia fikir. Loceng ditekan. Dan Irfan muncul berhadapan dengannya kali ini. Pintu pagar langsung tak dibuka. Sekadar berbicara di balik pagar. Tak mengapa baginya, itu sudah memadai.

So this is me swallowing my pride,
Standing in front of you saying, "I'm sorry for that night,"
And I go back to December all the time.
It turns out freedom ain't nothing but missing you.
Wishing I'd realized what I had when you were mine.
I'd go back to December, turn around and make it all right.
I go back to December all the time.

“Kau nak apa pagi-pagi ni?” Suara garau lelaki itu bicara serak-serak basah.
“I’m seriously wanna apologize about that night.”
“I told you, you’re forgiven”
“I know you’re not forgiving me yet!”
“I forgive you. Please, leave now.”
“I hope that we can still be friends…”
“I may forgive you. But I can’t forget that.”
“Please…”
Gerimis mulai turun sekali dengan air matanya.
“Balik la…”
“Irfan~”
“Lantak kau la!” Kaki mula melangkah masuk. Hujan semakin lebat. Gadis itu ditinggalkan sendiri diluar dengan hujan yang semakin galak turun mengahambat dirinya.
3.30 pagi. Hujan masih lebat, Irfan bangkit meninjau ke luar tingkap bilik. Gadis itu masih berdiri di situ. Hatinya terasa belas namun masih terasa pedihnya. Punyalah dia mengharap gadis itu akan menerimanya namun dia ditinggalkan tanpa sebab. Bertegur pun tak waktu tu. Sekarang nak suruh dia terima gadis tu balik?
Sofie, penat sudah dia menangis, hujan pun dah berhenti. Dalam keadaan basah kuyup itu dia memecut laju dengan Harriernya kembali pulang. Dia tahu Irfan takkan kembali padanya.




If This Was A Movie_Irfan:

            Mata digosok perlahan. Perlahan dia bangun dari katil terus menuju ke tingkap. Hatinya agak kecewa apabila melihat gadis itu tiada lagi di situ. Mengharap ke dia? Mengharap gadis itu akan berada di situ untuk merayu kepadanya? Heh, bukan aku yang salah kalau tak dapat lupakan peristiwa tu. Tapi… dia datang sini untuk berbaik semula kan, Irfan?
Rambut yang serabut diserabutkan lagi dengan tangan kanan. Malas la nak fikir benda ni.

Last night I heard my own heart beating
Sounded like footsteps on my stairs
Six months gone and I'm still reaching
Even though I know you're not there
I was playing back a thousand memories, baby
Thinking 'bout everything we've been through
Maybe I've been going back too much lately
When time stood still and I had you

          Langkahnya terhenti sebaik sahaja kelibat gadis itu lalu dihadapannya. Gadis itu tampak lebih bersemangat daripada sebelumnya. Heh, dia memang terpaksa berhadapan dengan gadis ini agak lama kali ini untuk kolaborasi antara syarikat untuk projek baru ni. Tapi, dia tak ada lah expect yang gadis itu akan jadi konfiden macam tu dalam waktu yang singkat…sangat~.
                Perbincangan projek hari itu berjalan lancer seperti selalunya. Namun dia pula yang terasa terganggu dengan tahap keyakinan gadis itu. Pulang sahaja dari kerja, diaa hanya melayangkan diri di atas katil Penat sangat rasanya, padahal tak ada buat apa pun. Berbincang je. Mata dilelapkan barang seketika. Kenangan lalu terimbau di minda.
            Memang, memang dia orang rapat sangat dulu. Lagi bertambah rapat bila sama-sama dapat further study ke Aberdeen dalam coarse Business Admission. Sampai orang-orang Malaysia kat sana pun cakap dia orang macam belangkas. Memang padan kalau bercinta pun.
Tapi malam yang satu tu. Malam di King’s Hall Aberdeen itu memusnahkan segala. Rasanya buang masa je dia mencurahkan apa yang terpendam dalam hati. Jawapannya, mereka hanya teman tak lebih dan tak kurang dari tu. Bertambah pathetic lagi ros yang dipetik sendiri dari ladang dibiar mati kering di tembok batu King’s Hall.
           
I know people change and these things happen
But I remember how it was back then
Wrapped up in your arms and our friends were laughing
'Cause nothing like this ever happened to them,
Now I'm pacing down the hall, chasing down your street
Flashback to the night when you said to me,
"Nothing's gonna change, not for me and you
Not before I knew how much I had to lose"

            Mata terbuka luas. Memang peristiwa tu menjadi mimpi ngeri dalam hidupnya sejak beberapa hari ini. Sejak Sofie muncul semula memohon maaf dan menagih harapan. Entah, dalam hatinya ada juga terasa-rasa namun kekerasan hati dan kepalanya menongkah segala kemungkinan. Kalaulah… kalaulah… dia tunggu je kat luar waktu hujan turun tu, mungkin hatinya akan simpati dan… mereka akan bersama kembali? Dan kalaulah… kalaulah dia minta maaf dari dulu lagi, mungkin hati dia takkan keras macam ni?
            Pintu bilik mesyuarat dibuka luas. Membenarkan segala isinya kelihatan. Matanya dilarikan ke kiri kanan, mencari figura gadis itu. Hampa. Tiada.
“Ladies and gentlemen , I would like to introduce to our new member, replacing Sofie… here Miss Dina.”
Jiwa tersentak, kepala diangkat serta-merta. Replace what?
“Miss Dina…” Dia menghalang gadis itu apabila tamat sahaja mesyuarat.
“Where’s Sofie?” “Dia dah letak jawatan. Dia dapat offer kerja kat oversea.”
“Mana?”  “I’m sorry~ I don’t know.”
“Thanks…”
If you're out there
If you're somewhere
If you're moving on
I've been waiting for you
Wary since you've been gone
I just want it back the way it was before
And I just wanna see you back at my front door

Come back, come back, come back to me like
You would, you would if this was a movie
Stand in the rain outside 'til I came out
Come back, come back, come back to me like
You could, you could if you just said you're sorry
I know that we could work it out somehow
But if this was a movie you'd be here by now

                        Kepala ditundukkan ke bawah. Pemandangan keliling rumah yang menarik tu langsung tak menggembirakan hati. Anak mata hanya tertumpu di pintu pagar. Rasa menyesal… heh, salah sendiri, main tarik tali siapa suruh?
           
            Kalaulah masa tu boleh diputar balik… Hon diluar pagar menyentak jantungnya. Adus… orang tengah best je berangan, boleh pula main hon-hon. Siapakah? Kepala ditegakkan, meninjau kereta yang terletak elok je dihadapan rumah. Langkah diayun menuju ke bawah.

Let’s pretend baby, like you’ve just met me
And I’ve never seen you before
I’ll tell all my friends
That I think you’re staring
And you’ll say the same to yours

Sofie tersenyum mesra memandang dia.
“Hai…maaflah… saya baru pindah sebelah rumah ni… kejap lagi lori sampai… kalau boleh nak minta tolong awak angkatkan barang? Please?”
Mata dia membulat besar. Refleks rumah sebelah yang sudah dicat hijau itu dipandang. Pindah?
“Sofie…” Sofie tersenyum memperkenalkan diri. “Awak encik…”
“Sofie… kenapa?”

And oh, we’ll dancing ‘round it all night
And then I’ll follow you outside
And try to open up my mouth and nothing comes out right

And I wanna fall in love with you again
I don’t have to try
It’s so easy who needs to pretend?
But because it’s so funny
Let’s just think about it, honey
Let’s just fall in love again.

“Terima kasih…sebab tolong angkat barang…Encik Irfan”
“Tak perlulah berencik-encik dengan saya…” Irfan masuk mood Sofie. Perkenalan semula namanya.
“Nanti apa-apahal boleh minta tolong awak lagi kan?”
Dia diam, memandang Sofie yang macam reborn.
“Irfan?” “Sure…”


I’ll call you in three days
Not too soon not too late
And I’ll ask your roommate if you’re home
You call me on Thursday
And we’ll hang out all day
And fall asleep on the phone

Tangan kanan menongkat kepala sementara dia berbaring di atas katil, memandang tepat pada isteri nan satu yang tengah sibuk dengan komputernya.
Sofie, perlahan anak mata dilarikan dari skrin computer memandang dia.
“What?”Irfan.
“What?”Sofie bicara menyoalnya semula dengan nada yang sama.
“Copycat~”
“You la kenapa… pandang I macam tu?”
“Kalau tak pandang you, I nak pandang siapa?”
Sofie mengecilkan matanya, “Don’t naughty-naughty Irfan…”
“Let’s just fall in love again…”

And I wanna fall in love with you again
I don’t have to try, it’ s so easy who needs to pretend?
But because it’s so funny
Let’s just think about it, honey
Let’s just fall in love again.

Juann Fitri©




3 comments:

  1. huh! Lega!!!
    Saya sungguh takot seandainya ending dya sad ending macam story sblom ni!!!
    hee... TQ for your update...
    TAPI, jgn lupa, UPDATE LAGI yee!!! =D
    keep waiting 4 it..

    ReplyDelete
  2. haha~ oraitz... tarahal... thanks for your support!!

    ReplyDelete